(18.50 hodin)

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuji za slovo, dobrý večer. Tak já bych taky k panu předřečníkovi, panu poslanci Kučerovi. Já si myslím, že ten váš argument, který tady zazněl vůči mojí ctěné kolegyni Berenice Peštové, byl unfér, pane kolego. My jsme tady už druhý týden ve své podstatě, posloucháme, všichni tady říkají, že bychom měli mít nějaká ratia, že by to mělo mít nějakou prostě úroveň tady ty naše argumenty, ať pro, nebo proti. Minulý týden kolega Patrik Nacher, prostřednictvím pana předsedajícího, říkal, že nebudeme vzájemně si říkat: jsou to naši voliči, jsou to vaši voliči. A vy jste zase použil prostě, když kolegyně se legitimně ptala, přišel jí nějaký dotaz, a vy hned řeknete, je to asi ten jeden jediný volič hnutí ANO v tom zahraničí. Ona přesně udeřila hřebíček na hlavičku. Prostě z toho čiší, z toho čiší to, že vy jste tak zoufalí, tak zoufalí, že prostě hledáte ty voliče, vyškrábnout je kdekoliv, a využíváte k tomu všechno možné. Jenom prostě ta účinnost posunutá o rok dopředu o tom svědčí. A my když tady vznášíme prostě nějaké dotazy - já jsem chtěl reagovat i na kolegu Bělora, protože tady prostě lítají ty faktické, já se potom snad k tomu dostanu někdy v nočních hodinách ve svém projevu. Ono to opravdu není tak jednoduché. A to, čím vy tady argumentujete - prostě my ani nevíme, kolik těch krajanů tam máme. Jak budeme vytvářet nějaké seznamy? Prostě vy tady házíte čísly: 200 000, 400 000, 600 000. Prosím vás, je tohleto normální? Kdyby to prošlo těmi připomínkovými místy, měli bychom všechny ty věci zmapované. A vy se potom divíte, že my se tady ptáme na to, kolik to stojí? Jestli by opravdu nestálo za to rozšířit jenom pár těch míst v takových těch destinacích, kde jsou tak aktivní ti naši zahraniční Češi, kteří prostě opravdu tak touží po tom hodit zrovna v tom zahraničí ten hlas a nenajdou si tu cestu, aby jednou za čtyři roky, za pět let nebo za šest let, jak říkala tady zase kolegyně správně, si zajeli do té České republiky (Předsedající: Čas prosím.), a tedy splnili tu svoji povinnost. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní se s faktickou hlásí pan poslanec Vomáčka, poté paní poslankyně Pošarová. Prosím.

 

Poslanec Vít Vomáčka: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, dámy a pánové, já jsem tady minule mluvil o tom, že tady vznikají určité dvojice, a přiznám se, že vždycky když vystoupí paní poslankyně Peštová, prostřednictvím předsedající, tak se ve mně něco děje. (Smích v levé části jednacího sálu.) A musím říct, že mě velmi pobavilo to, že ona když tady přečte jeden dopis nebo jednu zprávu, tak tady mluví svým způsobem za všechny ty naše občany, kteří jsou v tom zahraničí, a takhle to bagatelizuje. Věřím, že mě nenazvete tím, že moje připomínka byla irelevantní, ale naopak mě pochválíte, že byla relevantní. Já vím, že vás je velmi těžké uspokojit... (Smích v levé části jednacího sálu, malý potlesk v pravé části sálu.) ... co se týče odpovědí. Ale chtěl jsem to trošku odlehčit a dobrý večer. (Pobavení v jednacím sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a nyní vystoupí paní poslankyně Pošarová, připraví se se svou faktickou pan poslanec Foldyna. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Marie Pošarová: Dobrý den. Já mám jenom takový dotaz, jestli existuje nějaká statistika, kolika lidem tedy nebylo umožněno hlasovat z důvodu, že mají jako dlouhé vzdálenosti. A dále bych se chtěla zeptat, pokud mají takový problém třeba sem přiletět, zvlášť třeba řeknu z Evropy. Hodně lidí mi říká, že třeba žije v Německu, ve Španělsku, ale ten den si opravdu najdou a přiletí do České republiky. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní vystoupí se svou faktickou pan poslanec Foldyna a poté je přihlášena paní poslankyně Peštová. Prosím.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Děkuji za hlas. Já jsem si k tomu vzal mobilní telefon, abych využil toho, že bych přečetl včerejší titulek z Novinek. To bylo včera, v 10.30 vyšlo na Novinkách. Soud po manipulaci s hlasy nařídil demokratům opakovat městské volby. A tady píšou ty Novinky.cz: Kauzu odstartovala videa z bezpečnostních kamer, která zachycují několik osob, které během starostovských primárek demokratů do určitých boxů lifrují množství korespondenčních hlasů. Takže máme se těšit na podobné titulky? Doposud jsme to nezažili. My jsme zažili v Ústeckém kraji losovačky. To bylo krásné v mosteckém - v Mostě, že jo, když se tam hlasy kupovaly tím, že se volební lístky slosovaly a v případě voleb, vítězství té strany, ten, kdo vyhrál na tom los, tak třeba dostal auto. To byl výdobytek takového chytrolínství v Ústeckém kraji. A vy jste to zlepšili, protože jste perfektně okoukali tenhleten systém v zahraničí, takže nám teď nabízíte korespondenční volbu, abychom si přečetli, jakým způsobem se budou dávat ty plné moci. Pak jste si k tomu připravili ten další návrh zákona, že na čestné prohlášení ten člověk z Etiopie prohlásí, že je potomkem Čechů, bude mít ověřené od nějakého šamana z místní buňky to čestné prohlášení, že je Čechem. Takže si ještě vyrobíte voliče. To nás tedy čekají veselá a vtipná projednávání v tomto parlamentu. Já vám ale přesto děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já sice děkuji, ale chci poznamenat, že tohle bylo po mém soudu na hraně faktické poznámky, že to bylo spíše na vystoupení k věci s řádným přihlášením do rozpravy. My jsme velmi vstřícní jako předsedající, ale opravdu je mou povinností upozornit.

Co se týče nyní vystoupení, tak prosím paní poslankyni Bereniku Peštovou a poté se hlásí pan poslanec Jan Hrnčíř. Tak prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, paní předsedající, a děkuji, že jste vstřícnost sama. Ale jestli to víte, že ta faktická, ta reaguje na předřečníka. A jelikož pan poslanec Vomáčka, prostřednictvím paní předsedající, mě zde oslovil a řekl, že je velice těžké mě uspokojit, a pak teprve po dlouhé pauze tedy dodal odborně, odborně... (Smích v levé části jednacího sálu.) Tak pane poslanče Vomáčko, prostřednictvím paní předsedající, je to jednoduché. Když mi odpovíte na moje dotazy, já budu uspokojená hned. (Výbuch smíchu a potlesk v levé části jednacího sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A nyní vystoupí pan poslanec Jan Hrnčíř. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Jan Hrnčíř: Děkuji za slovo, vážená paní předsedající. Když tady sleduji tu debatu, tak je jasné, že ten návrh je prostě špatný a je potřeba to dopracovat. Navrhuji přerušení projednávání tohoto bodu do 28. října 2025. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Poprosím o zopakování toho času, neslyšela jsem. Dvacátý sedmý, nebo dvacátý?

 

Poslanec Jan Hrnčíř: 28. říjen 2025. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. (Výkřiky a hluk v sále.) Takže vnímám 28. říjen 2025, pan poslanec Hrnčíř, poznámka učiněna.

Nyní poprosím pana poslance Fleka, předpokládám, že s protinávrhem.

 

Poslanec Josef Flek: Ano, děkuji, paní předsedající. Čas nám trošku popošel, myslím si, že ta debata je velice zajímavá. (Nesouhlasné výkřiky z levé části jednacího sálu dožadující se protinávrhu.) Pozoruji ji tady celou dobu, a proto navrhuji protinávrh přerušení pouze do 19.05.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Protinávrh poznamenán, takže mám tu návrh pana poslance Hrnčíře, Fleka a nyní další protinávrh pan poslanec Zuna. Prosím.

 

Poslanec Michal Zuna: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já také považuju za zbytečné tak dlouhé přerušení, proto můj návrh na přerušení tohoto bodu je do 19.10 hodin.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Tak to by byly - ještě s protinávrhem pan předseda Michálek. Prosím. (Hluk v jednacím sále.)

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, já navrhuji přerušit bod k novele zákona o správě voleb pouze na 20 minut, a to z toho důvodu, že ten původně přednesený návrh počítá s tím, že by to přerušení končilo na den, který je státním svátkem. Takže bychom ani o té záležitosti v ten den nemohli jednat. Tak mi přijde rozumnější to přerušit na výrazně kratší dobu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Eviduji tedy tři protinávrhy a ještě - ale myslím, že už to opravdu směřujeme k hlasování. Prosím, pan poslanec Heller.

 

Poslanec Šimon Heller: Vážené kolegyně, vážení kolegové, protože jsem ještě radikálnější než tady kolega Michálek, já myslím, že bude stačit na dvě minuty přerušit do 19.00. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Tak, domnívám se, že byl přednesen dostatek protinávrhů. Přistoupíme k hlasování, ale já ještě mám povinnost načíst omluvy. (Nesouhlasné výkřiky v levé části jednacího sálu.) Ano, všechny: paní poslankyně Adámková se omlouvá od 19.00 do 20.30 hodin ze zdravotních důvodů (nesouhlasné výkřiky v levé části jednací sálu se stupňují), pan poslanec Andrej Babiš od 17 hodin z pracovních důvodů, paní poslankyně Mračková Vildumetzová od 17 do 22 hodin z rodinných důvodů, pan poslanec Milan Wenzl od 21 hodin ze zdravotních důvodů a pan ministr Pavel Blažek od 13 do 20 hodin z pracovních důvodů. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP