(10.50 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

To by některých stranám zase možná vyhovovalo, že by si řekly, voliči opozice už tolik nepřijdou a voliči koalice... Protože jste tradiční strany, které existují často desítky let, tak si samozřejmě řeknete, ony by mohly ty opakované volby když tak vyjít. Když nám to nevyjde napoprvé, tak to vyjde napodruhé. Je to možné, protože já bych se vůbec nedivil, kdyby tímto způsobem Fialova vládní pětikoalice uvažovala, protože vás znám. Vy se samozřejmě nestydíte ničeho.

Takže neblahé zkušenosti ze zahraničí ukazují, že korespondenční volby, které prosazují strany vládní pětikoalice, s sebou nesou velká rizika podvodů a manipulací. Já bych vám poradil, vážení političtí konkurenti z Fialovy vládní pětikoalice, daleko jednodušší věc. Zkuste získávat hlasy lidí bez švindlů, bez lhaní a bez volebních podvodů. Stačí k tomu to, abyste pro lepší životy našich občanů a pro tuto zemi začali skutečně dělat něco dobrého. Hnutí SPD je nadále připraveno bránit principy svobodných, spravedlivých, přímých, rovných a tajných voleb všemi silami a všemi zákonnými nástroji a prostředky tak, jak to určuje Ústava České republiky.

Pojďme si připomenout, jak se vaše vláda dostala k moci. Ústavní soud změnil těsně před minulými volbami pravidla voleb, a to navzdory vlastním předchozím judikátům, a už vám to nestačí. Přicházíte s novou změnou volebního zákona před volbami. Opět přicházíte se změnou volebního zákona před volbami. Jakýkoliv podvod je vám dobrý, abyste se udrželi u koryt. Já k tomu ještě dodám, že - říkám to pravidelně, protože to je pravda, tuším, že jsem to někde četl, ale je to evidentně tak, nikdo to nerozporoval - vy jste první vládní koalice za dobu samostatné České republiky, která vládne, přestože nezískala většinu hlasů voličů ve volbách. To by ale prostě sama o sobě taková vláda měla mít určitou sebereflexi a určitou pokoru.

Jen to ještě dovysvětlím, protože ty volby do Sněmovny byly už před dvěma roky. On totiž před dvěma roky propadl rekordní počet hlasů v historii samostatné České republiky. Cirka milion hlasů občanů propadl ve volbách, protože volili strany, které dostaly pod 5 %, a ty se nedostaly do Sněmovny. Takže těch milion hlasů se přepočítalo potom pro ty strany, které se dostaly do Poslanecké sněmovny. Protože ten počet propadlých hlasů byl tak vysoký, tak to způsobilo zvláštní situaci, kdy Fialova vládní pětikoalice, všech pětikoaličních stran dohromady, nezískala při součtu volebních hlasů většinu, ale ve Sněmovně jste tu většinu těsně získali. Takže je to samozřejmě všechno v souladu se zákony, to je jasné, ale pointa toho, co říkám, je, že jste první vládou v historii samostatné České republiky, která nezískala většinu hlasů ve volbách.

Teď tady někdo kroutí hlavou, tak budu rád, když mě někdo poučí. Proto také říkám, že si nejsem jistý u tohoto. Nejsem si tím jistý, někde jsem to četl, jestli je to za dobu celé samostatné České republiky, po roce 1989 samozřejmě, o tom hovořím. Ale ta pointa, o které chci mluvit, je to současné volební období. Je pravda a tak to je, že vaše vláda nezískala většinu hlasů občanů ve volbách, proto byste měli mít nějakou sebereflexi a pokoru a neohýbat volební zákony a neměnit zase zákon o volbách těsně před volbami, protože volby jsou příští rok. Zase to děláte, zase chcete změnit volební zákon těsně před volbami, přestože jste nezískali v minulých volbách většinu hlasů občanů. To je ta pointa, o které hovořím. Zákon třeba změníte, ústavu třeba ohnete, ale volby jako takové, to se teprve ukáže, kdo ty volby samozřejmě vyhraje. Ale to, co po vás zůstane, bude jen špína a pachuť z vašich pokusů o volební podvody. To je bohužel vizitka současné vládní koalice ODS, Pirátů, KDU-ČSL, STAN a TOP 09.

Já tedy teď přejdu k trošku hlubším analýzám, protože teď jsem se teprve dostal do fáze - koukám, že hovořím dvě hodiny - takže teď jsem přečetl úvodní fázi, respektive nepřečetl, ale ze svých poznámek jsem okomentoval takovou tu úvodní fázi našeho náhledu na ten zákon Fialovy vládní pětikoalice. Takže teď jsem v tom úvodu a teď tady plynule přejdu na analýzu z pohledu odborníků.

Už jsem hovořil o ústavních právnících, profesor Gerloch, docent Koudelka, ale jsou i další. Někteří ještě komentovali - když jsem četl ty komentáře, protože některé jsou pár měsíců staré - ještě ten senátní návrh vašich vládních poslanců, ale tam jsou úplně stejné výtky, jsou tam stejné principy v těch komentářích. Třeba jsem četl komentář sociologa Jana Kellera, bývalého europoslance, který se také vymezuje proti korespondenční volbě, tak jak to tady předkládají poslanci či senátoři Fialovy vládní pětikoalice. Publicista Jefim Fištejn také o tom píše. Četl četl jsem jeho vyjádření. No a jsou tam prostě další a další osobnosti, u kterých určitě rozhodně nelze konstatovat, u některých to známe i z minulosti, že jsou podporovatelé opozice, současných opozičních stran. Takže prostě na ten váš zákon ze všech stran přichází kritika. Kritika přichází od většiny veřejnosti. Troufám si tvrdit, že je to většina veřejnosti, protože preference Fialovy vládní koalice jsou menší, než jsou preference dvou opozičních stran v součtu. Ukazují to už dlouhodobé průzkumy za poslední měsíce. Takže samozřejmě i většina voličů evidentně nesouhlasí s tím vaším návrhem. Mně vlastně připadá, že s tím souhlasí jenom Fialova vládní pětikoalice a samozřejmě jejich nejvěrnější podporovatelé. Takže vy jdete proti lidem, proti většině lidí, a to je další problém.

Teď se mi dostala do rukou taková analýza novináře Jana Rovenského, který si dal práci a dal dohromady právě různé citáty lidí, odborníků, osobností, kteří se vyjadřují právě na téma těch vašich návrhů o korespondenční volbě. Mimochodem, Jan Rovenský tady píše: Navzdory různým proklamacím o obavách o demokracii či o její rozšiřování je nabíledni, že hlavní motivací aktérů pro nebo proti zavedení korespondenčního hlasování zůstává politický kalkul. Na to ostatně upozorňují i politologové. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP