(15.40 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Takže náš hlavní úkol byla modernizace. Tak vy jste nakoupila BVP, to tedy je dobře, za nás to nedopadlo. Já jsem měl jiný názor na to, já jsem chtěl, aby se vyráběla u nás, aby nějaký dodavatel soutěžil o společnou firmu, aby náš průmysl měl z toho, ale dobře, tak je to na ÚOHSu, ano, a bůhví, jak to dopadne. Takže tankové vojsko, ano, to jsou ty leopardy, nevím, to má, slouží jenom na... Takže my jsme koupili děla, ty houfnice Caesar, to by mělo dojít v roce 2027. A nevím, proč odsouváte ta útočná vozidla, která tedy... pan Řehka se vyjádřil, že musí odsouvat ty věci, protože nejsou na to peníze. Takže to je podle mě priorita, a proto já tvrdím, že ty F-třicetpětky nepotřebujeme, že je to strašně drahé a že zkrátka jsme to neměli dělat. A bohužel tedy ta válka na Ukrajině přece podle toho... armáda, když se tvrdí, že Putin napadne Polsko. A já doufám, že se to nestane, protože je to úplně šílené - Ukrajina je to bojiště, kde se máme naučit to, jak budovat tu naši armádu. A to je ta brigáda, ale i ty obranné systémy.

Teď čtu, 1. února: "Ukrajina dostala nové střely z USA, loni vyvinutý raketový systém má dostřel 150 kilometrů. Ukrajinci spekulují o chystané..." - jo, tak to už tam nepatří, to je politika. Zase je tam nějaká nová zbraň, takže já si myslím, že tady vidíme, že zkrátka bohužel je tam válka a my se máme připravovat, ano, o tom není žádná. A znovu opakuji, že my jsme i podporovali 2 %, možná to bylo brzy, že to podporujeme, ale zkrátka není možné, aby nás stále někdo obviňoval z totálních nesmyslů, protože to se dá všechno dohledat, všechno se to dá dohledat. My jako hnutí ANO, vždycky byla naše priorita bezpečnost - bezpečnost České republiky, bezpečnost občanů, bezpečnost všech, a proto jsme dělali všechno pro to - a znovu opakuji, začínali jsme rozpočtem 42. To, že nás komunisti chvilku vydírali a nakonec jsme to ale prosadili, ten rozpočet - o 100 % to stouplo. A vykazovat rozpočet vůči HDP v procentech je samozřejmě o ničem, protože kvůli inflaci, která vyhovuje panu premiérovi a ministru financí, jenom od roku 2021 stouplo HDP o 1 600 miliard, takže je jasné, když základna jde nahoru, tak to procento je... je to trojčlenka zkrátka.

Takže my jsme stále obviňováni, různí ti komentátoři, jak oni píšou úplně, je to úplně zoufalé, když jsme si dovolili mluvit o míru - strašné. Tak tady je Severoatlantická smlouva - Washington 4. dubna 1949: "Smluvní strany této smlouvy znovu potvrzují svou víru v cíle a zásady Charty Spojených národů a svou touhu žít v míru" - když řekla Schillerová "mír", tak už hned byla jaká - "se všemi národy a všemi vládami. Jsou odhodlány hájit svobodu, společné dědictví a kulturu svých národů založenou na zásadách demokracie, svobody jednotlivce a právního řádu. Snaží se podporovat stabilitu a blahobyt národů v severoatlantické oblasti. Jsou rozhodnuty spojit své úsilí ke kolektivní obraně a k zachování míru a bezpečnosti. Proto se dohodly na této Severoatlantické smlouvě. Článek I: Smluvní strany se zavazují, jak je uvedeno v Chartě Spojených národů, urovnávat veškeré mezinárodní spory, v nichž mohou být zapleteny, mírovými prostředky tak, aby nebyl ohrožen mezinárodní mír, bezpečnost a spravedlnost" (Potlesk z levé části sálu.) "a zdržet se ve svých mezinárodních vztazích hrozby silou nebo použití síly jakýmkoliv způsobem neslučitelným s cíli Spojených národů. Článek II: Smluvní strany budou přispívat k dalšímu rozvoji mírových a přátelských mezinárodních vztahů." Takže NATO je o míru. Já jsem znovu říkal, že je to obranný pakt, kde jsou všichni solidární. Ano, je tam ten čl. 5, ano. Vždycky jsme se k tomu hlásili. Takže mír, obrana, a potom samozřejmě ti světoví politici by se měli snažit, aby ta válka, hrozná válka skončila. Takže o tom to je.

Hnutí ANO, když bylo ve vládě, a hlavně za ministra Metnara, bylo podepsáno 43 000 smluv za 155 miliard. Nákupy na obranu jsou vždycky problém. Já jsem vždycky říkal, že by to mělo mít nějakou výjimku, protože když nakoupil helikoptéry, G-to-G, jak vy si teď tedy kupujete ty stíhačky - bohužel, dostal flastr od ÚOHSu za to. A protože samozřejmě v dnešních časech je to důležité, proto spíš jsme se měli bavit o tom, jakým způsobem tyto zakázky - ale musí být samozřejmě transparentní - by mohly být jednodušší. Stropnický nakoupil smlouvy za 47 miliard, takže to jsou všechno čísla.

Za vás, paní ministryně, 2006... ne, kdy to bylo, 2008, když byla ODS ve vládě jsme měli 24 000 vojáků, a když jsme my nastoupili do vlády, tak jich bylo jenom 20 800 a předávali jsme to, bylo jich 27 000, o 6000 vojáků jsme nabrali víc. A věřte mi, že armáda vždycky byla strašně důležitá pro nás. A to, co jsme si zažili v rámci covidu, to bylo fakt neuvěřitelné. A bez nich bychom to nikdy nedali, a proto je jim potřeba vždycky poděkovat a my to podporujeme, ale to, že máme názor na ty stíhačky jiný, tak já myslím, že kdo chce to pochopit, tak to pochopí.

Takže mě potom samozřejmě mrzí, když my mluvíme o míru, a je to i v Chartě NATO, když tedy vojáci tam udělají kalendář s nějakými symboly míru a potom to musí zničit a nevím co... Nechápu to, co to je za akce... skutečně zvláštní.

Já už nechci dlouho mluvit. My samozřejmě, paní ministryně je dáma, takže já určitě nechci tady... má výhodu, že je dáma, nebudu se tady nějak moc dohadovat nebo vymezovat - kdybyste byla chlap, tak ten můj projev je úplně jiný, ale my přece říkáme, že bychom měli společně řešit nějaké věci, protože samozřejmě naše armáda... možná budete znovu ve vládě, já nevím, ale že je to dlouhodobá věc, že bychom se měli o tom bavit, zkrátka tady u těch stíhaček máme jiný názor. Ale dobře, prostě to podepsala, ale v každém případě je potřeba se znovu podívat na tu koncepci armády a hlavně na ty protiraketové systémy. To si myslím, že je důležité, protože i když pan bývalý ministr Metnar koupil ty shorady a je jich, nevím, osm nebo kolik, to jsou samozřejmě nějaké ty protiraketové systémy, ale podle mého názoru je to nedostatečné. A samozřejmě to nechrání před těmi balistickými, třeba před Kinžalem. Takže to si myslím, že by měla vláda přehodnotit, že byste to tam měli zahrnout, a priorita by měla být ta těžká brigáda, kde tedy máme závazek. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP