(21.10 hodin)
(pokračuje Jan Jakob)

Udělal jsem si několik dalších poznámek. Kolega Nacher se tady pohoršoval nad tím, že před schválením programu schůze vystoupili čtyři koaliční poslanci s přednostním právem. Ono je zvykem, že tady vystupují poslanci s přednostním právem, obzvláště z řad opozice, před schválením jakékoliv schůze. Tak jenom fakticky. Ti koaliční čtyři využili 40 minut, ti opoziční potom 6 hodin a 32 minut. Tak aby v tom bylo fakticky jasno.

Dále pak říkal něco o generální shodě. Bylo by to hezké se dohodnout. Já jsem tady uváděl několik dokumentů, citací, kdy jste chtěli korespondenční volbu, a najednou říkáte, že ji nechcete a že přes to nejde vlak. (Předsedající: Čas.) Děkuju. Přihlásím se ještě jednou, abych odpověděl na další dotazy.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní pan poslanec Milan Feranec, poté pan poslanec Patrik Nacher. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Milan Feranec: Děkuji, paní předsedající. Dámy a pánové, kolega Nacher tady vlastně položil některé otázky, na které předkladatelé neodpověděli, a zvlášť mě zaujal vlastně ten princip, co se stane, když tu doručovací obálku odešlu včas a ona přijde později. Správně by neměla být zahrnuta - tento volič do seznamu a neměl by hlasovat. No jo, ale obecný princip, který se u nás uznává, je: ve správním právu a v dalších věcech jakákoliv písemnost je doručena včas, pokud byla podána k poštovní přepravě ve lhůtě. Anebo se bude něco tolerovat? Den, dva, tři? A pokud někoho vyřadí ta komise z hlasování a on potom napadne, že podal včas k přepravě, ale nepřišlo to, proběhne soud? Takže obecně podle platných principů by to mělo být podáno řádně, protože jsem podal včas k přepravě, ale jak se potom zachová ta komise? To je ten dotaz. Já říkám, správně by to měli nezapsat do toho seznamu, ale problém je, že může skutečně se domáhat u soudu, že nebyly dodrženy obecné předpisy. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. A objevila se zde celá fronta faktických. Abyste měli přehled, načtu je. Nejprve pan poslanec Patrik Nacher, předseda Jan Jakob, paní poslankyně Berenika Peštová a poté pan zpravodaj. Prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, paní místopředsedkyně. Já si myslím, že teď jste viděli v přímém přenosu, nevím, jestli se to i vysílá, tak to viděli i lidé venku, jak přesně vypadá ta naše nekomunikace. Já jsem tady položil některé otázky, paradoxně mně na ně odpovídá Milan Feranec z našeho klubu. A první vystoupení Jana Jakoba, místo aby reagoval na ty otázky, tak odpovídá na něco, co jsem já neřekl. Já jsem nevyčítal, že jste mluvili 40 minut s přednostním právem. Klidně jste mohli mluvit třeba čtyři hodiny. Já jsem vyčítal, že ti vaši politici s přednostním právem vystoupili před otevřením rozpravy a my jsme na ně nemohli reagovat. To byla ta podstata, ne jak dlouho mluvili! To já nevím, proč vy si vymyslíte věc, kterou jsem neřekl, a pak na ni odpovídáte a máte pocit, že jste to objevili.

To samé s tím, a to jsem také tady vysvětloval, že jsme něco říkali před sedmi lety. Já jsem vám tady citoval vašeho premiéra, který před čtyřmi lety byl proti korespondenční volbě. Tak už to prosím nepoužívejte, protože to jde na obě dvě strany. Vy ty názory měníte také. Bavme se o tom, co je teď, ne to, co někdo řekl před pěti, sedmi, deseti lety, zvlášť když vy v tom plavete také! To prostě není argument. Já to tady vysvětluji, docela si myslím, že podrobně, a pak se přihlásí Jan Jakob a zopakuje to znova. To mám pocit, jako že se úplně míjíme. To tady prostě je v přímém přenose vidět, že vy nejste schopni komunikovat ani na téhle elementární úrovni. My dáme nějaké otázky, neútočné, a odpovídá mi na to Milan Feranec. To je prostě úplný blázinec. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A nyní s faktickou k průběhu debaty pan předseda Jakob. Prosím.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuji. Jak jsem uvedl na konci předchozí faktické, tak budu dál odpovídat na ty dotazy, co zazněly v rámci faktické. Kolega Nacher dále se mě ptal ohledně toho, co jsem tady zmínil s mou babičkou. Ano, pustili mě samozřejmě s mou nevidomou babičkou za plentu, protože tím vyhověli zákonu, a já jsem jako osoba blízká jí pomohl zvolit tak, jak chtěla, tajně a svobodně.

Dál mě požádal, abych si udělal poznámku. Já jsem si udělal. Když se žádá o zaslání té hlasovací dokumentace datovkou, ano, v současnosti to nejde jinak, ale ten návrh jde ruku v ruce s návrhem o správě voleb, který jsme tady přednedávnem projednávali, a od roku 2026 půjde požádat i elektronicky.

Padly tady dotazy na termíny doručování. Jako že by to dorazilo dřív, to úplně možné není, jak tady padl jeden dotaz, protože to tam jsou termíny na požádání. A druhý faktor, ano, to i kolega Feranec tady říkal, je to doručení. A v tom zákoně, asi to nestihnu odcitovat, tak jenom odkážu - v § 57c odst. 4 a 5 je to jasně popsáno, tedy i to, že doručovací obálky doručené po lhůtě podle odst. 4 uloží zastupitelský úřad nerozlepené k volební dokumentaci a nejsou započítány. Vymyslíte-li lepší princip (Předsedající: Čas!), podejte návrh v druhém čtení. Budeme rádi. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Také děkuji. A já nyní jenom upřesním technicky pro kolegy, mně se zde zobrazují faktické poznámky způsobem, který já nijak neovlivním, a přesně v pořadí, v jakém tady jsou, čtu vaše pořadí. Nyní je paní kolegyně Berenika Peštová, poté pan poslanec Radek Vondráček, Hubert Lang, Vladimír Zlínský, Ivana Mádlová a Patrik Nacher. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já se omlouvám za ten šum, který tam nastal, protože já jsem si dávala faktickou na pana Jakoba a on mi tam skočil znovu. Tak proto jsem se tam jako - neříkám rozčilovala, ale je to zvláštní. Dobře, v pohodě, děkuju. Ubíhá mi čas.

V každém případě já jsem chtěla ve vás, pane Jakobe, když jste tady napadal, jak dlouho mluvíme my, jak dlouho mluvíte vy... (Předsedající: Prosím prostřednictvím. Děkuji.) Prostřednictvím paní předsedající. Já jsem ještě nestačila ani tu větu doříct. Děkuji. Jsem občas rychlá, ale teď jsem opravdu byla asi pomalá. V každém případě, pane poslanče Jakobe, prostřednictvím paní předsedající, vy jak se nám tady střídáte, jak nám tady vždycky něco řeknete, pak odejdete - vy jste tady chvilku byl, pak jste šel asi někam na večeři nebo někam, v každém případě my chceme na vás reagovat, ale vy už tady nejste, že ano? Takže většinou to zase třeba za vás vezme jiný z té party, z té pětky, takže si zase povídáme s někým jiným. Ale mohli jsme se tohoto ušetřit, kdyby opravdu ten zákon šel tak, jak měl jít. Tím, že jste ho sem dali jako poslaneckou iniciativu, tak se nemůžete divit, že to vyvolalo to, co to vyvolalo. Ale i to by mně ani nevadilo, ale doteď jsem nedostala odpovědi na to, co jsem se ptala. Proč to nebylo v legislativním plánu prací? A doteď mi nikdo neodpověděl! Stále se tady točíme, říkáme si nějaké detaily, ale já to chci vědět. Jestliže to byla pro vás taková priorita, a jak vy říkáte, že byla, proč jste si to do toho plánu nedali? Proč jste to neudělali? Proč si to ministerstvo v tom roce 2022 v prosinci nedalo na rok 2023 do legislativního plánu prací s tím, že bude předloženo Sněmovně, řeknu, třeba do září a bude se na tom intenzivně vyšívat? To jste neudělali. A takhle jste to neudělali se spoustou zákonů a to mi vadí! Vy jste se tady prsili a říkali, že budete jiní, že nebudete právě postupovat tímto způsobem, že nebudete sem dávat do Sněmovny zákony prostřednictvím poslanců, aniž by byly zpracovány (Předsedající: Čas.) studie dopadů a všechny legislativní postupy. (Předsedající: Čas prosím!) Já se přihlásím znovu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP