(23.20 hodin)
(pokračuje Radek Vondráček)

Znovu připomenu služební zákon. I tehdejší ministr pro legislativu Jiří Dienstbier měl nějakou tabulku připomínek od všech poslaneckých klubů a ty připomínky vypořádal. Udělali jsme si tady takové malé připomínkové řízení a zjistili jsme, kde je shoda, kde není shoda. A nakonec jsme dokázali ten zákon napsat tak, že jsme pro něj hlasovali snad všichni.

Tak to je volba koalice. To prosím opravdu neházejte na nás. Já tady být nechci. Já bych klidně jednal do sedmi hodin a pokračoval druhý den.

Co se týče cestovních dokladů, spíš kolegové měli dotaz, jak se budou prokazovat u těch voleb, protože bez platného dokladu (Předsedající: Čas.) neodvolíte v České republice. To byl faktický dotaz.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní pan poslanec Zlínský, poté se připraví paní poslankyně Peštová. Prosím.

 

Poslanec Vladimír Zlínský: Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Vaším prostřednictvím bych měl přátelský dotaz na paní poslankyni Ochodnickou. Chtěl bych ji poprosit nebo požádat, jestli by nám mohla citovat z toho zákona, novelizace zákona o nabývání občanství, tu pasáž, která hovoří o tom, že ta čtvrtá generace potomků je poslední. A pak bych se chtěl zeptat, pokud je to pravda, že je poslední, proč tedy už se to nebude týkat páté generace? Jestli tedy už ta pátá generace není diskriminovaná? Jako na základě čeho je to opřeno? Jaká je ta opora? Protože čtvrtá generace je diskriminovaná, a pátá už není diskriminovaná?

A pak bych měl dotaz na pana ministra Rakušana, který tady tvrdí, že vlastně naši občané už jsou tam přítomni v zahraničí, že už existují. Ovšem na základě tohoto zákona vzniknou noví naši spoluobčané. A jednak je to proto, že to bude ta čtvrtá generace, a jednak je to proto, že tam bylo dřív omezení v předchozí dikci zákona toho jednoho roku, během kterého mohli žádat o občanství, to teď zmizne. Takže i ty ostatní generace - druhá, třetí - budou moci žádat o občanství. Samozřejmě pro ně motivace bude zúčastnit se voleb. To je bezpochyby pravda. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. Nyní se dostáváme k faktické poznámce paní poslankyně Bereniky Peštové. Následovat bude pan poslanec Roman Kubíček. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Pane ministře, vy jste říkal, že to bylo v tom legislativním plánu prací. Nebylo! Já jsem si opravdu to usnesení vyjela, koukla jsem se na Ministerstvo vnitra, mám ho zde. Takže opravdu: měli jste tam věcný záměr zákona o správě dat veřejného sektoru, pak jste měli návrh zákona o správě dat veřejného sektoru, to jste postupovali správně, jeli jste věcným a pak zákonem, pak návrh zákona o vstupu a pobytu cizinců, pak návrh zákona, kterým se mění zákon č. 128, to je o obcích, č. 129, o krajích, návrh zákona, kterým se mění zákon č. 234, o státní službě, ve znění pozdějších předpisů, návrh zákona, kterým se mění zákon č. 117, o veřejných sbírkách a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, pak jste měli jedno nařízení, druhé nařízení, pak jste měli návrh zákona, kterým se mění zákon č. 240, o krizovém řízení a změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a návrh zákona o Úřadu pro zahraniční styky a informace. Toť vše. Prostě neměli jste to tam. Prostě nepočítali jste s tím, že tento zákon budete měnit. Takže jako já vím, že se tady snažíte to nějakým způsobem objasnit. Ale v každém případě v tom legislativním plánu prací to prostě nebylo. Jo? Takže jste věděli, že to budete dělat poslaneckou iniciativou. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. Nyní pan poslanec Roman Kubíček. Připraví se pan poslanec Martin Kolovratník.

 

Poslanec Roman Kubíček: Děkuju za slovo, paní předsedající. Postřehl jsem některé věci, na které bych se pana ministra rád zeptal. On tady hovořil o kvalitě poslaneckého návrhu a o přesvědčení předsedů pěti poslaneckých klubů, že to je velice správné. Ale sám v tisku přiznává, že ten poslanecký návrh má chyby. I to odůvodnění samotné jsme tady poměrně strhali. To je jedna věc.

Druhá věc. Vy jste tady řekl, že pozbytí platnosti pasu v zahraničí neskýtá odůvodnění toho, jestli je ten občan České republiky, nebo ne. No ale skýtá tu záležitost - možnost jít volit. Protože když já budu mít den propadlou občanku nebo pas, tak mě někdo k těm volbám nepustí. Takže vy chcete říct, že to funguje. A nedej pánbůh, když se stane a budeme se zabývat tím, zda ta platnost pasu byla 35 dní před volbou, když je to uděláno korespondenčně, což můžeme udělat, nebo ne. Takže to je další dotaz.

A ještě poslední záležitost, která k tomu je. Já úplně jako nerozumím tomu, že v rámci přípravy legislativních prací ten zákon tam nebyl zařazen. Takže ve chvíli, kdy se udělala jedna část zákona a přidává se druhá část zákona poslaneckou novelou, tak z toho vychází jenom jedno: tou vládní cestou bychom to nestihli. Všechno.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. Nyní vystoupí pan poslanec Martin Kolovratník, připraví se pan poslanec Jiří Mašek. Prosím.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Dobrý večer. Pane ministře, vy jste dobrý rétor, moc hezky mluvíte. To se musí uznat. Ale víte, hezké větičky, hezká slova tomu úspěchu mediálnímu i věcnému moc nepomůžou. Já jsem vás poslouchal velmi pozorně a vy jste hovořil o tom, nebo jste zdůvodňoval, proč je ten poslanecký návrh správně, proč je to možné, proč je možné tímto způsobem projevit politickou vůli vás jako předsedů koaličních stran a dalších kolegů. A možná překvapím, já vám dávám za pravdu. Můžete to opravdu tímto způsobem udělat.

Víte, i my jsme to udělali. A bude to ilustrační příklad prosím. A poslouchejte, pane ministře, pozorně. Bylo to v roce 2018. Stejným způsobem, poslaneckou iniciativou, tehdy s kolegou ministrem dopravy Danem Ťokem jsme tady připravili a přinesli jsme sem do Sněmovny takzvaný liniový zákon, novelu liniového zákona o urychlení výstavby dálnic, železnic. A měli jsme na tom poměrně širokou shodu. A byl to také poslanecký návrh bez Legislativní rady vlády, bez mezirezortního připomínkového řízení. Ale pane ministře, mezi námi a vámi byl jeden ohromný, ohromný a gigantický rozdíl. My jsme tehdy jednali s opozicí, s vašimi kolegy a s vámi z opozice. Hledali jsme širokou shodu. A mimo standardní termíny, které jste tady zmiňoval, to první, druhé, třetí čtení, výbory, tak jsme strávili desítky, možná stovky hodin na pracovních seminářích, na kolegiálních setkáních. Bohužel kolegové z hospodářského výboru tady dneska nejsou, Ivan Adamec a další. A dohodli jsme se s vámi, s Piráty, na naší tiskovce byl Miroslav Kalousek, byla tam Helena Langšádlová a další. A to je rozdíl mezi námi a vámi. Vy to tlačíte na sílu bez opozice. Styďte se za tenhle postup! (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Nyní poprosím pana poslance Maška, aby přišel k pultíku. Poté se připraví pan poslanec Nacher. Prosím.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji za slovo. Zareaguji na pana ministra. My jsme tady skutečně, pane ministře, nikdo neřekli, anebo aspoň já jsem to opravdu nezaslechl, že neplatný pas by někomu znemožnil mít české občanství. To tady ani v náznaku nikdo neřekl. Ale zpochybnili jsme to, jestli má takový člověk, který nemá platný pas, právo jít k volbám a volit. A vy to nastavujete tak, že prostě mu to právo dáváte na základě nějakých čestných prohlášení, na základě teď už navrhovaného neověřeného bydliště, na základě toho, že nikde neplánujete ověřit jeho podpis nebo validitu jeho dokladů. Věřím, že po diskusi, kterou tady vedeme, tak i vy to budete chtít nějakým způsobem napravit a narovnat. A samozřejmě my v tom duchu připravíme pozměňovací návrhy. Ale my víme, jak to s těmi opozičními dopadá.

Čili pane ministře, vašeho kolegu Lipavského, prostřednictvím paní předsedající, bych rád vyzval, abyste tu zákonodárnou iniciativu pozměňovacích návrhů vyvolali u vašich poslanců, abyste k tomu byli vstřícní a abyste ukázali občanům této země, kteří žijí tady, že nejsou občany druhé kategorie, kteří když jim propadne občanský průkaz, tak nemohou volit, když si rychle doběhnou pro pas a zjistí, že i ten je propadlý, tak jsou z toho vyloučení, a jinde stačí čestné prohlášení, a ani v podstatě nepřiznat svou adresu, na nějaký P. O. Box, a pak to tam prostě někdo hodí. To přece nemyslíte vážně! Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně za dodržení času. Další vystoupí pan poslanec Nacher. Připraví se pan poslanec Kohoutek. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP