(10.40 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

A teď tady jsem u těch neplatných lístků. No tak pochopitelně ta diskuse probíhá. A já už jsem zaznamenal mnohokrát, že lidé mají obavy, že když tam nejsou zastoupení lidé z různých názorových proudů, různých politických stran, tak že někdo z volební komise třeba může vzít propisku, udělá jenom škrt přes ten volební lístek a zneplatní ho. A nikdo vlastně nevidí, kdo to udělal, jak to udělal, a tak dále. Nebo tam prostě roztrhne ten volební lístek. To už jsou všechno věci, které jsou nepřijatelné, abychom vůbec měli takové obavy, že k tomu dochází. A teď si vezměte, že bude zvláštní volební komise, která v podstatě není složena logicky ze zástupců politických stran. A teď najednou nebudou sčítat pár hlasů, ale budou sčítat třeba statisíce hlasů. No tak to samozřejmě je problém. Je to problém, který podstatně narušuje důvěru občanů ve volby. A už narušuje ten váš zákon důvěru občanů ve volby. Ne že bude narušovat, už to narušuje zásadně. Podívejte se prosím na diskuse pod mými statusy... (Ministr Rakušan mimo mikrofon hovoří k řečníkovi.) No vidíte, tak voleb... Děkuju, pane ministře. Takže volebních místností je v České republice zhruba 15 000. No tak jsme měli plus minus, je jich prostě tolik, tak ten odhad zase nebyl tak úplně tak mimo, protože věděl jsem, že to je přes 10 000, je to opravdu hodně, to by člověk ani nečekal, že jo? Člověk by řekl, že volebních místností může být míň, ale opravdu je jich hodně. Takže zajímavá informace i pro budoucnost, až o tom někde zase budeme mluvit.

Takže i to zneplatňování těch lístků, kde to není vlastně pod tím dozorem volební komise, kde tedy je, kde je volební prostě přirozená kontrola, tam dochází. Tak to taky se na to ptá... a už jsem zaznamenal ty dotazy samozřejmě od veřejnosti, co vlastně, jak to vlastně tedy probíhá, jaká je garance toho, že jsou zneplatněny skutečně jen ty volební lístky? Jasně, tam je to sice napsané, že se to někam ukládá takhle, ale občan se nikdy nedozví, který volební lístek byl znehodnocen, nebo pardon, označen za neplatný. To se ten občan nedozví. Tak jak se potom má dopátrávat, jestli jeho volební lístek byl znehodnocen, nebo ne? A od toho je tady právě ta volební komise složená z různých zástupců různých politických stran, aby tento moment se v podstatě minimalizoval. Ale tento moment vlastně v tom vládním návrhu, a poměrně zásadní moment, opět není ošetřen. Není, naopak je zlehčen a naopak umožňuje tuto situaci.

Takže prostě ten zákon je špatně úplně. Nezlobte se na mě, ale to je tak špatně napsaný zákon, to je prostě neuvěřitelná věc. Jediný posun v podstatě, který je tam oproti tomu senátnímu návrhu, který taky podali vládní senátoři, je to, že tedy se to vkládá do dvou obálek, protože předtím tam to bylo u toho senátního do jedné obálky. Takže tam to bylo úplně, o tom už jsem hovořil, to bylo úplně neuvěřitelný, že jo? Tam dokonce jste připustili možnost identifikovat voliče s volebním lístkem. To by snad Ústavní soud už vůbec nemohl akceptovat, evidentně vám to bylo jasné. Ale chtěli jste tady předkládat celé dva roky tenhleten zákon, teď jste přišli s tím poslaneckým, kde aspoň tento moment tam prostě není. Ale samozřejmě je to jeden z mnoha dílčích momentů, který vůbec jako v principu, ve finále ten princip jako celek nějakým způsobem nemění.

Ale můžeme se vrátit do Evropy. Mluvil jsem o situaci, ke které došlo v USA. Francie v minulosti korespondenční volby zrušila z obav před manipulacemi. V Rakousku musely být v souvislosti s korespondenční volbou dokonce prezidentské volby anulovány. Rakouský ústavní soud v roce 2016 zrušil výsledek druhého kola prezidentských voleb kvůli nesrovnalostem při sčítání korespondenčních hlasů. Podle svědectví z volebních komisí byly některé hlasy sečteny ještě před stanoveným termínem pro otevření obálek, v některých případech navíc obálky otevírali lidé, kteří k tomu neměli oprávnění. A těsně před konáním druhého kola rakouských prezidentských voleb se objevil další skandál, a to s vadnými obálkami pro korespondenční hlasování. Tady už jsem zase zaslechl argument: no jo, ale to se týkalo vnitrostátních korespondenčních voleb. Ano, ale přece ten princip toho, kde byla ta závadnost, byl jiný, bylo to kvůli korespondenčním volbám za a) kvůli obálkám, jo? Ten skandál jsem říkal předtím, před konáním druhého kola, to bylo, co se týká, že se nějak špatně zalepují obálky, že ty obálky nějak špatně lepí. Takže opět je to způsobeno... pan předseda, poslanec klubu STAN Cogan teď kroutil hlavou. Ale nemáte pravdu, mě to šokuje, že jste právník, že kroutíte hlavou, když mám pravdu. Nezlobte se na mě, protože ten problém byl plně v souvislosti s korespondenční volbou. A to, že ty obálky, oni zjistili, že nějak špatně lepí, že jo? Jo, že se nedolepují. Neboli kdyby ta korespondenční volba nebyla, tak k tomuto problému ani nedojde a nedojde ke zpochybnění v tomto momentu těch voleb. Takže proč kroutíte hlavou, když to tak je? No tak je to spíš tím, že prostě nejste informovaný. Je to přesně tak.

Ale proč o tom hovořím? Všimněte si, že já v tom svém vystoupení vůbec nějak zásadně neargumentuji tou Francií, Rakouskem a tak dále, protože zase v jiných zemích to je, ale jinak samozřejmě s jinou ústavou, že se soustředím na rozbor, podrobný rozbor toho vašeho návrhu zákona. Ale tady ten rakouský argument, já tady říkám, a to je to, o čem musíme hovořit, že ta korespondenční volba, a o tom už ani v tom zákoně není ani řeč, ale tak proč by taky byla o kvalitě obálek tam řeč? Ale to já neříkám, že by tam mělo být, to je blbost, že jo, aby řešil zákon kvalitu obálek, ale jenom říkám, že i tyto momenty vlastně způsobují problémy, řekl bych nežádané problémy, opravdu nežádoucí problémy, zcela nežádoucí problémy u tak závažné věci. Není to nějaká obálka, kterou tamhle někam prostě... nějaká obyčejná obálka. Ale i tyto problémy i v tom super vyspělém demokratickém Rakousku s kvalitou obálek vlastně tam v podstatě jsou a byly, které potom zpochybnili... způsobily problémy v celých těch korespondenčních volbách. Takže jsou další rizika, a rizika, kterých bych se jakoby nerad dočkal, protože když tady děláme na základě demokratické politické soutěže, ať na to máme různé názory, ale když to shrnu, tak je tady nějaká politická soutěž demokratická, byť samozřejmě...

Ale to teď do toho nebudu zasahovat, protože to, jak vy jste si vyčlenili sami pro sebe na vlastní vládní propagandu, teď ty miliony do těch červnových evropských voleb, tady jste vyčlenili, právě tady pan ministr vnitra Rakušan, z peněz daňových poplatníků jste zneužili veřejné peníze a platíte si z toho vaši propagaci. Vaše vládní koalice. My ty peníze nemáme, žádná opoziční strana na to, ale vy jste si vzali peníze ze státního rozpočtu, kde děláte teď vaši vládní kampaň za peníze ze státního rozpočtu, tuším 14 milionů že to je, teď to nemám v poznámkách. Takže v situaci, kdy lidi nemají peníze kvůli vám, kvůli vaší vládě a prostě drahé energie, zdražuje všechno, tak vy ještě v uvozovkách ukradnete ze státního rozpočtu sami pro sebe do svých kapes 14 milionů, abyste dělali propagaci, abyste se zvýhodnili oproti opozici. Takže to je samozřejmě špatně.

Ale chci jenom říct, že tady ty problémy s tím, s tou korespondenční volbou, znovu říkám, evidentně mohou být i technického rázu, krátce řečeno, jo? A viděli jsme to v Rakousku při posledních dokonce prezidentských volbách, takže je to nedávná záležitost velice. Takže super vyspělá země v podstatě má problémy i s takovou na první pohled banalitou. Takže neblahé zkušenosti... No a opět... A my prostě nechceme jako SPD, aby se zpochybňovaly volby, zpochybňoval volební systém. Ti lidé už jednou přijdou k volbám a my chceme, aby ty volby proběhly demokraticky, nezpochybnitelným způsobem. Teď když nad tím přemýšlím, tak vám to možná vyhovuje tímto způsobem, protože i z jiného hlediska chci říct, samozřejmě vám to vyhovuje, že jo, to už jsme říkali, že vám vyhovuje tady ohnout ten zákon a všechno, abyste se udrželi za každou cenu u moci, když vám to nejde vůbec jinak. Že vám to řízení státu nejde, ale vlastně... Sice je to už opravdu zrůdné, ale kdyby se zpochybnily volby, tak samozřejmě při opakovaných volbách bude nižší volební účast možná.***




Přihlásit/registrovat se do ISP