(19.40 hodin)
(pokračuje Helena Válková)

Mám takovou představu, jak by člověk mohl být vstřícný, vyjít vstříc i koalici, koaličním poslankyním a poslancům, a současně taky prokázat, že opravdu chceme na této normě intenzivně spolupracovat. Proto navrhuji přerušit projednávání tohoto tisku, a to do 29. února 2024, do konce února, kdy do té doby si troufnu říct, pokud míníme vážně to, co vy jste řekli, a my splníme ten slib, který jsme řekli i my, to znamená, že budeme spolupracovat na normě, která by obstála a nemusela by být přezkoumána Ústavním soudem - čili do tohoto okamžiku navrhuji přerušit projednávání tohoto tisku ze všech těch důvodů, které tady zazněly. A jak říkám, nejkomplexněji právě v projevu těchto dvou poslanců, které jsem jmenovala. Čili návrh na přerušení prosím.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Rozumím. A paní poslankyně, prosím vás, do 29. 2.?

 

Poslankyně Helena Válková: Do 29. února. Předpokládám, že 29. února existuje tento rok.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Tohoto roku. Tak já děkuji pěkně. A nejprve se hlásí s protinávrhem pan poslanec Lochman. Prosím.

 

Poslanec Ondřej Lochman: Pěkný podvečer, vážená paní předsedající, vážení kolegové, děkuji za tento návrh. Nicméně nyní se nacházíme v prvním čtení zákona o správě voleb, sněmovní tisk 596. A z mého pohledu stačí, kdybychom navrhli přerušení tohoto bodu pouze do 19.50. Myslím, že je to dostačující pro to, abychom se všichni potkali.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Protinávrh zazněl. Dále pan předseda Michálek. Prosím.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo, vážená paní místopředsedkyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já navrhuji přerušit bod novela zákona o správě voleb opět pouze na pět minut. Důvod je jednoduchý. Jsem přihlášen s faktickou poznámkou, nevím, kam to zmizelo teď. Možná je to tím, že jsem teď vystoupil při přednesení protinávrhu, nicméně rád bych fakticky reagoval na vystoupení paní předřečnice, což by se úplně znemožnilo tím, kdybychom to přerušili. Takže proto kratší návrh na přerušení. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Rozumím, 19.48. A ještě jsem vnímala pana poslance Haase, takže, prosím, již brzy přikročíme k hlasování, ještě pan poslanec Haas.

 

Poslanec Karel Haas: Děkuji mnohokrát za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, já v reakci na předchozí procedurální návrhy si dovolím navrhnout přerušení tohoto bodu do 19.45. Myslím, že to bude naprosto dostačující čas. Děkuji mnohokrát.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Zaznamenáno. A ještě pan předseda Dufek a přikročíme k hlasování. Prosím.

 

Poslanec Aleš Dufek: Já bych jenom za klub KDU chtěl říct, že nemůžeme souhlasit s Pirátskou stranou. Je to pět minut. My trváme na 30 minutách a navrhujeme 30 minut přerušení. (Smích zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Dobře na 30 minut. Tak to by byly protinávrhy. Ještě jednou jsem zagongovala a přivolala kolegy a kolegyně z předsálí. Ano, všichni jste byli teď odhlášeni, prosím, opět se přihlaste svými identifikačními kartami.

Budeme tedy hlasovat opět v pořadí od toho nejnižšího návrhu. Nejprve pan poslanec Karel Haas, jeho návrh na přerušení, pan předseda Michálek, pan poslanec Lochman, pan poslanec Dufek a poté návrh - prosím o klid v sále - poté návrh paní poslankyně Válkové, nebude-li nic přijato.

 

Nejprve tedy zahajuji hlasování o návrhu na přerušení do 19.45.

Kdo je pro? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 25 bylo přihlášeno 142 hlasujících, pro 10, proti 100. Návrh nebyl přijat.

 

Nyní návrh pana předsedy Michálka na přerušení do 19.48.

Zahájila jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku.

Hlasování číslo 26 se účastnilo 143 hlasujících, pro 5, proti 106. Návrh také nebyl přijat.

 

Nyní návrh pana poslance Lochmana na přerušení do 19.50.

Opět jsem zahájila hlasování. Kdo je pro? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 27 se vyjádřilo 143 poslankyň a poslanců, pro 8, proti 106. Tento návrh taktéž nebyl přijat.

 

Poslední z řady protinávrhů byl protinávrh pana předsedy Aleše Dufka, a sice na přerušení na 30 minut, čili do nějakých 20.15.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento návrh? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 28 se účastnilo 144 hlasujících, pro 40, proti 82. Ani tento návrh nebyl přijat.

 

A nyní přistupujeme k návrhu přednesenému paní poslankyní Válkovou, a sice na přerušení do 29. února 2024.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento návrh na přerušení? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

hlasování číslo 29 bylo přihlášeno 145 poslankyň a poslanců, pro 53, proti 84. Konstatuji, že ani tento návrh nebyl přijat.

 

Tímto jsme se vypořádali se všemi přednesenými hlasovatelnými návrhy. Já vám děkuji, kolegyně, kolegové. Než se vrátíme k přihlášeným s faktickými poznámkami, tak načtu omluvu. Ivo Vondrák od 20 hodin z pracovních důvodů.

A prosím, pan předseda Michálek se svou faktickou, poté paní poslankyně Helena Válková se svou faktickou. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Jakub Michálek: Vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, jenom kratičká faktická poznámka na jeden mýtus, který se nám tady opakovaně objevuje, že v ústavě údajně máme osobní volbu. Není tomu tak. Udělejte si CtrlF v tom dokumentu, osobní volba tam nikde popsaná není. Je tam definovaná volba jako všeobecná, rovná, přímá a tajná. Jenom abychom mluvili precizně. A ta osobní volba tam není. Ale to, co k tomu má asi nejblíž, je ten princip přímé volby. Nicméně pokud si otevřeme na webových stránkách Poslanecké sněmovny, a je to tam už strašně dlouho, tak je to tam vysvětleno, jak fungují volby v České republice, takže se s tím může každý seznámit. A přímost volby je tam vysvětlena jako to, že volba je prováděna přímo voličem. Právo volit nesmí být žádným způsobem převedeno na jinou osobu.

V některých zemích je možné volit v zastoupení, například Belgie, Francie, Nizozemsko, kde zastupující volič učiní konkrétní krok, ke kterému je pověřen. V České republice toto možné není. Takže týká se to té volby v zastoupení, třeba francouzského modelu, který občas bývá zmiňován, jako že ve Francii korespondenční volba není, tak tam je ta volba v zastoupení. Tak my to jako alternativu nepřijímáme a nechceme ten francouzský model. Právě proto trváme spíše na té korespondenční volbě, která je standardní v nějakých těch 130 státech světa, nikoliv na té volbě v zastoupení, která by skutečně byla v rozporu s principem přímé volby. Takže takhle jsem to chtěl vysvětlit. V té ústavě je to napsáno takto. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP