(22.20 hodin)
(pokračuje Radek Vondráček)

Zajímaly by mě ještě potom samozřejmě právní důsledky, když tedy ti lidé odvolí v jiných státech, jestli se to nějak projeví, třeba podle té zahraniční právní úpravy, jestli se tím někdo třeba aspoň trochu zaobíral. A potom je to otázka, kterou jsem jednou říkal, v těch 600 000 nebo v těch 250 je určitě i řada lidí, kteří odešli v devadesátých letech, a oni ne všichni mají ve Spojených státech vyřešeno otázkou občanství.

Tak by mě potom zajímala otázka přístupu k volebním seznamům, jestli je nějak zaručeno, že ty volební seznamy nebudou k dispozici i jiným státům (Předsedající: Čas.) než České republice. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní se s faktickou vyjádří pan poslanec Nacher, poté pan poslanec Zborovský. Prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, paní místopředsedkyně. Já bych využil toho, že tady je pan ministr (otáčí se) vnitra Rakušan. (Ministr mimo mikrofon: Jsem tady.) Ano, jste to vy, já si to ověřuji jenom. (Ministr mimo mikrofon: Brýle...) Protože reaguji na to vaše vystoupení ohledně - my jsme si to ještě neujasnili, jak je to s těmi, kteří zemřou. V § 57d, hlasy zaslané korespondenčně, se píše, že se započítává i hlas voliče, který požádal o korespondenční hlasování, odeslal svůj hlas a následně zemřel. V době, kdy takový volič korespondenčně hlasoval, byl voličem a hlasoval v dobré víře, že voličem bude i ke dni voleb. Vy jste to tady odůvodnil s tím, že to je podobný případ, jako by někdo v pátek hlasoval a v sobotu zemřel, a ten jeho hlas se počítá. No ano, protože se to vždycky počítá ke dni voleb. ke dni voleb. Vy totiž to tam máte hned pod tím, pokud jde o věk zletilosti, 18 let. To znamená, že někdo může hlasovat korespondenčně, nedosáhl 18 let, avšak ke dni voleb - pokud by nezemřel, to je docela vtipná hláška tam - by zletilosti dosáhl. Jinými slovy se tady bavíme o dni voleb. A tady jste mi ještě, pane ministře, neodpověděl na tu základní otázku, že tady dochází k zásadní nevyváženosti, že když v České republice někdo zemře týden, dva dny, den před dnem voleb, tak samozřejmě hlasovat nemůže. Ale hlas takového člověka, který to odešle korespondenčně, se započítává i přesto, že zemřel třeba měsíc předtím, protože ten proces začíná 35 dnů, jak jsme si tady řekli. Takže se bavíme o dni voleb! To je ta podstata, tam je to srovnání. Takže bych poprosil o toho vysvětlení, protože to mně přijde opravdu jakoby... jako hrubě nefér vůči těm lidem, kteří jsou v České republice. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně dodržení času. Zredukoval se počet faktických, nyní se hlásí pan poslanec Novák a poté se může připravit pan poslanec Mašek. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Marek Novák: Děkuji za slovo. Já musím reagovat na kolegyni Mračkovou Vildumetzovou, která se ptala na ta čísla, počty voličů, které jsem tady zmiňoval, a je potřeba jí říct, kde jsem na ně přišel. Takže já jsem na ně přišel na serveru iROZHLAS, kde redaktoři oslovili politiky, a jsou tady odhady - a teď doslova: Ministr vnitra Vít Rakušan už před Vánoci v rozhovoru pro iROZHLAS uvedl, že by se počet zahraničních voličů mohl vyšplhat až k polovině z 600 000 krajanů s volebním právem. Vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš na základě konzultací s odborníky a srovnání se zahraničními příklady odhadl, že korespondenční volba může přinést 100 až 150 000 nových hlasů, tak dobře, to je o nějakých 70 % míň. O stovkách tisíc hlasů mluví i lidovečtí navrhovatelé Jiří Navrátil a Aleš Dufek. Je to trochu věštění z křišťálové koule, ale můj soukromý tip je cirka 100 000 hlasů, uvedl vážený kolega Dufek dle serveru. No a v TOP 09 jsou o řád zdrženlivější.

Takže odtud jsem čerpal. Samozřejmě jsem se přiklonil k názoru současného ministra vnitra, protože považuji, že jeho informace jsou podložené. Co se týká navrhovatelů jako takových, tak v tom návrhu číslo nezaznělo, protože ho nedokážou odhadnout. No, a on celý ten návrh je takový odhad z křišťálové koule, že ano?

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. S další faktickou pan poslanec Mašek, poté pan poslanec Vondráček. Prosím.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já bych si dovolil vaším prostřednictvím na pana magistra Haase. On má rád čísla a říká většinou přesná čísla. Takže rok 2021 - řekl, že z těch podkladů vyplynulo, teď nebudu úplně přesný, ale zhruba 18,5 tisíce oprávněných voličů, kteří šli na těch ambasádách nebo si vyžádali nebo měli nárok volit, a volilo jich 13 600. To jsou ty číslovky.

Můj dotaz je, protože říkáte, že máte kontakty na ta ministerstva a za ty ministry často mluvíte, tak jestli to byli držitelé platných pasů vydaných v České republice? Potom ale se budeme ptát, opravdu je ta otázka namístě, kolik těch platných pasů Česká republika vydala, jsou-li ještě platné, jsou-li jich statisíce, anebo hrajete na to, že řeknu já se cítím Čechem, teď je to populární, já se můžu tady cítit čím chci - cítím se Čechem, čili požádám na ambasádě. A kupodivu už ani nechcete ověřovat adresu, kam chci ty lístky poslat, ale vy nechcete ani ověřovat to, jestli jsem to opravdu já, čili můj podpis. Nechcete, aby místní autorita ověřila platnost dokladů. Ty místní autority to ověří, napíšou ano, má český pas a kupodivu je platný, i když bychom to měli my vědět, když jsme ho vydali.

No, a za těchto podmínek by se možná dalo uvažovat o korespondenční volbě. Ale vám stačí čestné prohlášení - cítím se být Čechem, protože moje babička, sice rodilá Vídeňačka, ale pak bydlela v Čechách. Vždyť je to úplně na vodě! Koho oslovujete? Koho chcete namíchat do těch voleb? Mně to přijde fakt neuvěřitelné, o čem se tady několik dní bavíme, a vy to máte úplně na vodě a je vám to úplně jedno! Jenom vám jde o vaše mizerné preference. Snažte se v republice ty lidi povzbudit, ať vás volí. (Potlesk části poslanců.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Další s faktickou vystoupí pan poslanec Vondráček. Jenom upozorním, že je opravdu třeba navazovat na předřečníky, na průběh rozpravy. Prosím.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji. Navazovat určitě budu a budu navazovat na průběh rozpravy a budu navazovat zejména na to, co zaznělo před chvilkou, a na pana ministra Rakušana, který když odcházel, říkal a omlouval se, že musí odejít, chvíli poté, co měl projev, ale že si bude - nebo že mu to budou všechno zapisovat a že on pak bude na všechno reagovat. Mně to potom přišlo už potom, že ten dialog by neprobíhal, tak část svých faktických poznámek jsem stáhl, navíc on toho řekl hodně, já jsem si to psal na malý papírek, takže já už taky polovinu nevím, co vlastně bylo to hlavní.

Ale vy jste říkal, že zpracovávají to ambasády a budou to zpracovávat ambasády, ty hlasy a veškeré dokumenty spojené s volbou, protože to je přece logické. To zpracovávají teď. Ale ony to zpracovávají, protože tam se volí! Protože tam jsou teď ty okrsky. A je to úplně jiná agenda, když tam někdo přijde, oni ověří totožnost z platného cestovního dokladu a on tam hodí lístek do urny. Ale odvolilo taky 13 000 lidí a vy říkáte, že bude volit desetinásobek. To za prvé.

A za druhé, je to úplně jiná agenda - prostě budou se ověřovat podpisy na identifikačních lístcích, bude se nějakým způsobem - aspoň z mého pohledu by se měl ověřit ten údaj o bydlišti. To všechno přece nemůžou dělat konzulární úředníci. A už jsem to říkal jednou, je přece normální v Německu, v Rakousku a v dalších zemí, že se sice korespondenčně volit může, ale tím jejich protějškem je třeba Ministerstvo vnitra nebo nějaký obecní úřad v té zemi, a ne ambasáda v cizí zemi, kde to půjde všechno jenom přes cizí pošty a budou to dělat konzulární úředníci. Myslím si, že to není běžné. Když se zeptám na nějakou mezinárodní komparaci, tak to bude úplně ojedinělé. (Předsedající: Čas.) Stejně to pak posílají na Prahu 1. (Předsedající: Čas prosím.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP