(16.00 hodin)
(pokračuje Jana Černochová)

K tomu, co jste tady říkal ohledně Patriotů. Pane předsedo Babiši, dovolte mi, abych vás trošku uvedla do situace, jak to tedy s tou protivzdušnou obranou vlastně v podmínkách České republiky bude. My pořizujeme izraelský systém, který má schopnosti působit ve všech hladinách protivzdušné obrany, navíc je systém možný rozšířit na protiraketovou obranu. To je něco, co je dobře, že máme a je to naprosto skvělé. Víte, jedna baterie toho zmiňovaného systému Patriot působí protibalistickým střelám v azimutu 110 stupňů a v délce maximálně 35 kilometrů. Pane předsedo Babiši, to by znamenalo, že to... (Z opozice zaznívá, že prostřednictvím předsedající.) Ne, já jsem ministryně, já nemusím. Nemusím! Nemusím, a nepokřikujte na mě. A přečtěte si jednací řád, paní poslankyně.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Jenom pro vysvětlení. Pokud by paní ministryně oslovovala jako poslankyně pana předsedu jako poslance, tak musí prostřednictvím. Jestliže je to v této formě, tak není potřeba, pokud by tedy pan předseda toto vyžadoval, ale je to ve výkladu v komentáři jednacího řádu. Tak jenom pro vysvětlenou, ano? Děkuji.

 

Ministryně obrany ČR Jana Černochová: Přesně tak, děkuji. Takže jedna baterie Patriot působí protibalistickým střelám v azimutu 110 stupňů a v délce maximálně 35 kilometrů. Ubrání, pane předsedo Babiši, jeden objekt. Víte, kolik je cena takové konfigurace pro ochranu jednoho objektu? Je to 100 miliard korun včetně logistiky a infrastruktury. Tak jenom abychom věděli, o jakých položkách se tady bavíme, když si tady sníme o Patriotech. A já nejsem proti, já bych si také přála, abychom je někdy v budoucnu měli, ale v tuto chvíli opravdu jeden objekt 100 miliard - asi se shodneme, že to je něco, co úplně není v našich možnostech. Armáda pro přijetí jednotek NATO, například Patriotů, bude budovat technologie pro připojení do systému velení a řízení NATO a přípravu prostorů, rozmístění takových systému, to se děje, jsme součástí Severoatlantické aliance a takto k tomu přistupujeme. Protivzdušná obrana je, pane předsedo Babiši, komplexní věc a součástí operací PVO jsou i schopnosti ničit prostředky, například odpalovací rampy raket na území nepřítele. A víte, kdo naplní přesně takovouhle schopnost, pane předsedo Babiši? Právě ty F-35. Zaznělo tady, že F-35 jsou drahé. No tak, levné nejsou, to si prostě nic nenalhávejme, ale cena samotných letounů Gripen E by byla, pane předsedo Babiši, o 2 miliardy vyšší podle indikativní nabídky, kterou jsme obdrželi ze Švédska. Samozřejmě s F-35 musíme investovat do infrastruktury, ale to bychom museli stejně, protože vy přece víte, že jsme zemí, která v rámci host national support musí zajistit průjezdy, průlety, přistání, ubytování, věci, které jsou spojené s našimi povinnostmi v Severoatlantické alianci. Takže my bychom, pane předsedo Babiši, stejně infrastrukturu pro ty F-35 tady museli stavět. Co se týče Spyderů, tak jsou čtyři, není jich osm. Výrobce Rafael deklaroval otestování protiraketové schopnosti a ochoty dodat takové vylepšení. To vylepšení spočívá ve zlepšení detekce balistických střel, doplnění řídícího softwaru a nového typu raket. Jinak KVAČR, jak jste se určitě dočetl, pokud jste ho četl, tak předpokládá zahájení budování protiraketové obrany v pořadí: za a) využití sdíleného varovného systému NATO, za b) schopnosti přijetí jednotek NATO, za c) budování vlastní schopnosti detekce a za d) vlastní schopnost palebného působení. Tolik, jestli dovolíte, k těm Patriotům.

Nyní mi dovolte, abych se věnovala - asi pozemkové (pozemní?) síly, jestli dovolíte, tak ty vynechám, o pozemních silách si můžeme tady říkat dlouze. Vím, že jste navštívil i některé posádky, je to dobře, já se snažím o to samé. Takže stejně jako vy, i já vím, jaké potřeby naši vojáci mají. Ale ještě než ze vzduchu přistanu na zemi, dovolte mi vyvrátit tady jednu trvalou lež, která se tady opakuje, a mrzí mě, že se opakuje z vašich úst, protože vy jste tenhle argument nepoužíval a já jsem si toho vážila, protože to používali tady kolegové z SPD. Žádná nabídka, žádná nabídka zdarma na gripeny nikdy nebyla předložena, a to, že to řekl někde v nějakém rozhovoru na Primě velvyslanec, několikrát dementovali ministři obrany. Dokonce, jak víte, ve Švédsku proběhly volby, takže se dokonce vyměnili ministři obrany a dementovali to oba. Pane předsedo Babiši, já nebudu jako ministryně obrany jednat s velvyslancem. Já jako ministryně obrany jednám se svým protějškem a věřte mi, že s panem ministrem obrany, jak tím předešlým, tak tím současným, jednám velmi často a ta jednání jsou velmi příjemná. Myslím si, že tady máme spoustu projektů společných i mimo gripeny a mimo modernizaci gripenů, na kterých Česká republika participuje. Mimochodem, jsou to třeba, teď můžeme zmínit vozidla Mars, která budou vlastně na platformě české společnosti společně se společností Saab, a jak víte, společnost Saab je vlastně společností, která má gripeny. Takže žádné gripeny zdarma a já vás tímto vyzývám a prosím, už tady tu lež nikdy neopakujte. Je to lež a vyvraceli jí úplně všichni. Je škoda, že vám neustále vaši spindoktoři tohle píšou do podkladů, protože tohle jsem si myslela, že už tedy máme za sebou.

Co se týče toho, jak kdo dělá obchody: no, jak kdo dělá obchody - jak vy jste tady říkal, obchod se dělá tak a tak. Možná byste mohl si vzít do kurzu vašeho kolegu, pana předsedu výboru Metnara, a naučit ho ty obchody dělat, a oceňuji, že vy jste sám řekl, že bojová vozidla pěchoty jsem dotáhla já, že on toho bohužel schopen nebyl. A nebyla toho schopná bohužel ani paní ministryně Šlechtová, a už vůbec toho nebyl schopen pan ministr obrany Stropnický v době té největší konjunktury, když peněz bylo hodně a nemuseli se uskromňovat, což už zažil i pan ministr obrany Metnar. Takže tady o tom, jak se dělají obchody, bych fakt strašně ráda slyšela nějakou edukaci vůči vašim kolegům, protože jim se to tedy moc nepovedlo.

To, že jste říkal, že bojová vozidla pěchoty jsou na ÚOHSu - no jsou, protože tam podala firma, která vlastně ani se neúčastnila žádného tendru, ani vlastně nevíme, že by měla mít schopnost bojová vozidla pěchoty zajistit, tak podala nějaké námitky v rámci ÚOHSu, tohle se přece děje běžně. Tohle se dělo panu Metnarovi každou zakázku, a dělal z toho někdo nějaké haló? Nedělal. Prostě je to tam, žádné rozhodnutí zatím nepadlo, až padne, tak se to dozvíte. Jediné rozhodnutí, a poměrně klíčové - a vy jste ho férově zmínil, a já vám za to děkuji - bylo to rozhodnutí, že díky panu Metnarovi zaplatilo Ministerstvo obrany půl miliardy pokutu. A dokonce já jsem se chovala tak férově, že jsem využila všech opravných prostředků, všechny ty stížnosti, kasační stížnosti, dotáhla jsem to do úplného konce, aby mně pan Metnar nikde nemohl vyčítat, že já jsem třeba to soudní řízení nějak zastavila - nezastavila. A víte, co konstatoval soud? Že ta pokuta je oprávněná, že opravdu váš kolega, ministr ve vaší vládě, prostě výběrové řízení na vrtulníky, kterými se tak rád chlubíte - a já jsem ráda, že je budeme mít, zvala jsem vás dokonce na to předání do Náměště, vy jste bohužel nepřijel - tak jenom abychom věděli, že tyhlety vrtulníky nás stály, daňového poplatníka, každého daňového poplatníka, stály o půl miliardy víc, pane předsedo Babiši. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP