Úterý 16. ledna 2024, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Jan Skopeček)

103.
Návrh poslanců Ivana Adamce, Romana Kubíčka, Tomáše Müllera,
Róberta Telekyho, Michala Kučery, Jakuba Michálka a Jiřího Strýčka
na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 383/2012 Sb.,
o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 599/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

Upozorňuji tedy, že je navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvém čtení. Stanovisko vlády vám bylo doručeno jako sněmovní tisk 599/1.

Poprosím, aby předložený návrh uvedl za navrhovatele pan poslanec Ivan Adamec.

 

Poslanec Ivan Adamec: Děkuji, vážený pane místopředsedo. (V sále je hluk.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: A jinak ještě, pane poslanče, než začnete, vás poprosím - nebo vás ne, ale všechny ostatní poprosím, aby se ztišili a případně přenesli své diskuse mimo sál, abyste mohl v důstojném prostředí pokračovat. Děkuju všem. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Ivan Adamec: Děkuju, vážený pane místopředsedo. Dámy a pánové, já jsem tedy v klidu, a myslím si, když budeme v klidu všichni, tak to zvládneme velmi rychle. Návrh zákona, který podáváme nějakou (?) poslaneckou iniciativou, je velmi jednoduchý. Chtěl bych říct, že jsme ho nechali podepsat napříč politickým spektrem, které máme ve Sněmovně, kromě strany SPD, kde jsme se bohužel nepotkali ten den před Vánocemi, kdy jsme to podávali, ale s panem předsedou klubu Radimem Fialou jsme se domluvili, že by to připodepsali také, takže si myslím, že ta shoda obecně na tom bude.

Jedná se o to, že prostě něco se nestihlo udělat tak, aby to platilo v ten správný čas. Je to záležitost vyřazování emisních povolenek těch, kteří vyrábí emise CO2, a s tím, že podle evropské směrnice ta lhůta byla do 30. dubna každého roku, že Evropská komise vydala nařízení, kterým tento termín posouvá do 30 září téhož roku. Vzhledem k tomu, že potřebujeme národní legislativu k tomuto posunu, a nepodařilo se bohužel to projednat tak, abychom to stihli, aby vlastně koncem dubna tento návrh zákona platil, tak jsme přišli s poslaneckou iniciativou s tím, že bychom tento návrh zákona navrhli ctěné Poslanecké sněmovně projednat ve zrychleném režimu podle § 90 odst. 2 zákona č. 90/1995 Sb. Ten návrh zákona splňuje všechny řekl bych parametry, ničemu nevadí, nikoho nezvýhodňuje a je výhodný pro naše podnikatele, kteří budou mít dostatek času - pět měsíců - na to, aby si mohli připravit peníze na odpis nebo na vyřazení emisních povolenek v té lhůtě 30. září a aby byli vlastně konkurenceschopní s okolními státy, kde toto nařízení evropské směrnice už platí. Je to o tom, že vlastně vytváříme lepší cash flow pro společnosti, které vytváří emise CO2.

Já vám řeknu velmi jednoduše, ten návrh zákona, ta změna má dvě věty, je to velmi jednoduché. Čl. 1: za prvé v § 9 odst. 1 se slovo "dubna" nahrazuje slovem "září", a čl. 2: "Tento návrh zákona nabývá účinnosti dnem následujícím po dni jeho vyhlášení."

Dámy a pánové, já vás prosím, abyste podpořili projednávání ve zrychleném čtení, abyste tento návrh zákona podpořili, pomůžeme tím naším podnikatelům a naší ekonomice jako celku. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, pane poslanče, a nyní poprosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení, tím je pan poslanec Vojtěch Munzar. Pane poslanče, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Vojtěch Munzar: Pane předsedající, děkuji za slovo. I ode mě dobrý večer, dámy a pánové, kolegyně a kolegové. Je to přesně tak, jak řekl zpravodaj. Obsahem návrhu je posunutí termínu vyřazení emisních povolenek pro povinné firmy, které odpovídá vykázaným emisím, a to ze 30. dubna, což je platná legislativa, na 30. září. Posunutí termínu umožňuje nové znění směrnice o emisním obchodování. Pokud bychom termín v České republice neposunuli, tak by naše firmy byly v konkurenční nevýhodě oproti firmám ze států, kde termín již posunuli. Měly by totiž zkrácený čas na dokoupení emisních povolenek, což by negativně ovlivnilo jejich cash flow, a i zkrácený čas by mohl znamenat, že by si musely koupit potřebné povolenky za vyšší cenu, než by bylo nutné, protože i cena povolenky během roku významně osciluje.

O mně dobře víte, že nejsem zastáncem systému EU ETS, tedy emisních povolenek. Již v minulém období jsem tady u tohoto mikrofonu říkal, že se jedná o finanční umělý derivát, který pro firmy znamená zvýšené náklady, které v konečném důsledku zaplatí konečný spotřebitel. S důsledky tohoto systému se potýkáme všichni v ceně energií. Pro vaši představu, v červnu 2020 byla cena povolenky cca 23 eur za 1 tunu, v průběhu několika měsíců cena strmě vzrostla a několikrát atakovala hranici 100 eur za tunu, a to v únoru a v srpnu 2022 a v únoru a v březnu 2023. Dnes, když jsem se díval, se cena povolenky pohybuje kolem 67 eur za tunu, což je méně než těch 100 eur, ale výrazně více než před několika lety. A právě proto podporuji tento návrh a děkuji jeho předkladatelům, že v rámci tohoto systému hledají prvky, jak našim firmám pomoci v tom, aby měly prostor na správné ekonomické rozhodnutí a čas na to, koupit povolenky za co možná nejpříznivější cenu nejen pro ně, ale i pro konečné spotřebitele.

Vláda dala svůj souhlas k tomuto návrhu dne 3. ledna tohoto roku. Prosím, abychom schválili tento návrh již v prvém čtení, aby posunutý termín mohl platit již v tomto roce. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, pane poslanče. To byla zpráva zpravodaje.

Otevírám obecnou rozpravu, do které se z místa hlásí první pan poslanec Kubíček, bude následovat pan poslanec Fiala.

 

Poslanec Roman Kubíček: Děkuji za slovo, pane předsedající. Dámy a pánové, hnutí ANO podporuje tento návrh, abyste pak nebyli překvapeni. Tato novela ještě jednou přijde do Poslanecké sněmovny, protože my jsme vlastně z té velké novely, která se zastavila v legislativním procesu, vyndali jenom tuhle jednotlivost, která pomůže podnikatelskému prostředí a těm, kteří platí za emisní povolenky nemalé peníze. On to není žádný přínos peněz, ale pouze vylepšení cash flow a kolaterálu při jednání s bankami, takže není to žádný dopad do rozpočtu České republiky ani do Modernizačního fondu, ty peníze tam budou odvedeny správně.

Nemohu souhlasit se zpravodajem, že mohou nakoupit povolenky lépe či hůře, protože to neovlivníme touto záležitostí. Předpokládám, že většina rozumných firem dělá forwardy dopředu, takže ony už ty ceny mají asi předjednané, to by asi nebylo normální v tu chvíli, kdyby to neudělaly.

V každém případě neblokujeme § 90, děkujeme za připodepsání a byli jsme jedním z těch autorů, kteří vyvolali toto jednání.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Nyní je přihlášen pan poslanec Radim Fiala.

 

Poslanec Radim Fiala: Dovolte mi, vážení kolegové, kolegyně, zde říci stanovisko hnutí SPD. My jsme samozřejmě, nebo ne samozřejmě, ale trochu jsme váhali s tím podpisem u tohoto návrhu zákona, protože jak je v nadpisu, povolenky na skleníkové plyny, je to něco, co smrdí, co smrdí červeným hadrem pro nás, a z těch povolenek se prostě z věci, která měla mít dobrý dopad na životní prostředí, nestalo nic jiného než cenné papíry, které zvyšují ceny energií, snižují konkurenceschopnost českého průmyslu a pro nás jako pro SPD je to úplná katastrofa, protože do té katastrofy se sami řítíme. Je to součást zeleného Green Dealu, zelené ideologie. My s tím stoprocentně nesouhlasíme, myslíme si, že to je pomalá sebevražda českého a evropského průmyslu v přímém přenosu.

Já jsem to tady prostě musel říct, abyste věděli, jaký je náš názor a jak to cítíme. Nicméně je fakt, že kdybychom se s předsedou hospodářského výboru Ivanem Adamcem stihli potkat, že bychom to připodepsali, protože alespoň o něco to vylepší pozici našich firem a našich podnikatelů právě v obchodování s emisními povolenkami.

Nicméně musím trvat na tom, co jsem tady řekl - je to zlo, měli bychom vystoupit ze systému obchodování s emisními povolenkami, protože z toho mají zisky akorát tak americké seniorní fondy, finské fondy seniorní, penzijní a podobně, ale se životním prostředím už to dávno nemá nic společného. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, pane poslanče. Ptám, zda se někdo další hlásí do rozpravy? Nikdo další se do obecné rozpravy nehlásí, končím tedy obecnou rozpravu.

Ptám se, zda je zájem o závěrečná slova navrhovatele či zpravodaje? Není tomu tak.

 

Nyní rozhodneme podle § 90 odst. 5 o pokračování projednávání tohoto návrhu. Přednesu vám návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 599 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvém čtení."

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh? Ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 31, hlasovalo 168 poslanců, pro bylo 150, proti nebyl nikdo. Návrh usnesení byl schválen.

 

Zahajuji tedy podrobnou rozpravu, do které se zatím nehlásí nikdo. Ptám se, zda se do podrobné rozpravy hlásí někdo ze sálu? Není tomu tak, končím tedy podrobnou rozpravu.

Předpokládám, že ani v tuto chvíli není zájem o závěrečná slova.

 

Přikročíme tedy k hlasování o celém návrhu zákona. Já vám přednesu návrh usnesení. Ten zní: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Ivana Adamce, Romana Kubíčka, Tomáše Müllera, Róberta Telekyho, Michala Kučery, Jakuba Michálka a Jiřího Strýčka na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 383/2012 Sb., o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 599."

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh usnesení? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 32, bylo přihlášeno 170 poslanců, pro hlasovalo 155, proti nebyl nikdo. Konstatuji, že jsme s návrhem zákona vyslovili souhlas.

 

Končím projednávání tohoto bodu

 

Budeme pokračovat dalším bodem, což je

Aktualizováno 9. 4. 2024 v 15:37.




Přihlásit/registrovat se do ISP