(10.10 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

A teď tady máme neuvěřitelné věci. Bod 30 - název: Jak ze záložny, kde měl účet premiér, zmizely miliony eur na zbraně pro Ukrajinu. Tak teď dobře poslouchejte. Evropská komise i z našich peněz poslala na Ukrajinu asi 100 miliard euro, 100 miliard. To jsou i naše daně, tam posíláme taky peníze. Ukrajinská vláda vyčlenila 37 milionů eur na nákup munice pro armádu, konkrétně střely do minometů a tanků, část peněz ale v Evropě zmizela, konkrétně 14 milionů eur, a ty se ztratily právě z kampeličky Podnikatelská družstevní záložna. To je záložna, ve které měl v minulosti uložené peníze i pan premiér Fiala. Ta kampelička - a vůbec nechápu, jak si může někdo... to, že pan premiér nerozumí veřejným financím a vůbec financím nerozumí, ale on si nepamatuje, že tady po kuponce, kolik jsme měli tady těch kampeliček, stp dvacet? Většina zkrachovala, většina okradla lidi o miliardy. A pan premiér argumentuje, že chtěl mít ty peníze nějak rozložené - do kampeličky. No tak to je jako úplně... To si asi dělá srandu. Do kampeličky přišly ty peníze - a teď dobře poslouchejte, a to vůbec ani nechápu, jak je to možné, protože my máme nějaké regule na vybírání hotovosti - tak ty peníze z Ukrajiny někdo 29. března loňského roku odnesl v dvou brašnách. V jedné nese 30 milionů korun v pětitisícových českých bankovkách a ve druhé 2,2 milionu eur složených z 1 545 pětiseteurových a 5 802 dvouseteurových bankovek, které doplňují další eurostovky a europadesátky. Je to normální, tohle? Takže ukrajinská vláda sem pošle peníze: Kupte mi zbraně, někdo jde do banky, vybere takovou hotovost, to ani vůbec nechápu, jak je to možné, že banka tohle někde... To nevím, to mají hlásit, ne? Kolik se může vybírat? Kolik můžete v Evropské unii - 10 000 eur, ne, a 200 000 korun, pokud si to dobře pamatuji, ne? A pan premiér tam měl peníze. Takže to je neuvěřitelné. To je neuvěřitelný skandál, neuvěřitelný skandál, a každý den se něco dozvídáme. Takže ten bod se jmenuje Jak ze záložny, kde měl účet premiér, zmizely miliony eur na zbraně na Ukrajinu. Fakt neuvěřitelné.

Další bod se jmenuje Stopy rozvědky ve Fialově záložně, to je titulek, čtu titulek: "Stopy rozvědky ve Fialově záložně. V kauze milionu na účtu se premiér dostal do podivné VIP společnosti. Stopy rozvědky v kauze." To je neuvěřitelné, neuvěřitelné. Další bod - titulek zase: "Lidé z Fialovy záložny posílali miliony think tanku blízkému ODS, jak reaguje premiér a jeho straničtí kolegové?" To je neskutečné, to je fakt neskutečné, co to vlastně je? Tady titulek, někdo říká: "Oblbnul jsem nezkušené politiky, psal šéf záložny o lidech z ODS." Já to tady nechci číst hodiny, kdo všechno tam měl peníze, kam to směřovalo, kdo je nějaký Kamil Bahbouh, a proč jeho brácha je ve výběrové komisi na šéfa Českých drah a v jaké nadaci je. Co to je za chobotnici tohle? To jsme se vrátili do devadesátek? Nebo co toto je vůbec? To jsem nezažil. Pan premiér...

Další bod je - nápis: "Fialovu záložnu pokutovala ČNB kvůli pravidlům o praní špinavých peněz, o klienty moc neusilovala, přesto přitáhla vlivné." Normálně pračka na peníze, pračka na peníze, ne? A potom, nevím, co dělali v organizačním řízení, co dělal FAÚ, ano, dali tam nějakou pokutu, ČNB, ale kdy? Panu premiérovi poradil člověk, který tady je velice schopný. Pracoval pro Chovance, pro Sobotku, všechno to řídil. To je takový člověk, a nemám na to žádný důkaz, ale jsem o tom přesvědčený, že dokázal zařídit i dehonestační článek ve Spojených státech, kdy jsem... Je to spekulace, nemám na to důkaz. I když jsem tam byl ministr financí, protože samozřejmě to propojení těch některých globálních médií je velké. Pan premiér dneska, myslím, že v provládním Blesku, poskytl rozhovor. A v tom rozhovoru tvrdí, že nikdy nepodnikal. Když jde o Babiše, tak samozřejmě to je hned, všude se píše.

Já bych navrhl tady bod, který se jmenuje podle titulků "Dotační království předsedy ODS Petra Fialy, desítky milionů tečou panu profesorovi." Ano, pan premiér tvrdí, že nepodnikal, ale on podnikal s neziskovkou a ta neziskovka získala 116 dotací z univerzity, dávaly různé organizace. Ano, pane premiér měl neziskovku, kde pomáhal barmským ženám, ano, barmským ženám. To je strašně zajímavé, o tom se samozřejmě nemluví, o tom psala jenom média, která jsou taková ta dezolátní, a tady jsou titulky: "To se nemělo stát. Odhalili jsme dotační království předsedy ODS Fialy. Desítky milionů tečou panu profesorovi. Milionové dotace pro spolek, kde sedí předseda ODS, třeba za posílení role ženských a etnických občanských organizací v demokratizaci Barmy." Nevím, proč ta neziskovka nedělala něco pro naše samoživitelky. Milionové dotace platí stát, platí Brno, platí Masarykova univerzita. Zajímavé. Takže to je ten bod 33.

Bod 34: "Fialovu záložnu pokutovala ČNB kvůli pravidlům o praní špinavých peněz. O klienty moc neusilovala, přesto přitáhla vlivné." To je třicet čtyřka.

Další bod, který se jmenuje "Miliony pro dalšího politika ODS také šly přes záložnu". A tady se u toho zastavím. Kdo je ten politik? To je Radim Zíka, kterého předseda ODS Mirek Topolánek označil za korunního prince strany. Z veřejných funkcí odešel v roce 2012 s ostudou. Neustál série skandálů, které provázely jeho éru v čele Státního pozemkového fondu. Kdyby nějaký student chtěl udělat diplomku, kolik majetku se tady prodalo pod cenou, pozemků - není lepší investice než pozemek, není. Přijel jsem do Průhonic v roce 1992, tam stál metr čtvereční 1 000 korun. Dneska stojí 20 000 a není. A tak je to všude s těmi pozemky. Tenhle stát měl stovky miliard pozemků. Víte, kolik měly pozemků České dráhy? Jak to všechno zmizelo? České dráhy, Pozemkový fond, ÚZSVM, všechno zašantročili. Ty pozemky jsou pryč. Letiště - pamatujete na ten tunel, jak stát měl pozemek, potom ho prodal někomu za hubičku a ten ho prodal letišti za 4 miliardy? 4miliardový tunel? Přitom to měl si nechat. Jenom ty pozemky, kdyby všichni sepsali, o kolik jsme jich přišli, tak důchodci by měli a mladé rodiny, všichni by byli jak v ráji. Rozprodali to tady, nějaký Zíka z Pozemkového fondu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP