(Schůze pokračovala ve 14.07 hodin.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, nyní budeme pokračovat v přerušené 88. schůzi. Aby byla zaznamenána naše účast, nejprve vás odhlásím a poprosím, abyste se přihlásili identifikačními kartami. Náhradní karty, jejich čísla platí tak, jak bylo řečeno na 88. a 87. schůzi. Stejně tak co se týče omluv, odkazuji na to, co bylo řečeno během 88. a 87. schůze.

Nyní tedy budeme pokračovat v projednávání bodu a já k řečnickému pultu pozvu paní poslankyni Potůčkovou, která byla přerušena a bude pokračovat ve svém přednostním právu. Paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Lucie Potůčková: Děkuji, pane předsedající. Já jenom velmi stručně, nebudu shrnovat to, co jsem řekla do té doby před tím přerušením, v podstatě jenom tak nějak zarámuji, že v té Francii tedy korespondenční volba i nadále funguje pro občany ze zahraničí do dolní komory, sněmovny, a v tom Rakousku je to tak, že od té doby, od toho roku 2016, kdy došlo tedy k té - já to nechci říkat přímo blamáži, ale prostě k těm chybám v korespondenční volbě, tak rakouští občané neztratili důvěru ke korespondenční volbě a nadále tam samozřejmě ta volba tímto způsobem probíhá a ani se na půdě parlamentu nevedly diskuse o tom, že by se to nějakým způsobem revidovalo.

Co se týče těch Spojených států, tady jsem nějakým způsobem upozornila na ty typy voleb, ať už to byl ten early voting nebo proxy voting, v zastoupení, nebo to absentee, což je to, o čem se bavíme, anebo pak tady máme ještě jeden typ korespondenční volby, a to je vote by mail, což je korespondenční volba takového typu, že se automaticky rozešle - korespondenční volba - že se rozešle ta obálka a ta hlasovací sada kompletně všem, aniž by voliči o to museli nějakým způsobem žádat. A ano, tady dochází k tomu, že prostě rozešlou to všem a neohlížejí se na to, komu to posílají. Proti tomu my to máme zajištěno vlastně tím způsobem absentee voting, to znamená, že se posílají hlasovací sady opravdu jen těm voličům, kteří si o to řeknou, kteří podají žádost, tak těm se to posílá. V té Americe to ještě mají udělané tak, že musí zdůvodňovat. To znamená, že v některých státech je to takzvané with excuse, se zdůvodněním, anebo no excuse. Prostě kdokoliv, kdo chce, může hlasovat korespondenčně. Tak to jsou Spojené státy. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP