(14.00 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Masaryk uvádí, že žádný národ není šťasten, dokud není svobodný a dokud nejsou zabezpečeny jeho základní potřeby. Svoboda neznamená nic, je-li prázdný žaludek, říká Masaryk na str. 64. A vidíte, to je také - prostě vidíte, jak se to opakuje, ta situace, tady lidi mají prázdný žaludek, my jsme o tom mluvili, v uvozovkách, a vláda si z toho nic nedělá prostě a mluví o Tchaj-vanu, mluví o demokracii na Tchaj-vanu, nebo co jste to říkali, a tady spousta lidí nemá ani na základní životní potřeby. Posloucháte to? Tak tady - koalice - je prázdný sál, koukám, že je to nezajímá. Na druhou stranu kvituji, že opoziční poslanci pozorně sledují, takže to je dobře.

A Masaryk výrok vysvětluje tím, že chudý zemědělec se nebude zajímat o věci státu, budou-li jeho děti žít v bídě. Jasně, vy jste uvrhli lidi do bídy, možná, že je to vlastně i taktika. Vidíte, jak i prezident Masaryk tady se nad tím zamýšlel, že vlastně přesně, vy uvrhnete lidi do bídy, to už jste udělali, 3 miliony lidí na hranici nebo pod hranici chudoby uvedla vaše vláda, Fialova vláda pětikoalice. A vlastně je možná i vaším cílem, aby se lidi nezajímali o věci státu, protože potom samozřejmě ty volby pro vás dopadnou špatně, protože ty průzkumy, co vidíme, tak jsou pro vás hodně špatné. A teď do toho korespondenční volbou ještě přidáte lidi a tím zákonem o nabývání státního občanství přidáte lidi, které vůbec Česká republika nezajímá v podstatě, protože tady ani nežijí, nebo je zajímá jenom částečně, vzdáleně. A takovým způsobem vy k tomu přistupujete, jasně. Proto je nutné těmto lidem, těm chudým lidem, materiálně pomoci k lepšímu životu. Teprve potom u nich můžeme probouzet lásku k vlasti a starost o věci veřejné. To jsou moudrá slova.

Masaryk předpokládá, že pokud budou lidé svobodní, budou mít chuť k práci - na straně 64. Stejný předpoklad měl i Tocqueville, který tvrdil, že svoboda v nás probouzí aktivitu, úsilí a pokrok. A to je přesně to, proti čemu jde Fialova vládní pětikoalice. Prostě šikana za jiný politický názor, aby lidi měli strach vyjádřit nějaký oponentní názor. Já si myslím, že kdybych nebyl poslanec a vyjádřil svůj názor o konfliktu na Ukrajině, tak by mě normálně už ministr vnitra Rakušan zavřel podle mě. A už by mě odsoudili. Protože to je normálně přístup - a paní Pekarová to samé, musím říct, mám z toho strach, protože ti tady nastavují takový režim. A pak se ukázalo v loňském roce podle průzkumu, který vysílá Česká televize, že nadpolovina občanů České republiky nechce posílat zbraně na Ukrajinu. Takže SPD tady bylo jediné, které říkalo, že se tam nemají posílat zbraně. Pětikoalice s hnutím ANO hlasovaly pro posílání zbraní, podporují to. A teď já jsem byl za tento názor šikanován tady pětikoalicí, přestože si to myslí většina občanů. To jenom svědčí o tom, co tady předvádí prostě předsedkyně Sněmovny paní Pekarová Adamová v těch jejích vyjádřeních, a premiér Fiala, pan Rakušan z hnutí STAN. To je úplně neuvěřitelné! To je prostě proti většině lidí úplně konstantně v různých věcech. Proti demokracii, proti svobodě. Když má někdo jiný názor, tak je pro vás dezolát, fašista, nacista, xenofob, populista, rasista. Nejhoršími nadávkami ho nálepkujete jenom proto, že má někdo jiný názor než vy.

V této souvislosti připomenu samozřejmě poslance TOP 09 Koláře. To je ten z Prahy 6, Kolář, teď snad má být dokonce na volitelném místě do europarlamentu za koalici SPOLU. To je ten z Prahy 6, který mi dával visačku koalice SPOLU na můj plot. On je z Prahy 6, já bydlím také na Praze 6. Na můj plot. Sahá na můj plot a dává mi tam - visačku SPOLU mi tam takhle pověsil a u ní se vyfotil, u té mé visačky, vyfotil, fotí můj dům a vyfotil si visačku, a pak to zveřejňuje na sociální síti. Aby lidi věděli, kde bydlím, aby tam poštval občany. A takhle tam dal visačku SPOLU. Prosím vás, já tu vaši visačku SPOLU vůbec na domě nechci! Neúspěšné koalice, kterou většina lidí nechce. Nedávejte mi visačku paní Pekarové na můj plot prosím. A pana premiéra Fialy. Proč mi ji tam dáváte? Proč mi tam dává poslanec Kolář, bývalý starosta Prahy 6, proč mi dává na můj soukromý plot, vůbec - já nechci, aby mi sahal na můj plot, já nevím, co si to dovoluje vůbec, sahat na můj plot, ať mi tam sahají slušní lidé, normální, ale ne pak Kolář. Proč mi sahá na můj plot a dává mi tam vaši visačku! A pak se u ní fotí, aby potom zveřejňoval místo mého bydliště. Aby tam jak fašisti a nacisti poštval prostě proti mé rodině a proti mému domu názorové oponenty!

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Prosím...

 

Poslanec Tomio Okamura: Co prosím, vždyť říkám pravdu. Anebo vy snad souhlasíte s tím, že vám - zrovna zase vy, paní místopředsedkyně, my jsme o tom mluvili minule, vám také zaútočili na vaši kancelář, rozbili vám okno. Tak vy snad chcete říct, že s tím souhlasíte nebo co, že jste mě chtěla přerušit? Já jsem myslel, že vy sama jste se také emotivně proti tomu vymezila, a velice správně. Ale ne tady, teď, když mluvím já. Nebo proč jste mě chtěla přerušit? Já to nechápu. Co se vám na tom nelíbilo?

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já jsem chtěla pouze požádat o sledování toho, co vyvolají případná přirovnání. Opravdu prosím o to, abychom dbali na to, jakým způsobem přirovnáváme své kolegy. To je má...

 

Poslanec Tomio Okamura: Tak ať mi nevěší na můj plot soukromý visačku SPOLU, nefotí se před mým domem s tou visačku, jako na mém plotě, a nezveřejňuje místo mého bydliště, aby tam poštval lidi, kteří jsou názorovými oponenty! Proč to dělá? Vy byste snad měla odsoudit hlavně toto jednání. Nebo souhlasíte s tím, aby vám před dům lepili na vaše dveře, kde máte děcka, tak aby vám tam lepil někdo samolepky, u toho se fotil a zveřejňoval, kde bydlíte, paní místopředsedkyně? Buďte ráda, že jste to měla jenom u kanceláře. S tím také nesouhlasíme, samozřejmě to je hrozné. Jenže mě to dělá doma váš kolega z vládní koalice. A ještě jeden z lidovců to dělá, poslanec, jehož jméno nebudu říkat, protože ho moc dobře vím a on to ví také. Zveřejňoval moje místo bydliště na internetu, aby poštval lidi proti mně. Jasně - fašistické metody. Jaké jiné metody to jsou? Nechte si tyto metody ve vládní koalici! To je vaše představa demokracie? A já hlavně nechci mít visačku, která se týká TOP 09 a premiéra Fialy, paní Pekarové Adamové. A kdo tam ještě je? Ještě lidovců. Pana Bartoška, který schvaluje to, že mi vyhrožují smrtí, v Partii na Primě. Já nechci mít takovou visačku, aby mi visela na plotě nevyžádaná visačka. A vůbec, proč mi sahá na plot, fotí si můj dům a zveřejňuje to! Co to máte za manýry! Novodobý fašismu normálně. Odpusťte si tyto věci! Totalita jak vyšitá!

Zeptejte se mého staršího bratra, my jsme z perzekvované rodiny, a vy tady zavádíte úplně stejnou věc normálně. To je strašný úplně! Já jsem trošku odbočil od tématu, ale když si na toto vzpomenu, když tam bydlí moje rodina, a takovýmhle způsobem se chováte! Já už jsem to tady říkal vícekrát a nikdo z vás to neodsoudil veřejně, tohleto jednání. Nikdo to neodsoudil. Kde je ta 168 hodin, ten pořad, aby o tom natočili reportáž? Jasně že ne! Už zase točí reportáž o něčem jiném. Tady na tom vidíte tu vyváženost, pětikoaliční pořad normálně, na podporu pětikoalice za veřejné prostředky. Kdy tohleto někdo napíše a někdo tohleto zveřejní, že se vládní koalice od toho nedistancovala, od takového chování, a že to nemá dělat. To by mě zajímalo, z toho mainstreamu.

Takže takhle je to! Takhle to je. Já prostě s tímhletím chováním nesouhlasím a je potřeba, paní místopředsedkyně, nazývat tyto věci pravými jmény, protože to jsou přesně ty okamžiky, jako když útočili na vaši kancelář, což přestože jste za Piráty, tak já s tím samozřejmě nesouhlasím, ať by to bylo za kohokoliv, takhle to přece nejde dělat! To prostě není správně, i když s vámi samozřejmě názorově nesouhlasím. Já to dokážu odsoudit, paní místopředsedkyně, i když jste to vy. Vy to nedokážete odsoudit. Jako vy ve vládní koalici, když se to týká nás, a to je ten dvojí metr. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP