(10.20 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Už jsem hovořil o tom úvodu, že v každé zemi, kde je ta korespondenční volba, je ta úprava určitým způsobem jiná a v každé zemi je i logicky jiná ústava. Takže to, že někde něco je, tak to má být i tady, se stejným názvem, ale obsah je jiný, tak na tento argument - mě překvapuje, že na to někteří komentátoři... Takhle. Rozumný, vyvážený komentátor by na tento argument nemohl naskočit, protože se podívá, v uvozovkách, do střev toho zákona vždycky. A podle názvu nemůže soudit, že je podobný nebo stejný název. Ale přesto je vidět, jak někdo prostě jenom řekne jasně, korespondenční volba, a je mu úplně jedno, že ve skutečnosti je to všude jinak, i ty ústavy jsou jiné. Takže bezesporu jinde to je v souladu s ústavou, ale ten váš návrh prostě není v souladu s ústavou. Proto s tím tady nesouhlasíme.

A když budu hodně sarkastický v souvislosti s tímto vaším argumentem, tak můžu říct ano, je běžné, že v zemi nejbližšího spojence vlády USA shazují homosexuály za trest z mrakodrapů a ženy obviněné z nevěry umlátí kameny, jakkoliv to nevadí vám, české vládě, ani bruselským obhájcům lidských práv. Ano, je to v některých muslimských zemích běžné, ale pro nás jsou tato zvěrstva nepřijatelná. Německo odmítlo jaderné elektrárny, ale pro nás je zdražování elektřiny a tepla jen pro vyšší zisky bruselské lobby opět zcela nepřijatelné a nemorální. A protože všichni přijímají Green Deal - jenže oni to nejsou všichni, to jsou bruselské elity, co pro to souhlasily, a samozřejmě česká vláda pro to také souhlasila, minulá česká vláda. Ale my jsme vždycky byli proti. Tak je to dobré? A protože si vedení celé Evropské unie za souhlasu stran Fialovy vlády odsouhlasilo přijímání afrických a islámských migrantů, tak my také? To je argument? Když někdo skočí z okna, tak já mám skočit také? Mimochodem, s oblibou mi toto říkala moje maminka, abych to nedělal, když někdo skočí z okna, abych také neskákal. Je to úsloví. A teď najednou se nám tady snaží někteří lidé, politici vládní pětikoalice a některá média, podsunout názor, že to, co někde je, že tedy má být automaticky, protože je to dobré, tak to má být automaticky i tady, nehledě na obsah toho, o co se vlastně jedná a zdali je to vůbec stejné, jako je v těch jiných zemích, což není. Pro někoho je standardní přepadat cizí země a bombardovat nevinné civilisty, ale pro nás je i tato jinak ve světě běžná praxe opět zcela zásadně nepřijatelná.

Korespondenční hlasování, jak víme, způsobilo největší krizi důvěry v demokratičnost a spravedlivost voleb v USA v celých jejich dějinách. Frustrace lidí z toho, že jsou obětí gigantického volebního podvodu, vyvrcholila bezprecedentním útokem občanů na sídlo amerického parlamentu. Korespondenční hlasy zvrátily v USA výsledek voleb ve prospěch kandidáta demokratické strany Bidena. Korespondenční hlasování umožnilo, aby desetitisíce dobrovolníků z různých neziskovek pomáhaly v uvozovkách volit menšinám, často negramotným lidem, kteří neumí psát nebo neumí anglicky, a vybrat jim správného kandidáta.

Tady u toho momentu se ovšem musím zastavit, protože tento moment obsahuje i totiž vládní návrh, váš návrh zákona o korespondenční volbě. A to je mimořádně nebezpečné a mrzí mě, že přes veškerou snahu - musím pochválit média, máme možnost se na to téma vyjádřit, ale nezaznívá žádná skutečně, abychom se mohli vyjádřit v nějaké větší diskusi a rozebrat to opravdu dopodrobna. Vím, že ten prostor není v médiích takový, ale je to škoda, protože ten váš návrh zákona obsahuje řadu pasáží, opravdu je jich tam řada, sice není tak dlouhý ten zákon, má asi 13 stran plus důvodová zpráva, ale je tam řada věcí, které jsou opravdu úplně neuvěřitelné a ohrožují demokracii v České republice, ohrožují vůbec přímo náš volební systém, úplně pilíř demokracie. A já se zastavím zrovna u tohoto momentu, kdy jsem hovořil, co se stalo v těch volbách ve Spojených státech, a budu to aplikovat na váš zákon hned. Protože vy tam píšete v tom vašem návrhu zákona o korespondenční volbě, že tu žádost o dokumenty pro korespondenční volbu nemusí podávat pouze ten volič, nemusí to podávat pouze ten volič, ten občan, ale je tam druhá varianta, že tu žádost může podávat i v zastoupení na základě plné moci třetí osoba. To tam přímo je napsáno v tom vašem návrhu zákona. Slyšel jsem argument, že to má usnadnit to, když někdo bydlí daleko. Znovu říkám, když si přečtete stanoviska ústavních právníků - tady jde o to, aby to bylo v souladu s ústavou, aby nebyly volby zpochybňovány. A ten váš návrh může způsobit situaci, kdy kdokoliv v zastoupení na základě plné moci - neziskové organizace, třetí osoba, prostě kdokoliv - žádá o volební lístky, respektive žádá o dokumenty ke korespondenční volbě, tento člověk nebo taková organizace se tím pádem automaticky dostává logicky i k podpisovému vzoru toho člověka, protože ta žádost je s úředně ověřeným podpisem. A potom je tam další fáze v tom zákoně napsaná, že tedy ten volič potom dává do obálky volební hlas a pak ho dá do další, do té doručovací obálky, a tam je podepsaný identifikační lístek. A jaká je tedy - o té tajnosti volby, že není vůbec zaručena, už jsem hovořil, o tom hovoří ústavní právníci, hovoří o tom i samo Ministerstvo vnitra a píše to ve své zprávě. Ale jaká je tedy garance toho, že do té obálky to vloží ten volič? Žádná! Ano. Dokonce i ten identifikační lístek může podepsat v podstatě ta osoba, která podala tu žádost o ty dokumenty ke korespondenční volbě, protože už se dostane k tomu podpisovému vzoru. Tam ten identifikační lístek, tam už ověřený podpis být nemusí podle toho návrhu zákona, takže v podstatě tady normálně můžou volit, odvolit a vložit do obálky úplně cizí lidé, třetí osoby. To je skandální přímo, tenhle návrh! To je přímo skandální, musím říct! Co to tady předvádíte? To přece není možné, tímto způsobem ohnout volby v České republice, ohnout volební zákon. To přece nejde.

A do toho ruku v ruce připomínám tu novelu zákona o státním občanství, o které jsem hovořil, že mají dostávat občanství, můžou dostat občanství na základě jakéhosi prohlášení - to nevím, jestli jsem řekl, na základě nějakého prohlášení až čtvrtá generace potomků českých občanů, kteří emigrovali někdy před desítkami let, mnoha a mnoha lety emigrovali bůhvíkam, do Ameriky, do zahraničí, kamkoliv.

Takže samozřejmě to je šílený návrh. A já znovu zopakuji, že jsem podal jménem SPD hned v úvodu svého vystoupení návrh na zamítnutí vašeho návrhu v prvním čtení, a tím pádem se bude o mém návrhu jménem SPD hlasovat. Ještě v rámci prvního čtení se bude hlasovat o mém návrhu na zamítnutí tohoto zákona. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP