(19.00 hodin)
(pokračuje Olga Richterová)

Tak, povinnosti bylo učiněno zadost. Slyšela jsem žádost o odhlášení, všechny jsem vás odhlásila, prosím, opětovně se přihlaste svými identifikačními kartami. Zrekapituluji, budeme hlasovat, navrhuji v pořadí časovém, protinávrh pana poslance Hellera do 19.00 na přerušení, pana poslance Fleka do 19.05, pana poslance Zuny do 19.10, Michálka do 19.20 a poté, pokud nebude žádný přijat, přistoupíme k přednesenému návrhu.

 

Není-li námitek, zahajuji hlasování o tom prvním hlasovaném pořadí, a sice o návrhu pana poslance Hellera, o přerušení do 19.00. Kdo je pro, nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. (Námitky z řad opozice.) To je nehlasovatelné, ano, prohlašuji tedy hlasování za zmatečné.

 

A můžeme přistoupit k tomu následujícímu. Následující návrh je návrh pana poslance Fleka na přerušení do 19.05.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento návrh? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 20 se účastnilo 140 hlasujících, pro 7, proti 101. Návrh byl zamítnut.

 

Nyní návrh pana poslance Zuny, a sice na přerušení do 19.10 dnešního dne.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

´ V hlasování číslo 21 se účastnilo 142 poslankyň a poslanců, pro 2, proti 112. Návrh nebyl přijat.

 

Poslední z řady protinávrhů byl návrh pana předsedy Michálka na přerušení do 19.20.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento návrh? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 22 bylo přihlášeno 143 hlasujících, pro 4, proti 112. Návrh byl taktéž zamítnut.

 

A nyní přistupujeme k původnímu návrhu pana poslance Hrnčíře, a sice na přerušení do 28. října 2025.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento návrh? Nnechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 23 se účastnilo 146 hlasujících, po 58, proti 88. Návrh byl zamítnut.

 

Tímto jsme se vypořádali se všemi nyní přednesenými hlasovatelnými návrhy a můžeme se vrátit do obecné rozpravy. Nyní mám žádost... (O slovo se hlásí pan poslanec Nacher.) Je to k hlasování, nebo s faktickou? K hlasování. Pan poslanec Nacher. Prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Já mám námitku proti postupu předsedajícího, a to z toho důvodu, že vy jste tady nastavili nějaký trend, že když je procedurální návrh, tak je umožněno dávat i další procedurální návrhy. V pořádku, to se stalo, protinávrhy. Ale určitě není možné, abyste vy mezitím, abyste natahovala čas, ještě četla omluvy, protože se má hlasovat bezprostředně. To prostě, ať se na mě nezlobíte, takhle není možné. V momentě, kdy to je ve váš prospěch, tak tady nikdo omluvy nečte. Prostě je procedurální návrh, oponentní... (Předsedající se snaží vstoupit do příspěvku.) Já to dopovím. Oponentní procedurální návrhy, protinávrhy, a hlasuje se. A ne že se tady natahuje čas tímto způsobem. Opravdu, buď je předsedající ten nezávislý, ten arbitr, anebo nadržuje jedné straně. (Potlesk z řad hnutí ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Je vaším právem přednést námitku proti postupu. Já jsem přivolala kolegyně a kolegy z předsálí, protože to znamená další hlasování. Kolegové a kolegyně, budeme hlasovat o přednesené námitce proti postupu předsedajícího. Já si dovolím jenom poznámku - je třeba načítat omluvy, aby to bylo oficiálně zaznamenáno, kdo a jak hlasuje.

 

A jelikož jsou všichni přítomni, tak já zahajuji hlasování. Kdo je pro námitku přednesenou panem poslancem Nacherem? Kdo je proti této námitce?

hlasování číslo 24 se účastnilo 149 hlasujících, pro 58, proti 79. Námitka nebyla přijata. Tento návrh byl zamítnut.

 

A nyní se hlásí pan místopředseda Bartošek. Prosím.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Ještě k panu poslanci Nacherovi, vaším prostřednictvím. Kolegové, jestli tam někde pan poslanec je... (Pobavení v sále.) Nebyl jste vidět, omlouvám se, prostřednictvím paní předsedající. (Předsedající žádá o klid v sále.) Já bych jenom krátce k tomu, co jste říkal. To, že se podávají protinávrhy, to jsme nevymysleli my, to nevzniklo ani toto volební období, ani předchozí volební období, to prostě se tak děje. To jenom pro pořádek. A co se týká čtení omluv, já bych se chtěl paní místopředsedkyně zastat. Dělá se to, dělalo se to i minulé volební období, není to řekněme vždycky, ale víte, že prostě se to v jednání Poslanecké sněmovny děje, už jste toho zažil, abyste si to i vy pamatoval. Takže co se týká té příkrosti, já vám rozumím, ale je potřeba na férovku říct, že se to dělo i v minulosti. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. To bylo vystoupení s přednostním právem. A nyní se vracíme k řádně přihlášeným, kde je přihlášena paní poslankyně Zuzana Ožanová, připravit se může paní poslankyně Helena Válková. (Hluk v sále. Paní poslankyně Ožanová žádá předsedající o zjednání klidu.) Poprosím kolegyně, kolegy, kteří chtějí hovořit mimo pultík, aby opustili sál, přenesli hovory do předsálí, aby měla paní kolegyně důstojný prostor pro přednesení svého příspěvku. Jelikož máme odhlasováno dvakrát 10 minut, tak já se rovnou zeptám, zda chcete případně spojit dva příspěvky, anebo předpokládáte, že to bude jeden? (Paní poslankyně Ožanová chce spojit příspěvky.) Děkuji. A myslím, že tady již nastal klid a že můžete prosím přenést svůj projev. Prosím.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně, kolegové, byť jsem doufala, že někteří z vás vydrží na můj proslov, tak se tak se tak zjevně nestane, jenom ti skalní zůstali, je mi to líto, takže budu mluvit do zdi. Svůj proslov jsem musela opakovaně přepisovat, neboť jsem chtěla nejprve reagovat na původní omezení faktických poznámek, takže se omlouvám, nebude-li to někdy úplně dobře navazovat, protože když jsem měla být omezena na faktických poznámkách, musela jsem se připravit nějak jinak, než jsem měla původně, a naopak jsem svůj proslov prodloužila.

Nejprve děkuji panu Jakobovi, že spočítal počet mých faktických poznámek, mimochodem, prostřednictvím vaším, paní místopředsedkyně. Já je totiž nepočítám, jelikož vždy reaguji na probíhající rozpravu. Proč neudělal předseda klubu TOP 09 navíc analýzu, zda jsem se skutečně vyjadřovala k probíhající rozpravě? Je důležitý počet faktických poznámek, nebo jejich obsah? Asi hloupě jsem se domnívala, že u faktických poznámek je důležitý obsah, ne počet.

V probíhající rozpravě zazněl velmi závažný argument, který bagatelizujete, a pro jistotu se vás ani média na tuto otázku neptají, jelikož odpověď by nemusela být v očekávaných mezích a neprospěla by tak skvělému obrazu korespondenční volby. Shrnula bych to pod názvem jednoho seriálu - Živí mrtví. Orgány České republiky v zahraničí nedisponují, a ani nemohou, seznamy živých voličů a ani neevidují zesnulé občany cizího státu, byť zesnulí mají dvojí občanství. Hurá demokracie vítězí, demokraticky jsme schopni umožnit hlasování i mrtvým, nejen těm, co zesnuli po odeslání obálky, ale i těm, kteří zesnuli předtím, protože někdo jejich obálku odešle. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP