(16.10 hodin)
(pokračuje Jana Černochová)

No, co bych ještě tak mohla říct. Možná ještě k těm rozpočtům, protože vy jste tady zmiňoval, kdo co uzavřel za zakázky. Já opravdu v tomhle vyjadřuju absolutní obdiv panu ministrovi Metnarovi, ten se nebál. Ten uzavřel smlouvy za období 27. 6. 2018 až 17. 12. 2021, uzavřel celkem 43 308 smluv za 175 miliard. Nějaká ministryně Černochová, která tam je od 17. prosince - dneska je 5. února 2023, Černochová tam je od 17. 12. 2021 - pak uzavřela 26 389 smluv za 281 miliardy. Karla Šlechtová, která tam byla od 13. 12. 2017 do 27. 6. 2018, uzavřela 5 577 smluv za 10 miliard. Když už jste tady zmiňoval pana Stropnického - já si fakt myslím, že to je ministr, na kterého byste radši zapomněl, že jste někdy s ním v nějaké vládě seděl, protože opravdu on moc na ty podpisy a na rozhodování nebyl, on se opravdu bál - tak pan ministr Stropnický, který se chlubí tím, že byl nejdéle sloužícím ministrem obrany, od roku 2014 do roku 2017, tak víte, kolik uzavřel smluv? 107. Víte za kolik? Za 53 miliard korun, 107 smluv. Metnar 43 308, Černochová za dva roky 26 389. V období, kdy byl u vlády pan Bohuslav Sobotka, vy jste byl ministrem financí. Neviním vás z toho, že tam asi prostě, co se týče rozpočtu, těch peněz nebylo možná tolik, kolik by si někdo přál. Na druhou stranu bohužel na té produktivitě práce pana ministra Stropnického to nebylo vidět. 107 smluv za čtyři roky, vždyť to je směšný. Co tam ten člověk dělal, proboha?

Pane předsedo Babiši, já vás fakt prosím, a nabízím to tady opakovaně, udělejte si někdy půl dne času a přijďte k nám na rezort. Já vám mileráda ukážu KVAČRy, ukážu vám strategické dokumenty, ukážu vám věci, které jsou třeba i v režimu, protože vy jako poslanec na některé režimové věci máte právo, ať opravdu víte, jaký proces F-35 byl, co všechno náš rezort za ty dva roky absolvoval.

Zmiňoval jste, že nevíte, kdo všechno bude používat F-35. Já vám to řeknu. Budou to používat prakticky všichni kromě Švédska, které zůstává na gripenech. Maďaři se ještě nerozhodli, Slováci budou mít ty F-16, ale tam jasně zaznělo z úst představitelů Slovenska, že pokud by se rozhodovali dneska, vyberou si ty F-35 taky. Víte proč, pane předsedo? Protože F-35 je nejoblíbenější holka v Alianci! (Přistupuje k poslanci Babišovi a předává mu tričko s obrázkem stíhačky F-35 a nápisem "F-35 nejoblíbenější holka v Alianci. Současně ukazuje stejné tričko, které si sama oblékla.) (Předsedající: Paní ministryně, budete dále pokračovat?) Skončila jsem, děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, děkuji vám. (O slovo se hlásí poslanec Babiš.) Ano, nicméně před vámi s přednostním právem je pan předseda Jakob, poté Karel Havlíček, poté vy. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuji. Vážené dámy, vážení pánové, budu stručný. Rád bych navrhl jednu úpravu programu, na které byla poměrně široká shoda, leč ne úplně všech, proto není gremiální. Dovolím si navrhnout pevné zařazení sněmovního tisku 241. Je to bod 13 z bloku druhých čtení, návrh poslanců Bernarda, Pekarové Adamové, Richterové, Baxy a Pastuchové, občanský zákoník, známý jako Manželství pro všechny, na středu, 14 hodin.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, děkuji. Nyní je zde ještě s přednostním právem Karel Havlíček, který není přítomen, nyní tedy pan předseda Andrej Babiš. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Andrej Babiš: Mám velkou nevýhodu, že vy jste žena. Jelikož víte, že jsem galantní muž, dneska jsem koupil krásnou kytku. Viděla jste tu kytku? (Obrací se na místopředsedkyni Kovářovou. Neviděla.) Neviděla? Dal jsem vám i knížku s věnováním.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Mohl byste mě oslovovat prostřednictvím...

 

Poslanec Andrej Babiš: Ano, paní předsedkyně. Jak mám prostřednictvím čeho? Máte přece narozeniny.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Pane předsedo, prosím, věnujte se tématu.

 

Poslanec Andrej Babiš: Já jenom říkám, že se mi těžko argumentuje. Kdyby to byl pan premiér, tak bych mluvil jinak.

Tak prosím vás, myslím, že je úplně jedno, kolik těch smluv bylo, ne? Podstatné je to, že za ODS v roce 2009 šlo 56 miliard, když my jsme nastoupili, tak to bylo 42. Takže ODS - nevím, jaká to je ODS, ta bývalá, ale je to stále ODS - nepodporovala obranu. Byla krize, dali peníze jinam, to je podstatné. Za nás je ta čára, to znáte. Takže to je první věc.

Děkuji za tu přednášku. Supersonický letoun, tak super. Víte co, já vám prozradím jedno tajemství, že vždycky ještě, když jsem byl premiér, jsem chtěl, aby ta F-35 byla na Dnech NATO. Ono to chvilku trvalo, ale já jsem se angažoval. Chtěl jsem je vidět, všichni o nich mluvili - super, ale ony přijdou a budou v operaci až v roce 2031 nebo zkrátka za dlouho, a stojí to velké peníze. Supersonický letoun, budu si to pamatovat. Takže dopad je to, že zkrátka nejsou peníze na jiné důležité věci. Nemáme jenom letectvo, ale máme i tu brigádu.

Ten Patriot: jsem laik a vycházím jenom z toho, co čtu v novinách. Pro nás je důležitá válka na Ukrajině, která bohužel je. Rusko je agresor, všichni říkají, že je tady riziko. Ano, musíme zbrojit, Evropa, všichni, ano. Ale tam vidíme, jak funguje ta válka, s čím se bojuje, jak se bojuje a tak dále. Ty Patrioty si například Polsko půjčilo. Takže já jen říkám, že bychom tady měli mít tu ochranu, ten Iron Dome.

Prosím vás, já se vrtulníky nechlubím, to jsem nikdy ani neříkal. Já se chlubím dopravní infrastrukturou a zdravotnictvím, pro které ani Kupka, ani Fiala, ani Válek neudělali vůbec nic a žijí jenom z nás, nic neudělali. Obchvaty, dálnice, nádraží, prevence, rakovina, duševní zdraví, to všechno ničí, takže já se fakt nechlubím tímhle.

Dobře, vy říkáte, že je to lež, že ty gripeny někdo chtěl darovat. Mně ale švédský velvyslanec řekl, že zkrátka jste nejednali s tím Gripenem, a to je absolutně byznysově špatně - nevím, jak se Švédsko zachová, že zkrátka možná jsou naštvaní, že nemohli také soutěžit o ta letadla. My máme jejich letadla, budou tady do roku 2027 a vy je potřebujete až do roku 2035, takže to je, si myslím, chyba. Nevím, kdo říká pravdu, neříká pravdu. Dobře, já jsem tady měl článek. Vy jste to vysvětlila, tomu rozumím, ale chyba je, že jste nehráli tu hru. Možná by vám dali dobrou nabídku, možná byste koupili něco dřív. No, tak ale uvidíme, jak to bude. Možná tu F-35 nedodají na čas, možná to vytrejdujete, možná nevím, to se dá všechno měnit, a tak dále. Takže zkrátka jako zásadní chybu vidím v tom, že se nedotáhl ten Gripen, ani ten nájem, ani ta opce. Ale myslím si, že si nemůžeme vyčítat... Prosím vás, vy říkáte, že nemám něco říkat. Já tohle nebudu říkat, ale ať už nikdo neříká, že my jsme nepodporovali armádu, že jsme proruští a tyhle blbosti. Tak si to vyřiďte doma s panem premiérem, ať už to neříká, protože je to nepravda. Vy to dobře víte, že armáda pro nás byla priorita a že my to podporujeme, ale v situaci, kdy nejsou peníze, tak zkrátka máme na to jiný názor. Váš Řehka potvrdil, že některé ty věci se posouvají, protože nejsou peníze. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP