(10.50 hodin)
(pokračuje Karel Havlíček)

A dál se jedná o číslo bodu 112, sněmovní tisk 464, jde o zákon o munici, návrh je dnes napevno na 12. hodinu.

Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 44, přihlášeno 167, pro 161. Přijato.

 

Máte slovo, paní ministryně.

 

Ministryně obrany ČR Jana Černochová: Děkuji, pane místopředsedo. Omlouvám se, já jsem teď dostala informaci od pana ministra Rakušana, že mě prosí, jestli bych ty body týkající se zbraňové legislativy předložila za něj, že bohužel má jeho let z Bruselu zpoždění. Vím, že jsme teď už odhlasovali tu 12. hodinu, ale kdybyste chtěli, protože vím, že někteří kolegové jsou ze vzdálenějších koutů republiky, ale na tuhle normu tady chtějí být, tak nabízím, že pokud byste chtěli ten bod zařadit dřív, jsem připravena.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Poprosil bych o 2 minuty pauzy, jestli by se mohli domluvit předsedové klubů.

 

(Jednání přerušeno v 10.51 na 2 minuty. Poté byla přestávka prodloužena o další 2 minuty. Jednání bylo opět zahájeno v 10.54 hodin.)

 

Můžeme pokračovat, viděl jsem, že kolegové se domluvili. Prosím tedy pana předsedu Cogana.

 

Poslanec Josef Cogan: Vážené kolegyně a kolegové, došlo tady k dohodě všech klubů o předsunutí. Je to samozřejmě otázka, protože už skončil čas pro předkládání návrhů, proto bych si dovolil navrhnout o daném postupu hlasovat. To znamená, že bychom rozhodli řekněme z hlediska tohohle mimořádného rozhodnutí a hlasovali o tom, že zařadíme vládní návrh zákona o munici, sněmovní tisk číslo 464, a vládní návrh zákona o zbraních a střelivu, sněmovní tisk číslo 465, hned jako první bod v této chvíli. Požádal bych předsedajícího případně, aby o tom nechal hlasovat, abychom si potvrdili tuto dohodu, kterou jsme nyní učinili. Jako první bod a druhý bod, jak jsem říkal, ty dva zákony za sebou.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Pokud je to takto, v tomto případě s ohledem na mimořádnou situaci budeme hlasovat nejdříve o bodu 464, což je zákon o munici, který by šel dnes jakožto první bod, a poté bod 465, který by šel napevno hned po skončení bodu 464. (K poslanci Bendovi:) Ano?

 

Poslanec Marek Benda: Já jenom, pane předsedající, si myslím, že ještě musíte dát nejprve hlasovat o tom, že Sněmovna souhlasí, že lze body přesouvat v průběhu jednacího dne, jinak máme tu první půlhodinku - že nastala ta mimořádná situace, která je daná všeobecným souhlasem, ale že to první hlasování musí být o tom, že nastala mimořádná situace a můžeme hlasovat i v průběhu dne.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Ano, děkuji, rozumím tomu, takže v tuto chvíli dávám hlasovat o tom, že nastala mimořádná situace a z tohoto důvodu lze přesouvat body i v průběhu, tedy po první půlhodině.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 45, bylo přihlášeno 167, pro 158, nikdo proti. Přijato.

 

V tuto chvíli tedy budeme hlasovat o bodu číslo 112, sněmovní tisk 464. Jde o zákon o munici, aby byl zařazen dnes jakožto bod číslo 1.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 46, přihlášeno 167, pro bylo 163, proti nikdo. Přijato.

 

A nyní budeme hlasovat o bodu s číslem 113 sněmovní tisk 465. Jde o zákon o zbraních a střelivu, který bude zařazen dnes napevno ihned po bodu číslo sněmovního tisku 464.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 47, přihlášeno 168, pro 164, nikdo proti. Přijato.

 

Děkuji a v tuto chvíli se tedy můžeme pustit do prvního bodu, a to je vládní návrh zákona o munici. Jde o sněmovní tisk 464, jsme ve třetím čtení. Jinak se jedná o bod

 

112.
Vládní návrh zákona o munici
/sněmovní tisk 464/ - třetí čtení

Prosím tedy, aby místo u stolku zpravodajů zaujala za navrhovatele paní ministryně Černochová a zpravodaj garančního výboru, což byl výbor pro bezpečnost, a to je pan poslanec Petr Letocha.

Pozměňovací návrhy jsou uvedené ve sněmovním tisku 464/2, ten vám byl doručen 13. 12. 2023. Usnesení garančního výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 464/3.

Táži se tedy paní ministryně, zda má zájem vystoupit před otevřením rozpravy? Ano, tak máte slovo.

 

Ministryně obrany ČR Jana Černochová: Děkuji. Ještě jednou bych chtěla moc a moc poděkovat všem kolegům, poslancům a poslankyním, za to, že vyšli vstříc předřazení tohoto bodu. Jak víte, myslím, že v tomto ohledu tady mezi námi panuje shoda, chceme, aby tyto normy byly schváleny co možná nejdřív tak, abychom mohli dál pokračovat v debatě o novelizaci jiných předpisů, které se dotýkají legislativy, která se týká munice, zbraní, střeliva. Ale tohle vlastně norma, která již byla připravená před několika lety a je tedy trošičku naší chybou, že se jí zabýváme až nyní. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP