(9.40 hodin)
(pokračuje Jaroslav Foldyna)

My tu zásadním způsobem otvíráme možnou změnu integrity výsledků voleb České republiky, protože otvíráte Pandořinu skříňku nějakým pochybným hlasováním, po kterých v celé řadě zemí dochází k soudním sporům a strašnému rozdělení společnosti. Vedle toho máte ještě nachystaný ten zákon, že chcete udělovat české občanství pátému kolenu... druhému kolenu, já to přeháním, promiňte. Vy se opravdu nebojíte toho, že chcete tady porušit Ústavu České republiky a stát se těmi, kteří budou odpovědní za to, že v budoucnu tady budou nepokoje ve společnosti jenom proto, že chcete omezit diskusní dobu zvolených poslanců, zástupců lidu tak, jako jsou i vaši zástupci? A já vůbec teď nezpochybňuji (Předsedající: Čas, pane poslanče.), jestli my jich máme víc nebo méně. Děkuji. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Nyní vystoupí pan poslanec Pavel Svoboda, poté pan poslanec Hubert Lang, stále je přihlášen pan ministr. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Pavel Svoboda: Dámy a pánové, tak my tady posloucháme už řadu dní řadu věcných připomínek, také řadu poučných věcí o Masarykovi, o demokracii. A já bych si dovolil tady zareagovat asi na dvě faktické poznámky zpět, na pana kolegu Huberta Langa, kterého tady zdravím vedle sebe. Klidně tady buďte, to je v pohodě. A chtěl bych ho poprosit jenom, když tady hovoříte o tom, kdo tedy fňuká málo, hodně (Předsedající: Mým prostřednictvím prosím.), já to vůbec nechci hodnotit, prostřednictvím paní místopředsedkyně samozřejmě, tak jenom bych rád připomenul, že napříč politickým spektrem se na mandátovém a imunitním výboru s ctěnou poslankyní kolegyní paní profesorkou Válkovou bavíme o kodexu poslance. Já jsem byl proti. A je to velmi zajímavé. Mně se to moc nezdálo, protože buď tady máme tedy právně prostě věci, které jsou trestněprávní, pak máme nějakou morálku a pak máme tedy za třetí mandátový a imunitní výbor, kde se bavíme o nějakých hraničních věcech. A vy tady přijdete a označíte předsedkyni Sněmovny za nectěnou a za nepředsedkyni? Co si to dovolujete? To vám mám říkat neposlanče? Já to nechci dělat, mně se to nelíbí. Já jsem, pokud jsem dobře slyšel, tak jste předsedkyni Sněmovny označil za nectěnou a za nepředsedkyni. Jestli to je jinak, omlouvám se, ale jinak, pokud tomu tak je, tak předpokládám, že přijde omluva z vaší strany. A podivuji se, že paní místopředsedkyně vás nenapomenula. Děkuju za pochopení.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji za přednesení ve vyměřeném čase. Ale opravdu apeluji na oslovování prostřednictvím předsedající, je to důležité. Co se týče vyjádření, tak nyní je na řadě pan poslanec Hubert Lang, poté paní poslankyně Helena Válková, pan poslanec Robert Králíček, pan poslanec Petr Sadovský a stále čeká v řadě pan ministr Lipavský. Prosím.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuji. Já teď nevím, jestli se mám ohrazovat tady k panu kolegovi, kterého neznám, vidím ho snad poprvé v životě. A to je jedno. Vy jste slyšel dobře. Já jsem jenom řekl, že prostě v kontextu výroků (Předsedající: Mým prostřednictvím. Děkuji.), prostřednictvím vás, paní předsedkyně, pan kolega se jaksi ohrazuje vůči mým některým nebo těmto předneseným výrokům. Já prostě před těmi dvěma lety, když byla zvolena předsedkyně Poslanecké sněmovny vaší většinou, tak ona tady vystoupila a řekla: Chci se chovat nestranně, chci prostě zastupovat zájmy všech poslanců, budu prostě nadstranická. A já tu nadstranickost nevidím. Já v tom vidím prostě, i jak svolává jednotlivé schůze Poslanecké sněmovny, v jakých časech, jak se prostě vyjadřuje do veřejného prostoru, tak oproti předchozímu období, kdy jsme měli my předsedu Poslanecké sněmovny, tak já v tom vidím velký rozdíl. Ale já prostě na tom svém názoru osobním si trvám. A jestli mě chcete dát na imunitní výbor, tak mě tam dejte, já se tam pokusím ty svoje názory i s nějakým doložením věcí, které v tom veřejném prostoru zaznívají od paní předsedkyně Sněmovny, tak já se tam budu hájit, já s tím sebemenší problém nemám.

A s tím fňukáním, my jsme tím fňukáním nezačali, jak to pan Bělobrádek, prostřednictvím paní předsedající, hned dneska ráno nastartoval, tu Sněmovnu, takovýmto prohlášením. My jsme chtěli pokračovat v nějaké konstruktivní diskusi. My tady s paní navrhovatelkou teď si vyjasňujeme určité věci, které nám nejsou jasné, protože to právě neproběhlo tím standardním procesem, a my se ptáme, a jestliže některé věci nám budou vyvráceny, tak řekneme ano, je to v pořádku, jdeme dál, jdeme k nějakému dalšímu bodu. Takže to jenom tady k panu kolegovi.

A mě nezastrašujte, já se vás nebojím. Jestli máte takový pocit, že jsem překročil nějakou míru, já se domnívám, že ne, no tak můžeme o tom dále diskutovat. Já jsem vyjádřil pouze svůj názor, na který snad mám (nesrozumitelné) a právo. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní paní poslankyně Helena Válková, dále pan poslanec Robert Králíček, Petr Sadovský, Pavel Svoboda, Zdeněk Kettner, Karel Haas. Prosím.

 

Poslankyně Helena Válková: Milá paní místopředsedkyně, milé kolegyně, milí kolegové, já tedy nevím, jestli teď nepřekračuji i já tu věcně faktickou poznámku, protože jenom reaguji a upřesňuji, že to, co my připravujeme v mandátovém a imunitním výboru, to by měla být vlastně taková pomůcka, bude se to jmenovat - já to teď řeknu pracovně, ale zatím to nazýváme pravidla doporučená mandátovým a imunitním výborem pro etické chování poslance. Čili je třeba si uvědomit, že jsou to pravidla, která doporučuje mandátový a imunitní výbor pro etické chování poslance. Není to etický kodex chování, to neustále zdůrazňujeme, tak to ještě zdůrazňuji i na mikrofon, aby nebylo nějaké vnímání, které neodpovídá realitě, nezaznělo.

Ale já si myslím, že bychom se opravdu měli vrátit k věci. A já nevím, paní místopředsedkyně, jestli to, co se právě tady odehrává a nesouvisí bezprostředně s tím naším projednávaným tiskem, je ještě z hlediska věcného a věcné faktické připomínky skutečně relevantní. Takže děkuji za vysvětlení, případně za napomenutí, že i já jsem tu svoji faktickou poznámku nesměřovala směrem tak, jak to má na mysli náš jednací řád. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji pěkně. Vzhledem k tomu, co tady zaznělo, tak v zájmu hladkého jednání myslím bylo, aby tady ty věci byly trošku vysvětleny. Ale jsem ráda za tu výzvu k návratu k projednávané věci, pojďme se jí držet.

Nyní vystoupí pan poslanec Robert Králíček, poté pan poslanec Petr Sadovský a dále řada dalších přihlášených. Stále upozorňuji, že máme v řadě s přednostním právem pana ministra. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Robert Králíček: Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně, kolegové. Já s vámi až tak, paní místopředsedkyně, nemohu souhlasit. Já bych chtěl také reagovat na kolegu Svobodu. A já s ním ve spoustě věcech souhlasím. Mně vadí, jak se tady vedou některé debaty zejména v té osobní rovině. Jednou jsem taky ujel a Pepa Cogan je mým černým svědomím. Vadí mi to. Na druhou stranu já bych i klidně pana Langa vyzval, ať se paní předsedkyni omluví, pokud to tak cítíte, ale udělám to až poté, co se vy - paní předsedkyně a vaši kolegové - omluví panu Babišovi za to, kolikrát ho tady nazvali člověkem, který zabil 30 000 lidí v covidu a dalšími urážkami, kterými jste ho tady častovali. Tak potom se můžeme bavit o nějaké korektnosti a o nějakých omluvách.

A ono to tak je, pane kolego, vždycky. (Předsedající: Mým prostřednictvím.). Pardon, omlouvám se, vaším prostřednictvím. Dnes to začal pan Bělobrádek, spustilo to sérii faktických poznámek, které se rozplizly do nějakého tématu. Vy vždycky někoho vyšlete, kdo nás pozuráží, my se samozřejmě logicky naštveme, začneme reagovat, bude tam deset faktických poznámek a přijdete zase vy, Marek Benda, pan Jakob nebo někdo a řekne, začne vyhrožovat, že nám ty faktické poznámky zase seberete. Tak já nevím, co chcete. Pokud s námi chcete diskutovat, tak tu vášeň a ty emoce nezvedejte. Pojďme diskutovat věcně, neurážejte nás a my se nebudeme zase muset bránit. Teď hovoříme několik minut jenom o tom, co vyvolal pan Bělobrádek a co jste vyvolal vy. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji. Nicméně opět apeluji, abychom se vrátili k projednávané věci. Já myslím, že ty emoce lze nyní již přejít. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Petr Sadovský: Děkuji, paní předsedající. Já musím reagovat, vaším jménem, na mého ctěného kolegu pana Svobodu, i přesto (Předsedající: Prostřednictvím prosím.), že je i z našeho kraje. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP