(10.10 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Já jsem věděl, že paní Pekarová Adamová není kompetentní vůbec. Ale jako to zaskočilo i mě, protože tajnost té volby přece vůbec z hlediska těch kritiků, ústavních právníků a dalších odborníků, nespočívá v tom, že obálky jsou odděleně. Ano, ty tam jsou odděleně na rozdíl od senátního návrhu, kde to problémem bylo. Že tam ty lístky, ten identifikační lístek a volební lístek, ten návrh vládních senátorů, co tady ležel dva roky, tam už si vládní koalice naštěstí vyhodnotila, že to je už úplná blamáž, že to je úplný paskvil. Protože tam skutečně v tom senátním návrhu, který tady doteď leží ve Sněmovně, návrh ze Senátu, který ovládá Fialova vládní pětikoalice, bylo, že poté, co tou korespondenční volbou občan žijící v zahraničí odvolí, tak to dá do jedné obálky, kde jsou společně identifikační lístek a volební lístek. Takže lze dokonce identifikovat u volební komise konkrétně občana s volebním lístkem, kdo jak volil. Takže to samozřejmě byla už úplná blamáž, to už byla Severní Korea, v uvozovkách, nebo nějaký totalitní režim. Ale to jste tady v tom vašem poslaneckém návrhu oddělili. Ale tajnost té volby přece spočívá v tom, o čem já hovořím. To jsem opravdu nestačil zírat, jak předsedkyně Poslanecké sněmovny, jedna ze tří nejvyšších ústavních činitelů vůbec, může takhle nekompetentně hovořit o jejím vlastním vládním návrhu. Ta tajnost přece spočívá v jiném momentu, v okamžiku té volby.

To znamená, že teď je to tak - jo, a to je ten argument, to jsem taky zaslechl: přece lidé konzultují svoji volbu s rodinou. No ano, to je v pořádku, proč ne? Ale nikdo přece, ale ta tajnost je v tom momentu té volby, že je ten občan za plentou, takže ani rodina, ani ti příslušníci nevědí, jak on ve skutečnosti volil, protože tam už byl sám. To je ten tajný moment. Takže tyhle argumenty, že lidi konzultují v rodině, koho budou volit, to je v pořádku, proč ne? Já vůbec nechápu, jak takhle nekompetentní vládní koalice tady může vládnout, že ani ty zásadní - já nejsem právník, ale zásadní právní minimum prostě mám, abych jasně odlišoval jednotlivé kroky a abych to dokázal prostě posoudit.

Tady vidím, jak předseda poslaneckého klubu Cogan z hnutí STAN kroutil hlavou. No, tak jestli souhlasíte s paní Pekarovou Adamovou, tak v pořádku. Já vím, že souhlasíte, ale spíš by mě zajímalo už v této souvislosti, pane předsedo, jak já jsem tady, protože před chvílí jste tady myslím nebyl (Předsedající: Prosím prostřednictvím oslovujte. Děkuji.) Ano, prostřednictvím paní předsedající. Když už vás tady vidím - předseda poslaneckého klubu STAN, pan Cogan z Nové Paky. Tak vaše paní poslankyně napsala včera na sociální sítě, pane předsedo Cogane, prostřednictvím paní předsedající, když už tedy jste tady kroutil hlavou a aktivně jste se zapojil do mého vystoupení, tak ona napsala - cituju: Chtít referendum v zemi, kde se rok od roku mediální gramotnost obyvatelstva zhoršuje, mi nepřijde jako rozumný nápad.

Já nemluvím o tom, já vím, že nechcete referendum, ale mě zajímá ta pasáž, kde vaše poslankyně Pavla Pivoňka Vaňková urazila arogantně občany České republiky a udělala z nich hlupáky. Vím, že je to stanovisko zřejmě i hnutí STAN, protože já vaši aroganci znám, jako vás, hnutí STAN, ne všech, ne všech, pravda. Paušalizovat to nelze. Protože třeba ne všichni jste tací. Ale chci jenom říct, jaký na to máte názor, by mě zajímalo. Po mém vystoupení se můžete přihlásit na faktickou poznámku, takže můžete jít ihned to okomentovat, jsme v obecné rozpravě. To hodnocení paní poslankyně, jak hodnotí gramotnost občanů České republiky a jak se tady negativně hodnotí gramotnost občanů České republiky. A z toho vyplývá, že prostě paní poslankyně sama o sobě má pocit, že ona gramotná je, což bezesporu. Ale proč tedy hovoří o občanech České republiky, že oni jsou méně gramotní než paní poslankyně v podstatě, která to tady hodnotí? Mně to připadá velmi urážlivé vůči občanům. Takže bylo by zajímavé slyšet, co si o těchto řekl bych pohrdajících vyjádřeních vůči občanům myslí, když už tady pokyvoval pan předseda, poslanec klubu STAN Cogan z Nové Paky, tak co si o tom vlastně myslí. Tak zatím je to jenom mlčení, ale myslím po tom včerejším vyjádření - teď se vyjádřit ještě nemůžete, ale to by nás zajímalo.

Ale já vím, jak to je, protože předsedou vaší strany je Vít Rakušan a tu aroganci vidíme. Ten dokonce, když jsem na to koukal, protože se mě na to ptala média, tak jsem se tam musel kouknout ke své nechuti, protože já nechci ztrácet čas blbostmi. Ale to video, které natočil předseda hnutí STAN Vít Rakušan o tom, jak se tam navezl do premiéra Fialy - tak co na to říct? Normální lidské hodnocení: tohle je podrazák a křivák, samozřejmě. Ale spíš se divím, že si to odéeska nechá líbit. Protože takovýmto způsobem... Přitom je to první vicepremiér Fialovy vlády, to znamená, hnutí STAN je plně odpovědné za celou politiku Fialovy vlády, plně odpovědné za celou politiku Fialovy vlády, a takovýmto způsobem podrazit a pošpinit koaličního partnera a zesměšnit ho a degradovat ho, předsedu ODS a premiéra Fialu ze strany jeho druhého nejsilnějšího koaličního partnera, to chce opravdu silný žaludek v hnutí STAN, takovýmto způsobem podrazit vlastně a vrazit kudlu do zad premiérovi vaší koalice.

Samozřejmě na tom videu bylo pozoruhodné to, že se pan předseda Vít Rakušan, ministr vnitra z hnutí STAN, přiznal k tomu, že to dva roky dělají ve vládě blbě. To byla zajímavá sebereflexe. Ale samozřejmě výsledkem té sebereflexe by měla být demise a odchod z vlády, když v tom videu přiznáváte, že to děláte dva roky blbě. Ale to by už nebyl pan Vít Rakušan. Protože, už jsem o tom hovořil, výsledkem toho videa není demise a odchod, když přiznal, že dva roky to dělá špatně, blbě, ale byl to útok ještě na vaši koaliční ODS, kde jste bodli kudlou do zad ještě premiéra Fialu a koaličního partnera z ODS. Což samozřejmě, já si přeju odchod vlády vaší vládní pětikoalice, ale tohle jsem tedy koukal, jakým někdo může být křivákem a podrazákem. A to i mezi svými partnery, mezi svými vlastními koaličními partnery, to je opravdu nevídané, musím říct. To je nevídané a potvrzuje to to, co jsem si myslel. A vůbec se nedivím vysokým politikům ODS, že se proti Vítu Rakušanovi vymezili. Protože to je hodně neférový přístup ze strany Víta Rakušana. Ale tak my to známe, ten jeho neférový přístup, my se tady s tím potkáváme celou dobu, s tímhle charakterem. Ale už to přesáhlo dokonce i vůči koaliční ODS, STAN k ODS v koalici, tak to bylo opravdu pozoruhodné. Takže vy si to tam určitě nějak vyřešíte a uvidíme, jak si to tam vyřešíte.

Chtěl jsem jenom říct, že samozřejmě ten princip toho, jak vy to podáváte, ten zákon o korespondenční volbě, ten prostě porušuje všechna, porušuje ta zásadní ústavní pravidla. Zaslechl jsem zvláštní argument, že co je někde ve světě běžné, je dobré. Když budu hodně sarkastický - což taky slyším ten argument, slyším ho i od provládních médií, a ne všichni jsou pro vládní, znovu zdůrazňuji, ne všichni jsou provládní a ne všichni zdaleka novináři a redaktoři jsou provládní, jsem zjistil. Naopak je spousta novinářů zcela korektních a zcela slušných. Ale všiml jsem si u těch opravdu echt provládních, to jsou takové ty menší weby vesměs. Je tam i jeden velký web provládní Seznam Zprávy, to samozřejmě, ale zaslechl jsem argument někde opakovaně, že co je někde ve světě běžné v souvislosti s korespondenční volbou, že je dobré. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP