(16.20 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Takže ano, vy samozřejmě jste prosadila ty věci, je tu nějaká nová situace. Já tomu rozumím, ale znovu opakuji, že na tom se neshodneme. Myslím si, že se měly dotáhnout, že se mělo jednat s těmi Gripeny. A stávající švédský velvyslanec mně řekl, že se nejednalo. Tak pokud to dojednáte... Ale pokud vaše náměstkyně říká, že nájem má stát 2,6 miliardy, tak je to nesmysl, protože ty gripeny jsou zase starší a už to nemůže být ani 1,7, mělo by to podstatně méně. Jestli tam bude modernizace, to nevím, my jsme odkázaní na články.

A samozřejmě, pokud tvrdíte to, co tvrdíte, tak já se příště přijdu podívat na ten výbor a budu se ptát taky, abych se něco dozvěděl. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Myslím, že jsme vyčerpali všechna přednostní. Ano, tak ještě se s přednostním právem přihlásila paní místopředsedkyně Klára Dostálová. Prosím, máte slovo.

Než vám ho udělím, přečtu omluvu. Omlouvá se Pavel Blažek celý jednací den z pracovních důvodů.

Prosím, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji moc za slovo. Vážená paní předsedající, kolegyně, kolegové, předem se o omlouvám za trošku hlasovou indispozici, nicméně bych na dnešní jednání jako první bod ráda zařadila bod s názvem Digitalizace stavebního řízení. Já bych k tomuto kroku možná ani nedospěla, pokud by mě nenadzvedly falešné a nepravdivé titulky, které se dnes objevily v médiích, a myslím si, že ctěná Sněmovna si zaslouží vysvětlení, jak to skutečně s digitalizací stavebního řízení je. Omlouvám se, budeme muset zajít trošičku do historie.

Na podzim roku 2021 Ministerstvo pro místní rozvoj pod mým vedením vyhlásilo soutěžní dialogy na digitalizaci stavebního řízení - Integrační platforma, Digitalizace stavebního řízení, Portál stavebníka, Evidence elektronických dokumentací a tak dále. Po nástupu pana ministra pan ministr usoudil, že tyto soutěžní dialogy zruší, a to je opravdu to podstatné, co vám chci říct. Pan ministr Bartoš rozhodl, že tyto soutěžní dialogy zruší. Proti tomuto rozhodnutí zrušit ty soutěžní dialogy se odvolali konkrétní podnikatelé k ÚOHSu a ÚOHS dal za pravdu těm podnikatelům, to znamená jak v první instanci, tak v druhé instanci zrušil to zrušení, to znamená, vrátil do hry zpátky ty soutěžní dialogy. Pan ministr v mezidobí tohoto zrušení, protože si myslel, že to samozřejmě projde jak nůž máslem, zahájil svoje vlastní výběrové řízení s názvem Digitalizace stavebního řízení v otevřeném řízení. I tuto zakázku Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zrušil. To znamená, že pan ministr se na podzim loňského roku dostal do situace, že nemá vůbec nic. To znamená, ÚOHS mu nepovolil zrušit zakázku na soutěžní dialogy, zároveň mu zrušil tu jeho zakázku v otevřeném řízení, a pan ministr tedy v rámci záchrany udělal ten krok, že zadal jednací řízení bez uveřejnění, už jsme tady o tom hovořili, na těch 37 milionů včetně DPH, a zároveň opět dal návrh na zrušení těch soutěžních dialogů. Proti tomu se opět vymezil podnikatelský sektor a dneska v podstatě ÚOHS dal předběžné opatření, aby se nemohly uzavírat smlouvy, dokud nedoběhnou všechna správní řízení.

A pokud jsme u těch soutěžních dialogů, já budu citovat přímo z rozhodnutí ÚOHSu druhé instance, abyste pochopili, že i ÚOHS sám deklaroval, že soutěžní dialog je správnou formou soutěže pro tak náročný proces, jako je digitalizace stavebního řízení. Čl. 38, strana 9: "S ohledem na zadavatelem zvolený druh zadávacího řízení je v zájmu přehlednosti vhodné uvést, že řízení se soutěžním dialogem je specifickým druhem zadávacího řízení, který má zadavatelům umožnit pořídit taková plnění, u nichž nejsou schopni při zahájení zadávacího řízení přesně specifikovat jejich předmět či obecně vymezit požadavky naplnění. Tento druh zadávacího řízení probíhá standardně ve třech fázích. V té první zadavatel vyzývá k účasti neomezený okruh dodavatelů a následně posuzuje jejich kvalifikaci. Ve druhé fázi vyzývá kvalifikované účastníky k jednání, jehož účelem je nalezení vhodného způsobu řešení veřejné zakázky, a ve třetí fázi jsou dodavatelé vyzváni k podání nabídek na vhodná řešení." Sám ÚOHS deklaruje, že to právě proto, aby se dalo do poslední chvíle s potenciálními dodavateli jednat o podmínkách toho, jak má digitalizace stavebního řízení vypadat, tak právě soutěžní dialog je vhodná forma. A co si dnes ráno přečtu v médiích? Že soud zrušil zakázky za éry Dostálové. Úplný nesmysl! Prosím tedy novináře, než budou psát takovéto titulky, aby si nejprve ověřili pravost a pravdu těch informací, které následně uvádějí. Já musím říci, že zavádějící je titulek, protože v samotném textu je to dále popisováno správně. Já se proti tomu musím ostře ohradit, protože my na to upozorňujeme několikrát, jsme v únoru, máme velké nic a digitalizaci stavebního řízení máme pustit k 1. 7. 2024.

Pojďme se tedy o tom bavit na půdě Poslanecké sněmovny, když toho není schopno samo ministerstvo. To, co ministerstvo předvádí, že se na mě obrací stavební úřady, celé zoufalé, že vůbec nevědí, co mají dělat, že se pokusily o nějakou videokonferenci, kde samozřejmě to padalo, protože tam bylo přihlášeno tolik účastníků. Volají mi projektanti, kteří nemají žádné odpovědi na své otázky, a my to máme ostrým provozem spustit k 1. 7. 2024 bez jakéhokoliv pilotního ověření. Já si myslím, že už jsme tady poučeni z eDokladů, že už jsme tady poučeni z přihlášek na střední školy, ale digitalizace stavebního řízení má obrovský dopad do ekonomiky České republiky a tady bychom měli včas zatáhnout za záchrannou brzdu. Děkuji. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Vyčerpali jsme všechna přednostní práva a nyní přistoupíme k dalším přihlášeným k návrhu na změnu schváleného pořadu. Jako prvního mám pana poslance Marka Nováka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marek Novák: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já vás v úvodu potěším, protože se budu hlásit pouze k přihlášce, která se týká návykových látek, a ty další tři přihlášky na změnu programu tímto stahuji.

A teď k těm návykovým látkám. Vážené kolegyně, vážení kolegové, tímto vás žádám o podporu na zařazení bodu Informace ministra Válka o zákazu distribuce návykové látky kratom a HHC nezletilým. Za poslední rok tady stojím počtvrté. Počtvrté! Poprvé jsem na tyto látky upozornil 12. ledna 2023. Tehdy slavnostně prošel návrh, který pětikoalice opsala ode mě, opsala ho docela dobře, prošel devadesátkou. Jenže trvalo rok a půl, než ho opsala a prosadila. A rok a půl tehdy bylo úplně jedno pětikoalici, že si děti kupují nikotinové sáčky. 12. ledna 2023 jsem vás požádal, aby když budeme řešit další problematiku týkající se dětí, abyste se takto nechovali, abychom byli jednotní a aby nezáleželo na tom, jestli návrh podá opozice, nebo koalice. Vždyť se přece jedná o zdraví dětí a zdraví společnosti. No, budiž. Máme za sebou rok tahanic a máme předávkované děti v nemocnicích. Čí je to vina? Na to si odpovězte sami, já tady z toho nechci nikoho obviňovat.

Pokud si vezmeme vůbec ten příběh kratomu a HHC, kdy nejenom poslance koalice, ale také poslance opozice, všechny poslance, oslovují zástupci měst, zástupci škol, rodiče a prosí nás, nežádají, oni nás doslova prosí, abychom to řešili. Vedle toho Ministerstvo zdravotnictví, které má odbor návykových látek, který je schopný připravit kvalitní novelu, se tohoto úkolu zřekne a objeví se nám tady nějaký pseudonávrh na legalizaci psychoaktivních a psychomodulačních látek, ze kterého byl nakonec takový zmetek, kdy jsme museli protáhnout jednání ve výboru na 90 dnů, jelikož díky tomu, že to byl zmetek, bylo potřeba ho předělat. A dnes je co na stole ve zdravotním výboru? Jaký pozměňovací návrh? Žádný! Nemáme nic. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP