(15.50 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Takže za mě to je de facto všechno. Ten bod (Otáčí se k předsedající.) to jste si určitě napsala, je ta koncepce - jak se to nazývá ve zkratce? - (Ministryně Černochová z lavice: KVAČR.) - KVAČR. Tady to mám (Ukazuje materiál.), KVAČR 2035, Koncepce výstavby Armády České republiky. No, moji kolegové mi říkali, že ta debata nějak neproběhla, že máme na to nějaké názory. Tak samozřejmě, pokud vy a pan premiér - tak pan premiér, ten už (Se smíchem.), ten neřeší nic - tak určitě rádi budeme s vámi o tom diskutovat. Děkuju za pozornost. (Potlesk zleva.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Než dám slovo paní předsedkyni Schillerové s přednostním právem, přečtu omluvy. Omlouvá se Patrik Nacher od 16 hodin se zdravotních důvodů, Wenzl Milan od 17 hodin ze zdravotních důvodů a pan poslanec Navrátil ruší omluvu. A ještě pro přítomné přečtu pořadí dalších přihlášených s přednostním právem. Nejprve paní předsedkyně Schillerová, poté Karel Havlíček, následuje pan předseda Jakob a paní ministryně Jana Černochová. Prosím, paní předsedkyně, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové, 4. ledna letošního roku prohlásil v rozhovoru pro deník Aktuálně.cz premiér Petr Fiala pro mě naprosto jasné sdělení, a to je to, že se jeho vláda v tomto volebním období nebude zabývat otázkou přijetí eura, že naše země stejně kritéria pro vstup do eurozóny neplní a že on se - cituji - do toho určitě pouštět nebude. V letošním roce jsme také slyšeli dvě naprosto jasná stanoviska členů ODS k otázce ustanovení nebo neustanovení národního koordinátora pro přijetí eura. Nejprve v Otázkách Václava Moravce zřízení národního koordinátora odmítl místopředseda ODS Martin Kupka a následně o týden později politický náměstek ministra financí Zbyňka Stanjury Marek Mora. Podle toho by obsazení této funkce bylo aktuálně krokem nesmyslným, řekl. Ministerstvo financí je přitom právě tím jediným ministerstvem, které by mělo případnou nominaci koordinátora eura vládě navrhnout.

Včerejší jmenování zmocněnce pro přijetí eura a vstup do ERM II ministrem za hnutí STAN, a to za velkolepého potlesku jeho politických kolegů a za masivní komunikační kampaně hnutí STAN na sociálních sítích, může znamenat jedině dvě věci. Možnost první: vláda pod nátlakem některých koaličních stran mění s tichým souhlasem premiéra svůj kurz a pod taktovkou ministra pro evropské záležitosti rozjíždí komunikační a propagační kampaň s cílem přesvědčit veřejnost a konat kroky směrem ke konci české koruny. Možnost druhá, že ministr pro evropské záležitosti vykročil nejen proti svému premiérovi a s ním proti nejsilnější straně vládní koalice, ale také proti desetiletí platnému ustanovení vlády, které jasně stanoví institucionální nastavení koordinace přijetí eura v České republice. Podle tohoto usnesení je národní koordinátor navržen ministrem financí, jmenován vládou a stojí v čele šesti národních koordinačních skupin napříč rezorty a státními orgány.

Žádná třetí možnost, dámy a pánové, není. Výmluvy ministra Martina Dvořáka, že jeho zmocněnec není koordinátorem, že se jedná o koordinátora toliko jeho, a nikoliv koordinátora vládní agendy, jsou zcela nevěrohodné a nejsou ničím jiným než zcela nepodařenou krizovou komunikací. Vzhledem k tomu, že otázka přijetí či nepřijetí eura je naprosto klíčovým strategickým rozhodnutím s dalekosáhlým dopadem na veřejné finance, průmysl, ale i běžný život všech občanů naší země, že je to otázka, u které je podle našeho názoru zapotřebí nejen shoda napříč politickým spektrem, ale minimálně uvnitř vlády samotné, žádám o zařazení mimořádného bodu s názvem Postoj vlády k přijetí eura, vstupu do ERM II a role ministra pro evropské záležitosti. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Paní předsedkyně, já jsem nestihla si zaznamenat celé znění bodu, takže vás poprosím o to, abyste mi to předala písemně. (Poslankyně Schillerová nese materiál předsedající.) Děkuji.

Další s přednostním právem je na řadě Karel Havlíček - ten není přítomen, poté pan předseda Jakob - také není přítomen. A nyní je tedy na řadě paní ministryně Černochová. Prosím, máte slovo.

 

Ministryně obrany ČR Jana Černochová: Paní místopředsedkyně, děkuji za slovo. Krásné odpoledne, dámy a pánové. Já si dovolím reagovat na pana předsedu Babiše, pokusím se shrnout do nějakých, pokud možno systematických odpovědí všechno, co tady zaznělo.

Takže v první řadě, pane předsedo Babiši, vaši kolegové z výboru pro obranu vám lžou, protože KVAČR jsem projednávala na výboru pro obranu 21. 11. 2023 ještě před jednáním vlády, což v minulosti, pane předsedo Babiši, nebývalo zvykem. Pan Metnar, který projednával KVAČR přede mnou, neměl vůbec žádnou ochotu a vůli se bavit s výborem pro obranu a dával to rovnou na vládu. Takže 23. ledna, můžete si to dohledat v programu, 23. ledna 2023 se projednával KVAČR ještě před jednáním vlády. Následně vláda KVAČR schválila v prosinci. Okamžitě v ten den, kdy schválila KVAČR vláda, jsem poslala kolegům z výboru pro obranu informaci o tom, že schválila ve znění, v jakém jim to bylo představováno, schválila vláda KVAČR - a mimochodem, ještě na minulém výboru si vyžádali kolegové, že chtějí o KVAČRu mluvit, tak jsme o něm mluvili. Takže já jsem naopak postupovala tak, jak nepostupovali ministři vaší vlády, a dávala jsem KVAČR k projednání dřív než vládě. To za prvé.

Chci vás moc poprosit, protože evidentně vám psal to vaše vystoupení někdo, kdo některé věci umí, rozumí, ale některé věci vám psal špatně - předně letouny F-35 nejsou stíhačky, pane předsedo Babiši. Je to supersonický letoun, je to celá platforma, celá laboratoř. Prosím, vojáci jsou velmi citliví na to, když těmto letounům říkáte stíhačky, tak spíš taková přátelská rada: pokud chcete vystupovat jako profesionál, hovořit a promlouvat do oblasti obrany, a já si myslím, že k tomu máte všechny předpoklady, (Projevy nesouhlasu z lavic hnutí ANO.), tak to prosím dělejte tak, aby to opravdu třeba pro některé kolegy neznělo tak, že jim to bude znít v uších. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP