(21.00 hodin)
(pokračuje Patrik Nacher)

Jak jsem řekl, tohleto je volební inženýrství. A já říkám, že to tímhle neskončí. Mám už nějakou politickou zkušenost, byť jsem tady druhé volební období, jak tady Jan Jakob prozradil. Ano, před dvaceti lety jsem byl v Unii svobody, v ODS, byť jako zaměstnanec, ne jako politik volený, to jsem jenom za ANO teď. Ale já už pamatuju mnohé právě z toho zákulisí a zázemí a vím, jak tyhlety snahy pokračují. Nyní jsou to korespondenční volby. Už jsem zaznamenal snížení věkové hranice na šestnáct let. To se otevře jako další téma. Omezení volebního práva starších lidí. Ano, už o tom se debatuje. Můžete mi říct, že ne? Ne! Debatuje! Říká se tomu Overtonovo okno. Vy to takhle postupně otvíráte. Já vám tady přečtu citaci ne nevýznamného debatéra, Debatní deník, kterému mimochodem, to je takový pán, kterému Ministerstvo školství schválilo prostředky na kurzy ve školách: Pokud neexistuje horní hranice volebního práva, kdy mohou senioři ve věku 90+ volit Babiše, protože se hezky usmívá, nedává smysl mít spodní hranici volebního práva pro děti. Tím neříkám, že mají volit osmileté děti, ale že toto je zkouška konzistence, kterou ne všichni zvládnou.

Já neříkám, že to, kolegové, říkáte vy, aby mi tady zas někdo fakticky nevystoupil. Já říkám, že se o tom debatuje, že to je vždycky ten začátek. Korespondenční volba, volba od šestnácti. A pak budu zpochybňovat ty lidi, kteří mají nějaký věk, a budu je obviňovat, že se neorientují, a že tudíž by volit neměli.

Takže, milá vládo, kolegové z opozice, z koalice, suma sumárum za mě jsou tři věci - nejenom tři, ale ty tři jsou nejdůležitější rozhodnutí, která máme ve svém životě dělat důsledně osobně. Tři věci máme dělat osobně: volby, svatba a děti. Já vám děkuji za vaši pozornost. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Samozřejmě vystoupení vyvolalo faktické poznámky, a sice v pořadí pan předseda Jan Jakob, pan poslanec Jiří Mašek, paní poslankyně Ivana Mádlová. Ale nejprve načtu omluvu, která v mezičase dorazila, a sice paní poslankyně Petra Quittová se omlouvá od 22.30 hodin z osobních důvodů.

Protože pana předsedu Jana Jakoba nevidím v sále, tak ho mažu. A se svým vystoupením může vystoupit pan poslanec Jiří Mašek, faktická poznámka. Poté se připraví paní poslankyně Mádlová. Vaše dvě minuty, prosím.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji. Vážená paní předsedající, kolegyně, kolegové, navážu na kolegu Nachera, který tady mluvil o zkušenostech z různých zemí. Jednu zapomněl. Zapomněl Tchaj-wan. Přátelé, Tchaj-wan, bych chtěl připomenout proto, že to je náš nejčastější cíl. Přestože paní Markéta Pekarová Adamová říkala, že budeme šetřit na politické turistice, tak právě tam směřovalo hodně cest, a to jak z parlamentu, čili z dolní Sněmovny, ze Senátu, tak z vlády. Co si odtamtud vozíme? Chtěli jsme továrny na čipy, chtěli jsme továrny na baterky. Dokonce jak jsem slyšel od kolegyně Mádlové, tam mají vložky pro děvčata zdarma. Je tam řada věcí, kde bychom se mohli inspirovat. Z toho všeho zůstalo jenom u myšlenek, v podstatě nic jsme tady z toho nezrealizovali. A já bych chtěl připomenout Facebook paní Pekarové Adamové z března roku 2023, kdy řekla: "Česká republika a Tchaj-wan jsou si blízcí partneři, kteří vyznávají stejné hodnoty, vyznávají svobodu, vyznávají demokracii, vyznávají ochranu lidských práv." Něco podobného se píše v ústavě o volbách: měly by být osobní, svobodné, demokratické. A kupodivu toto jsme si od toho Tchaj-wanu nevzali. Tam striktně trvají na tajnosti voleb, bojí se manipulace s volebními lístky při korespondenční volbě, čili setrvávají na tajné volbě. A přitom tedy se dá říct asi závěrem, že mezi námi a Tchaj-wanem - ani korespondenční volby nás nerozdělí. Děkuju za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně za dodržení času. A nyní vystoupení paní poslankyně Ivana Mádlová se svou faktickou, poté pan poslanec Jiří Horák. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Ivana Mádlová: Paní místopředsedkyně, děkuji za slovo. Mně ještě přišel jeden dotaz, když jsem slyšela projev Patrika, a sice říkal, že co když se stane, když ty obálky přijdou brzo, nebo později. A ještě mi z toho vyplynul jeden technický dotaz, co když tamější pošta včas nepošle ty písemnosti ke korespondenční volbě tak, aby volič mohl včas odvolit, to znamená, že to bude z objektivních příčin a bude si stěžovat, bude mít námitky, že mu bylo odebráno právo z objektivních důvodů volit. To znamená, předpokládám, že jste to nějakým způsobem právně projednávali. Co z toho vlastně plyne? Protože volič si bude stěžovat, že mu to právo bylo odebráno. A co s tím tedy, jak s tímto bude naloženo?

A potom ještě k identifikačnímu lístku. To tady bylo vlastně také řečeno, že bude odloženo, ta obálka, pokud nebude ten identifikační lístek podepsán. A já jsem se chtěla zeptat, ten vlastně může někdo podepsat, protože když ta obálka přijde, ten identifikační lístek nebude podepsán, tak když ho někdo podepíše, tak jak se zjistí, že ten podpis nebude pravý? To znamená, že tím pádem může být ten hlasovací lístek v té doručovací obálce vložen nebo do té úřední vložen, tedy do té volební urny? To znamená, jakým způsobem se zabrání tomuto podvodu, že ten identifikační lístek nebude, když nebude podepsán, tak že ho někdo nepodepíše? Protože i to jsou zkušenosti z toho zahraničí.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Opět děkuji pěkně z dodržení času. A nyní pan poslanec Jiří Horák, připraví se pan předseda Jan Jakob. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Jiří Horák: Děkuju. Krásný dobrý večer, dámy a pánové. Já bych odpověděl panu Nacherovi. Ano, i ti velcí nebo největší konzervativci si uvědomují, že doba se opravdu v některých momentech mění. A když byly ustavovány volby někdy řekněme ke konci 19. století nebo na začátku 20. století, tak skutečně v té době velká část populace neopustila svou vesnici třeba za celý život, ani své město. V tom se to opravdu změnilo. A já si myslím, že snad každý v této Sněmovně má někoho známého, kdo pracuje v zahraničí, studuje v zahraničí. Tak takto se mění ta doba. A myslím si, že to není tak kontroverzní téma. Tady zaznělo srovnání s USA, s Tchaj-wanem. Ale já myslím, že bližší je srovnání s Evropou. A v Evropské unii to není problém snad v 23 státech, jestli dobře počítám. Tak to je jen taková technická poznámka. Děkuju za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Opět děkuji pěkně za dodržení času. A máme přihlášku pana předsedy Jana Jakoba k faktické, poté pana poslance Milana Ferance. Prosím.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuju. Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, mám několik poznámek, kdy se pokusím fakticky odpovědět.

Nicméně na úvod, je mi poměrně líto, že z naší diskuse k vystoupení pana kolegy Babiše je mezinárodní ostuda, kdy už v Rakousku jsou, když on má rád ty titulky, titulky následující: Tschechien: Babiš nannte Österreicher komplette Narren. Já se omlouvám našim sousedům do Rakouska. Rozhodně to není názor Poslanecké sněmovny, že by byli naši sousedi tímto sprostým slovem nazýváni. Máme je v úctě, rádi k nim jezdíme a jsme rádi, když jezdí k nám. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP