(10.00 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Bod 28: Piráti neumí ani to IT. Digitalizace měla být jejich vlajková loď, ale nezvládli ani jednoduchou aplikaci. No, pamatujete? A to je ten dvojí metr. Když jsme dělali dálniční známky, e-projekt, e-shop nebo ten recept a všechna ta vyjádření pětikoalice tady, jak nás kritizovali, a pan Fiala říkal: Ministr Havlíček s velkou slávou spustil e-shop na dálniční známky, a pak ho překvapilo, že tam lidi opravdu nakupují - ne, se nám vysmívali. My se tak nechováme, jo, ale zkrátka je to absurdní. A občanku v mobilu, to jako to nejdůležitější, ne? Já občanku v mobilu nebudu nikdy mít! Jsem důchodce, který zkrátka není tak elektronicky zdatný. A budu (Se smíchem.) mít tu klasickou občanku, (Důrazně.) protože jsem konzerva! Nebudu a není to pro mě důležité! Ano, já chápu, je to důležité, elektronizace, ale tak jste machrovali, říkali jste, jak jste skvělí, ti Piráti, a co udělali? Stavět - se nestaví, tady vznikl nějaký úřad a nakonec to dopadlo tak, že (se) shodily i další servery a tak dále, takže se to vůbec nepovedlo. No, ale kdyby to bylo za nás, tak to by Česká televize měla ten žlutý pásek stále, experti nezávislí by tam chodili a říkali by, jak my jsme úplní pitomci. Tak tady - myslím, že už kolega Králíček o tom mluvil, a nepovedlo se to, ale samozřejmě je to v pohodě. Stažení eDokladů trvá i hodiny a tak dále. Pirátská digitální loď je děravá jako cedník, jo, a tak - takže se to nepovedlo, no, nedaří se těm Pirátům. Ani bydlení se nedaří, ani digitalizace, takže je to samozřejmě problém. Spuštění eDokladů rozbilo registry, lidé si nemohou pro léky na občanku, uvádí SÚKL. Doklad v mobilu - ano, aspoň nějaké titulky byly.

Teď mám tady zajímavý bod, a to je Dvojí metr médií. Dvojí metr, to je vlastně takové logo, nevím, jestli Patrik Nacher to má registrované, dohaduje se tam s těmi našimi přáteli na Twitteru, a já jsem tady vystoupil, samozřejmě hned jsem byl dehonestován a tady nějací zoufalci tvrdili, že se mám někomu omluvit, jo? Přitom já jsem v podstatě jen použil slovo "ikony pražské kavárny". Kníže Schwarzenberg označil rakouské aktivisty za magory 18. května 2007, já si to jen zopakoval, ale já myslím, že Rakušané to pochopili. A co tady píše pan redaktor? Pan redaktor neví, jestli mu je více stydno z pokryteckých českých politiků, nebo z české veřejné debaty a jejích čelních představitelů. "Tak se třeba podívejme na Andreje Babiše, který za poslední čtyři roky otočil názor na korespondenční volbu o 180 stupňů." Ano, a taky jsme to i zdůvodnili. "Zprávu o tomto veletoči najdete snad na každém zpravodajském webu, ale většina z nich už zároveň cudně mlčí o tom, že stejnou otočku provedl i Petr Fiala. Babiš volby chtěl, teď nechce a vymlouvá se na zkušenosti ze Spojených států a Rakouska. Fiala volbu nechtěl a teď chce a ani se nenamáhá na nic vymlouvat", protože se ho zkrátka nikdo neptá a protože zkrátka ta vybraná média, která vyhrála tady volby pětikoalici i panu prezidentovi i po tom, co už jsme v opozici, stále mají dvojí metr. "Takže kdo je větší pokrytec? Babiš, Fiala nebo média, která u jednoho politika vyžadují názorovou konzistenci?" Ano, kolikrát mi vyčítali, že jsem v roce 2014 řekl: Nebudu kandidovat - tak potom, když Stropnický se na nás vykašlal, jsem musel kandidovat. "Vyžadují názorovou konzistenci a u druhého, dokonce solidního a poctivého v uvozovkách na názorový veletoč ani neupozorní. Stejně bychom se mohli pošklebovat nad jedním komentářem v konkurenčním listu, jehož autor kvůli Babišově výroku o rakouských magorech nařkl celé hnutí z nacionálního extremismu (Se smíchem.).

A co já jsem tady vlastně řekl? No, 2009 - protože, vážení, a ještě jednou, vážení spoluobčané, všechny dálnice, které se staví, jsou díky nám. Tahle pětikoalice, Kupka chodí s Fialou, stříhají pásky. Neudělali pro to vůbec nic! A já, když jsem byl ministr financí, jsem jasně řekl, že neexistuje, aby nebyly peníze na dálnice a na obchvaty. A tak bylo. A kdo byl na začátku? Ťok, ministr Ťok je ten, který to všechno spustil, a měl moje krytí. Ten, který otevřel dálnici na Ústí nad Labem, když jsem mu řekl: 32 let se co staví, co to je za bordel? A otevřel to v prosinci 2016. D11 a obchvaty a Třinec a Frýdek Místek a tak dále, to je všechno naše dílo. Ale když jsem 2019 byl na hranici kolem Kaplice, směr Linec, tak jsem řekl, Rakousko aby si pospíšilo. Aby si pospíšilo, protože tam budeme dřív. Všichni se mi smáli. A jak to vypadá teď? Budeme tam 2026. Je to naše zásluha, naše! A Rakušan tam bude kdy? 2031. A proč? Protože můj přítel Sebastian Kurz udělal zásadní chybu, když si v lednu 2020 vzal do vlády Zelené - jak říkal pan Schwarzenberg - magory, kteří nechtěli jádro. Pamatujete? Tam byla blokace, blokace hranic, ale to nikdo nepřipomněl. U nás lidi odmítali obsluhovat rakouské občany, takže - a to byl ministr zahraničních věcí. A já jsem řekl: ano, když nastoupila ta zelená ministryně, 14 projektů dálnic v Rakousku zastavila, a my jsme lobbovali přes velvyslance Sechtera opakovaně, aby aspoň těch 15 kilometrů úseku Linec - česká hranice dostavěli. No, nakonec to nějak bude, ale je to kvůli nim. Takže o tom to bylo, já jsem zopakoval jenom stejné slovo. Ale ty reakce, to bylo neuvěřitelné, jo? Takže dokonce někdo, to jsem ani nevěděl, nás obvinil.

Já jsem si popovídal s předsedou rakouského parlamentu v pondělí - Sobotkou - znám ho dobře, byl tady na otevření Státní opery, kterou my jsme opravili, vážení. A můžete si psát co chcete, že bylo nějaké usnesení vlády, že se má něco udělat. Podstatné je, kdo to udělal, kdo to dotlačil. Takže Sobotka je úplně v pohodě - myslím ten předseda rakouského - jsme spolu povídali, celé Rakousko je v pohodě. Já tam dělám byznys od roku 1980, jsem tam dělal byznys, jo, takže mě vždycky fascinuje, že co z toho udělali. Nálepkovat kohokoliv (slovem) magorství je tuze nepěkné a od předsedy ANO nevychované, ano? Jenom se ptáme, kde byl autor komentáře, když v roce 2007 o rakouských Zelených a ekologických aktivistech coby magorech mluvil Karel Schwarzenberg. A to nebyl opoziční politik, ale přímo ministr zahraničí. Také jej a jeho partaj obvinil z nacionálního extremismu? Ne.

"Největší stud nás pak stíhá při sledování debaty nad dalším nejapným výrokem Aleny Schillerové, která ve své moudrosti přirovnala Markétu Pekarovou k Marii Zacharovové, temné to mluvčí ruského Ministerstva zahraničí. Ponechme stranou, že předsedkyně Sněmovny a možná budoucí premiérka se vzájemně nálepkují. Nejtrapnější pak ale byl vklad premiéra Petra Fialy, jenž od paní Schillerové za tuto urážku požadoval omluvu. Nějak si nechtěl vzpomenout, že sama paní Pekarová o týden dříve označila paní Schillerovou za hlásnou troubu ruské propagandy. Omluva by jistě byla namístě, ale kdo by s ní měl začít, pane předsedo Fialo? Bylo by skutečně záhodno, aby se naše političky a naši politici přestali častovat primitivními urážkami" a tak dále. Takže - ale o tom je, že by se měli - to je ten přístup pětikoalice, jak oni se chovají a co je na počátku. "Takže otázka je, kde byl pan premiér, když v roce 2021 dala SPOLU několik typů billboardů Andreje Babiše spolu s Vladimirem Putinem. Nebo je snad urážení sprosťárnou, jen pokud se týká našich favoritů, a naopak zcela v pořádku, pokud se týká politických soupeřů?" píše tady pan redaktor. No, zajímavé. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP