(10.00 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Ideální by bylo, abyste vy vyvrátili ty argumenty, abyste posunuli účinnost zákona až od příštího roku. Samozřejmě my takový pozměňovací návrh připravíme. My takový pozměňovací návrh připravíme. My ho připravíme, abychom vám nastavili zrcadlo. Teď mě to napadlo. My ho připravíme a necháme o tom hlasovat, abychom vám nastavili zrcadlo přímo v hlasování. Hned pochopíme, jak to chcete. Samozřejmě my budeme hlasovat proti zákonu jako celku, to je jasné. Proti zákonu jako celku budeme samozřejmě hlasovat, protože je protiústavní. Ale my připravíme ten pozměňovací návrh, aby platnost a účinnost byla až od roku 2026. A pak samozřejmě to budeme komunikovat. Budeme to komunikovat. A připravíme tam ten pozměňovák a budeme to komunikovat. My budeme proti samozřejmě. Ale nás zajímá vaše hlasování. Bude nás zajímat hlasování Fialovy vládní pětikoalice. My jsme proti zákonu o korespondenční volbě v tomto smyslu, jak to podáváte. Nás nezajímá ani ta účinnost, protože my jsme proti. My budeme hlasovat proti. Ale vaše hlasování nás bude zajímat. Vaše hlasování nás bude zajímat. Protože my nebudeme hlasovat pro protiústavní zákon, i kdyby účinnost byla za dvacet let. Pro to my nikdy hlasovat nebudeme, protože je to protiústavní, jak upozorňují i odborníci.

My to ještě projednáme na klubu, ale ten nápad se mi líbí. My připravíme pozměňovák a posuneme datum účinnosti. A teď uvidíme, o co koalici přesně jde. My to víme. Ale teď to bude černé na bílém, o co vám jde. O volby do Poslanecké sněmovny příští rok, protože nemáte hlasy, protože jste to zpackali a vaší vládě lidé nevěří. Takže tady to bude - po ovoci poznáme je. To je přesně ono. Takže to je ono. A já si to poznamenám hned, protože jsem samozřejmě ještě na začátku svého vystoupení, ještě jsem se nedostal nikam dál. Takže pozměňovací návrh - a to je posunutí účinnosti, abychom si nalili tady čistého vína hned před veřejností. (Poznamenává si.) To mám hotovo. A teď budu pokračovat dál.

K výmluvám o tom, že chcete zlepšit přístup voleb, to už jsem hovořil...

SPD má v programu přímou demokracii a věříme, že v konečném důsledku je výhodná pro všechny. Jak jsem již zmínil, prosazujeme zákon o referendu a také přímou volbu a odvolatelnost politiků a jejich hmotnou odpovědnost. Jsme jedinou stranou v parlamentu, která prosazuje referendum také o mezinárodních závazcích České republiky, tedy například o vystoupení nebo setrvání v Evropské unii. Mám tedy pro vládní koalici výzvu. Prosazujete korespondenční volby, přijímání migrantů, euro, Green Deal a další negativní nápady. Pojďme vyhlásit na tato témata referendum. Pojďme vyhlásit na tato témata referendum, tak jak dlouhodobě navrhuje SPD, a zeptejme se občanů. Udělejme referendum, ať rozhodnou ti, kteří ty volby mají rozhodnout. To jsou občané. To je jediné legitimní řešení. Návrh zákona o referendu z pera SPD tady ve Sněmovně leží již několik let. Takže stačí, když pro něj vy ostatní včetně hnutí ANO budete hlasovat. A referendum může být ve velmi krátké době. Ukažte lidem, že stejně jako SPD podporujete skutečnou demokracii. A dodám, že Česká republika je poslední zemí v Evropské unii, která nemá přijatý zákon o celostátním referendu.

Někteří z vás si možná vzpomenou na zakladatele našeho státu, na prezidenta Masaryka. O demokracii a o tom, jak to viděl prezident Masaryk, o tom ještě hovořit budu, k tomu se dostanu. To ovšem bude až další, pozdější fáze. Co by vám dnes asi řekl? Byl striktní zastánce švýcarské přímé demokracie. Byl mimo jiné zastánce suverenity našeho státu a v jejím jménu rozbil nadnárodní rakousko-uherskou pseudofederaci, která utlačovala desítky státoprávních národů. Masaryk, který tuhle zemi vybudoval na základě práva na sebeurčení, které vy popíráte, by řekl: lid této země rozhoduje. Tak jak to říká i naše ústava a i přirozené lidské právo.

Takže když shrnu, co jsem zatím v úvodní hodině řekl - a jak říkám, stále hovořím o úvodní fázi. Hnutí SPD korespondenční volby navržené stranami Fialovy vládní pětikoalice dlouhodobě odmítá, protože návrh je v rozporu s Ústavou České republiky, kde se v článku 18 uvádí, že volby - cituji - se konají tajným hlasováním na základě všeobecného, rovného a přímého volebního práva. Volič tak podle dikce ústavy musí svůj hlas sám vložit do prázdné obálky ve volební místnosti za plentou, aby bylo jasné, že není nikým ovlivňován. Toto však vládními poslanci navržená korespondenční volba neumožňuje. Takto pojatá korespondenční volba je v rozporu s Ústavou České republiky a zároveň by znamenala konec demokracie, protože popírá tajnost a rovnost volby. Současně přináší nebezpečí rozsáhlých manipulací a volebních podvodů při sčítání hlasů.

Princip tajné volby s sebou mimo jiné přináší i to, že nikdo nemůže nijak zkontrolovat, jak jsme volili. A nejde jen o to, že to ztěžuje obchodování s hlasy a uplácení voličů, protože nikdy nezkontrolujete, jak volili, ale také to omezuje šanci voliče vydírat, nebo dokonce za nesprávnou volbu trestat.

Včera jsem byl v pořadu CNN Prima a právě na toto téma, kde se to diskutovalo. A zaskočil mě tam přece jenom jeden argument, nebo možná to bylo v jiném pořadu, protože jsem vystupoval ve více médiích, kde někdo říkal, že paní Pekarová Adamová argumentuje tím, že ta tajnost volby je prý v pořádku, protože obálka s volebním lístkem a pak ta obálka s identifikačním lístkem budou ve dvou oddělených obálkách a že přece ta tajnost je v pořádku. No tak to trošku... ***




Přihlásit/registrovat se do ISP