(9.30 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

My jsme zásadně proti, protože podle mého názoru bychom neměli rozšiřovat okruh lidí, kteří mají ovlivňovat životy nás v České republice, nás, co žijeme v České republice, platíme tady daně a umíme česky samozřejmě také. Musím říci, že o tom nemluvím samoúčelně, protože už si umím představit, jak zase poslanci vládní pětikoalice by chtěli napadat tady to, co říkám. Jenže oni to říkají ti ústavní právníci, o kterých jsem hovořil, třeba docent Koudelka z Masarykovy univerzity upozornil na tento moment. A velice hezky. Jeden z jejich argumentů, on k tomu napsal takový celý odstavec, tak tam říká, že z jeho hlediska ústavního právníka, říká ten moment, že vlastně my voliči, co tady žijeme, tak jsme odpovědní za tu svoji volbu, protože budeme nést následky té volby. Protože samozřejmě ať ty volby dopadnou tak, nebo onak, protože tady žijeme, tak se při té volbě rozmyslíme tak, že zvažujeme, kdo tady bude vládnout, kdo udělá ty koalice, jakým způsobem Česká republika bude fungovat. Ale ti lidé, kteří žijí v zahraničí, notabene když chcete vytvářet ještě nové české občany, tak oni vlastně nemají žádnou odpovědnost za tu svoji volbu. To mi připadá i jako docela zajímavá právní argumentace ústavního právníka renomovaného. A je to pravda. Proč mají rozhodovat o životech v České republice lidi, kteří tady vůbec s námi nikdy nežili, nežijí, nebudou žít, neplatí tady daně a neumí ani česky? Pochopitelné je to v případě občanů, kteří třeba krátkodobě pracují v zahraničí, studují tam, tam ta možnost je na těch konzulátech, ambasádách, takže tam to problém není. Ale rozšiřovat ten okruh tak, jak vy chcete, takže kdo chce, tak prostě volit může, krátce řečeno, a volby nejsou každý den, ale rozšiřovat okruh těch voličů a udělovat české státní občanství prostě jenom proto, že vládní koalice shání voliče, tak to si myslím, že je špatně.

Když to naši experti kalkulovali, pakliže se rozšíří ten počet držitelů státního občanství, pakliže by si požádali všichni na tu čtvrtou generaci, tak to může být až milion 200 tisíc lidí navíc. Samozřejmě zdaleka ne všichni určitě takové možnosti využijí, to je přece jasné, ale může to být asi milion 400 tisíc, je to čtvrtá generace. Pardon, milion 200 tisíc. Je to čtvrtá generace. To znamená, to může být až čtvrtina, pětina stávajících voličů v České republice. Tímto způsobem, že Fialova vládní pětikoalice chce opravdu v podstatě zmanipulovat volby a zmanipulovat vlastně politickou situaci a politické vedení České republiky tak, aby se udrželi u moci, to já považují za úplně nevídané, co vaše vláda předvádí pro to, abyste se udrželi za každou cenu u koryt.

Takže z tohoto pohledu - já už jsem před 14 dny v televizi Nova jako první přišel s tím návrhem, a jsem rád, že v tom stejném pořadu místopředseda Sněmovny Havlíček říkal, že Okamura má... pan Okamura má dobrý nápad, že je to zajímavé, kdy jsem říkal, ať vládní koalice posune účinnost toho zákona na korespondenční volbu až na rok 2026, to znamená po volbách do Poslanecké sněmovny, které budou již příští rok. Tím by vládní koalice samozřejmě alespoň tento moment, ten argument nějakým způsobem oslabila. Tohle vládní koalice udělat pochopitelně nechce, protože vaším účelem není demokracie, ale ohnout volební zákon samozřejmě na úkor českých občanů žijících v České republice.

Samozřejmě za nás říkám, my bychom rádi byli součástí příští vlády, a pakliže by se vám podařilo prosadit ten zákon o korespondenční volbě, tak my ho zrušíme. My budeme navrhovat a budeme prosazovat zrušení toho zákona. Takže to je stanovisko SPD k této věci.

Kdysi jsme si tedy řekli, že vládní koalice tímto návrhem porušuje ústavu, ale ještě o tom budu mluvit, i o dalších argumentech, dokonce i Ministerstvo vnitra samo o sobě zkonstatovalo, že korespondenční volba je u nás protiústavní. Tak co vy, vládní poslankyně a poslanci, na to? Porušíte tedy ústavu, nebo ne? Já vím, že ten dotaz je poměrně marný, odpověď známe. Ano, porušíte ústavu, chcete porušit ústavu, chcete za každou cenu oslabit voliče v České republice a oslabit volební systém a důvěru v demokracii. A já jsem vám ale chtěl také říct, jak byste to měli udělat správně. Já už jsem to říkal i v médiích. Protože jedinou správnou cestou v tomto případě pro Fialovou vládni koalici je změnit ústavu a napsat, že volby nejsou tajné a že je třeba legální nakupovat hlasy. S takovou změnou by ovšem SPD samozřejmě nesouhlasilo. Ale je to tak, aby tento váš zákon nebyl protiústavní, tak je potřeba nejprve změnit ústavu. Na to ale nemá vládní koalice ve Sněmovně většinu, takže ústavu změnit nemůžete, tak rozhodli občané ve volbách, že sama vládní koalice ústavu změnit nemůže, přestože byste to chtěli evidentně, ohnout i ústavu. Tak navrhnete protiústavní zákon a natvrdo ho tady bezskrupulózně chcete protlačit, přestože jsem přesvědčen o tom, že většina občanů České republiky korespondenční volbu nechce. A na to by samozřejmě bylo dobré také vyvolat referendum, ale to vy také nechcete.

Takže to je opravdu neuvěřitelná situace, jakým způsobem se Fialova vládní pětikoalice brání demokracii, jakým způsobem jste proti demokracii, jakým způsobem jste antidemokrati. A tady platí to přísloví, které často vidím, že ho někdo v souvislosti s vaší vládou cituje, že největším odpůrcem demokracie jsou ti, kteří o ní nejvíce křičí, a to jsou přesně představitelé Fialovy vládní pětikoalice, à la premiér Fiala, paní Pekarová Adamová, pan Rakušan, předseda STAN, kteří stále vykřikují takové věci. Takže to je přesně ono. Jak jsem už včera říkal - po ovoci poznáte je. Po ovoci poznáte je! Takže taková je situace.

Proč je dobré volit jako nyní za plentou? Volič je za ní sám, nikdo mu nesmí koukat přes rameno, jak volí. To je tajná a svobodná volba, která vám ve vládě evidentně vadí. V momentě, kdy bude možné volit tak, že volič hodí hlas do obálky doma, volič v zahraničí, pak už to není volba tajná a svobodná, protože za jeho zády, nebo i za mými zády, kdybych volil v zahraničí, může stát třeba někdo, kdo vyvíjí nátlak nebo jiné metody přesvědčování. Princip svobodné a tajné volby je porušen. To je tak jednoduché, že si troufnu tvrdit, že to chápe každý člověk. Z nějakého důvodu to ovšem nechápe předsedkyně Sněmovny, paní Pekarová Adamová z Fialovy vládní koalice, z TOP 09. Bylo by férové, aby vládní koalice na rovinu řekla pravdu, tedy že nechcete tajné a svobodné volby, chcete možnost hlasy nakupovat, manipulovat s lidmi, a proto chcete změnit ústavu, to by byl ten férový postup, změnit ústavu a ústavní požadavek na tajnost a svobodu voleb, že to chcete zrušit. Protože to je princip vašeho zákona. A vy to děláte protiústavně, aniž měníte ústavu. Samozřejmě my bychom byli proti takové změně, já to radši opakovaně zopakuji. Protože mě tady, když jsem šel do Sněmovny, odchytila kamera pořadu 168 hodin v České televizi, nechci teď mluvit o obsahu, ale to jsou právě ti odborníci na to, že vždycky něco vystřihnou, tak aby to vyznělo vždycky negativně pro opozici a aby to vždycky bylo pozitivní pro Fialovu vládní pětikoalici. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP