(9.50 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Potom tady mám článek "Vyhladovění médií podle eurokomisařky Jourové". Ta by nám taky asi všechno zakazovala, ale to je vyšší level, to je Evropská komise. No, a v Evropě, v Bruselu, "se diskutuje, že Evropská unie chce zavést nové celounijní trestné činy, pro které Brusel určí minimální tresty, které budou platné ve všech členských státech. Do stejné kategorie, jako je terorismus, obchod s lidmi, drogami a zbraněmi či praní špinavých peněz, se tak mají zařadit projevy nenávisti a trestné činy z nenávisti. Tuto novinku během svého lednového zasedání prosadil Evropský parlament, a to i díky" a tak dále. Takže ono to vypadá, že nenávist bude na úrovni terorismu. Tak já nevím, co vám to připomíná? Rád bych to pochopil, kdyby nám to pan ministr tady vysvětlil.

Bod 23. Pan premiér má už dva měsíce nejvyšší inflaci v Evropě a teď nám slibuje čísla, která ostatní země mají už několik měsíců, a ještě má tu drzost se tím chlubit. Pane premiére, inflace za prosinec je 7,6. Jste nejhorší. Vy jste to způsobili, vaše vláda. Nejvyšší ceny energií, všechno to začalo energiemi. Windfall tax se taky nepovedl, takže všechno zaplatil ČEZ nakonec místo toho, abyste ho vykoupili. Ale to už všechno znáte. Takové Dánsko má 0,4 %, pane premiére, eurozóna má 2,9 a Evropská unie má 3,4. Je jasné, že inflace i u nás bude klesat, ale já vždycky žasnu, jak vy dopředu něco prodáváte, přitom jste nejhorší. A těch parametrů, kde jste nejhorší, je strašně moc.

Bod 24. Pane premiére, tady od nástupu jste stále strašili lidi, že nejsou peníze a že vy to dáte do pořádku, ty veřejné finance. Teď jste si vymyslel ten parametr: poměr HDP vůči deficitu veřejných financí. Ano, 2021 byl 5,1 a teď bude 2,2. A proč? No, protože HDP nám skočilo z 2021 na 2024 o 1 600 miliard. Trojčlenka na základní škole, sedmá třída. Už jsem to vysvětloval, točil jsem videa. Takže titulek: "Dluh Evropské unie klesá, ale v Česku roste." Jak je to možné? 1 000 miliard, od vašeho nástupu do konce roku 2024 absolutně stoupne dluh. To je víc než za celé působení naší vlády.

Bod 25, na to bychom si měli vzít aspoň dva dny, ten se jmenuje Dvacet let členství České republiky v Evropské unii. Mě strašně zaujal, jak tady provládní deník, a tam je jeden redaktor, který stále píše proti nám a pro vládu, tady o tom mluví a začíná to: "Využít šance. Historie nezná kdyby. Nemáme alternativní srovnání, jak by to u nás vypadalo, kdyby Česko nevstoupilo před dvaceti lety do Evropské unie. Ani v blízkém regionu nikdo samostatnou cestu nezvolil, takže není kam nahlédnout přes hranice." Kolegové z Googlu mi vygooglovali, vygooglili, že vzdušná vzdálenost mezi Českou republikou a Švýcarskem je 300 kilometrů, pane redaktore. Takže Švýcarsko, Norsko... Ale tím nechci nic říct. My jsme se rozhodli, a pojďme si to říct, jak to všechno bylo, jak to funguje. Jak to funguje, že my pošleme peníze do Evropy, 66 miliard, a oni si s nimi, tedy Komise, udělají si, co chtějí. A když my chceme ty peníze, tak nám diktují, kde..., a potom dělají všechno pro to, aby nám je vzali. Čistá bilance je plus 1 000 miliard, fajn.

Měli jsme dvě předsednictví. Jedno Promopro - tam rozkradli stovky milionů, místo politiků zavřeli úředníky, padla vláda, ostuda. Teď se naštěstí nic nestalo. Utratili 2,3 miliardy, výsledek žádný. Nejzelenější předsednictví, plus pro občany? Nula. Pojďme se o tom bavit, o těch komisařích, jak tam všechno funguje, jak ta Komise tam má inflační doložku, jaké máte důchody, když tam jste. A ti komisaři, nikým nevolení? Dvacet let EU. Mně na tom záleží. A co za těch dvacet let? Nezvládli jsme Schengen, i když o tom jsem stále mluvil, a nezvládli jsme základní čtyři svobody. Ani vnitřní trh nefunguje, ty různé tarifní jako překážky a tak dále.

Tady dokonce: "Topolánek ostře o Bruselu: Dvacet let nenaplněných očekávání, EU jednoznačně eroduje." Ano, a hlavně, hlavní problém Evropské komise je, že přes peníze vydírá jednotlivé státy a prosazuje svoje politiky. Proto zadrželi Orbánovi 32 miliard euro, protože Orbán nechtěl, aby se děti na základce učily o pohlavích, že jich je, nevím kolik, padesát nebo kolik. Morawieckému zadrželi 38 miliard euro, a když zvolili správného premiéra, toho Tuska, tak pustili. Když já jsem byl premiér, tak si vymysleli střet zájmů. Takže bavme se o Evropské unii, bavme se o chobotnici té Komise, a jak všechny orgány, kdo je volí, jak je volí, kdo tam má vliv, proč Evropská rada to neřídí a tak dále, jo? Takže to je bod 25.

Bod 26. Tato vláda, když nastoupila, jasně řekla, že zdravotnictví není priorita. "Zdravotní pojišťovny mohou být za rok na suchu", titulek tady. 1,4 miliardy tvoří podle předběžného odhadu faktury po splatnosti u Vojenské zdravotní pojišťovny. Hned jim vzali 14 miliard. Zdravotnictví pro nás bylo priorita. Všechny naše projekty zničili, reformu psychiatrické péče, všechno zničil Válek, náš národní boj proti rakovině, taky to někde skončí, něco v Motole, něco tam. A hlavně, vážení spoluobčané, všechno, ty pásky, které stříhají, a všude, je naše práce, prodávají naši práci. Bohužel, v médiích to nikdo nepřipomene. Stejné je to samozřejmě s dopravní infrastrukturou, kde ministr nemusí už vůbec nic dělat. Takže to je další bod.

Potom tady máme bod (27): "Statisíce českých dětí nemají pediatra", titulek. No, co jsme my udělali v září 2018, když jsem zjistil, že 2 500 studentů každý rok udělá přijímačky na lékařské fakultě, ale se nedostane? To bylo manažerské rozhodnutí, které trvalo pět minut. Nejsou pedagogové. Proč nejsou? Nemají peníze. Tak jim dáme. Kolik? 7 miliard na deset let. Výsledek? Přijali o 30 % více studentů. To je to naše školství. Jak se vyjednává? Přijde vysoká škola, řekne: Dej mi peníze. A potom? Stát by měl říct: Chci zubaře, chci psychiatry, chci pediatry, chci radiology, chci tohle, fyzioterapeuty, a potom dostaneš ty peníze, ne? Hustopeče, zubař, tam jsme byli, na chodníku 300 lidí, končil 2020. Kolik v ročníku? 80 jenom. A proč ne 200? To jsme měli taky v programu. Náš program: 43 zubařských center, 24/7 on-line, stále. Bohužel, 40 % národa chodí k zubaři, až když je bolí zuby, nechodí na prevenci. Prevence a tak dále. Tohle je výsledek vzdělávání.

Proč sestry? Teď bude v úterý seminář. Tady paní poslankyně Mádlová organizuje s paní Adámkovou. Sestry, ještě důležitější než lékaři. Ano, taky jsme uvažovali, že budou mít výsluhy, ti, kteří slouží na jipkách. Zdravotnictví... Zažili jsme covid a to bylo peklo. Tam jsme zjistili, v jakém stavu máme hygienickou službu, co máme na státních hmotných rezervách. A léky? To jsme zařizovali - ty léky. Jsem tady řekl ministrovi, ať jde za Zentivou. Samozřejmě, neoslovil. Macron to udělal minulý rok v červnu, dal seznam padesáti léků a ve Francii to budou vyrábět. Měla by to dělat Evropská unie, ale to by tam musel někdo řídit Evropskou radu a museli by mluvit k věci, a ne stále - stále je první bod Ukrajina! Stále Ukrajina! Ale Evropa má taky problémy. Takže to je to zdravotnictví, což je velký problém. A to je ten bod, že naše děti nemají pediatra. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP