(16.30 hodin)
(pokračuje Marek Novák)

9. června roku 2023 tady na tom místě ministr Válek sliboval, že zajistí, že kratom a HHC prosadí na seznam zakázaných látek. 23. 6. ho slavní Piráti na vládě uplácali, nakonec máme dál právní vakuum a kratom a HHC máme v automatech dál. Takže děkujeme za nečinnost, ale teď už je potřeba konečně rozhodnout. Už je potřeba si říct a nestěžovat si na to, že trh bude před námi, že trh bude vždy rychlejší než legislativa a že když zakážeme kratom, že se ukáže něco jiného. Komu tady uhýbáme? Jestliže nejsme schopni najít jiné řešení, tak to prostě dejme na seznam zakázaných látek. Já tady odmítám chránit firmy, které využívají právní vakuum. Jestliže nám končí děti v nemocnicích, tak je potřeba tu látku dát okamžitě na seznam zakázaných látek, potom řešit nějakou legislativu, která to na nějakou žádost či potřebu či touhu pětikoalice zlegalizuje dospělým, ale do té doby, nejsme-li schopni ochránit děti jinak, je potřeba, skutečně potřeba tyto látky dát okamžitě na seznam zakázaných látek a ukázat firmám, které na tomto parazitují, že se s nimi nebudeme mazlit. Ale vy jim tady neustále uhýbáte! Komu nasloucháte? Začněte prosím naslouchat rodičům dětí, kteří vás oslovují, ne firmám, které z toho mají byznys.

V rámci projednávání bodu - a věřím, že tento bod bychom byli schopni projednat velmi rychle - chci navrhnout usnesení, kdy Sněmovna požádá vládu, aby neprodleně zařadila látky kratom a HHC na seznam zakázaných látek. To je všechno, co v tomto bodě chci projednat, o to vás prosím a prosím vás už o to počtvrté za poslední rok. Takže prosím vás, otevřete své mozkovny a začněte naslouchat těm, co naslouchat máte. Moc děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, tak jak máte tedy uvedeno v přihlášce k návrhu na změnu, chcete toto zařadit jako první bod za pevně zařazené.

 

Poslanec Marek Novák: Ano, jako první za pevně zařazené. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Dobře, děkuji. Jinak své další přihlášky stahujete, pane poslanče.

A nyní prosím, aby vystoupil pan poslanec Patrik Nacher, připraví se paní poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, paní místopředsedkyně. Vážená vládo, dámy a pánové, spíš prázdné stoly a židle tady, já tady mám skutečně, bych řekl, unikátní, originální bod. Bohužel to tady říkám koaličním poslancům, kterých je tady teď - raz, dva, tři, čtyři, pět, šest - šest a ministři. Ministři jsou tady tři, takže vidíte, každý druhý koaliční poslanec je ministr v této chvíli tady, takže vy pak přijdete do toho sálu a nebudete vědět, o čem se hlasuje. To mě velmi mrzí.

Jsem rád, a je to náhoda, že vystupuji po Markovi Novákovi, který tady navrhl nějaký konkrétní bod. Dopadne to většinou tak, vždycky to tak dopadne, ne většinou, že vy to nezařadíte. Jaký je potom výsledek? Výsledek je, že my tady se snažíme zařadit ty body, vy to nezařadíte, my u těch některých sebereme podpisy, chceme mimořádnou schůzi, vy nám ji - paní předsedkyně naschvál zařadí ve čtvrtek, ve čtvrtek tudíž odpadnou interpelace. Nejsou interpelace, my se nemůžeme ptát, tak zase zařazujeme body a jsme zase na začátku tohoto okruhu. Proto ten můj bod, který ještě dovysvětlím, se bude jmenovat Odpovědi ministrů na otázky poslanců a budu ho chtít zařadit na čtvrtek, 14. hodinu, případně na jiný čas podle toho, jak se domluvíme, aby ten návrh byl hlasovatelný.

Takže znovu, my se jako opozice tady snažíme navrhovat nějaké body, teď můj kolega tady - a můžeme mít na to různé názory - docela jasně řekl ty argumenty, navrhuje to tady počtvrté a počtvrté to dopadne tak, že to zařazeno nebude. Přitom tady máme pozitivní příklady, kdy jsme spolu schopni komunikovat. Připomenu z aktuálního programu tisk 606 - milostivý podzim, koaličně-opoziční, připomenu tisk 606 - redefinice znásilnění, kterým se dneska všichni pochlubili na tiskových konferencích i z koaličních klubů, opět tam došlo k dohodě. A já se ptám, proč toho nejsme schopni, proč nejsme schopni zařadit i ty ostatní body a programy? Vy nás pak tím nutíte sbírat podpisy, dělat mimořádné schůze, a vždycky, jak naschvál, paní předsedkyně Sněmovny tu mimořádnou schůzi dá ve čtvrtek, aby nemohla být interpelace. My tudíž potom zase musíme zařadit znovu ty body a zase - a já tady jsem zacyklený a takhle to můžu vyprávět pořád dokola.

Takže vy víte, že jsem na ta čísla, takže pár čísel a statistik, abyste věděli, že nekecám. Víte, kdy byla poslední interpelace tady? 26. října, dneska je 6. února. Ještě jednou: naposledy tady byly interpelace 26. října. Víte, kdy tady naposled byl premiér na interpelaci? 14. září. To znamená, že když od tohoto čtvrtku, což 8. únor, k tomu dám týden, tak bez týdne je to pět měsíců, co pan premiér odpovídal na naše interpelace. Pět měsíců! Tak si představte, kdybychom se takhle chovali my, tak co byste vy dělali. To by byla revoluce!

Další čísla, abyste věděli, že v tomhle byste uhýbat neměli a měli byste ten bod podpořit. Celkem bylo 91 schůzí, interpelace byly zařazeny na pořad schůze ve 22 případech. A teď pozor. Počet dnů, kdy interpelace mohly proběhnout, byl 40, a víte, kolik bylo těch interpelací doposud? Dvacet! To znamená 50 %. Z 50 % se interpelace zrušily. A stejně tak je to i tenhle čtvrtek, samozřejmě. My logicky jsme chtěli zařadit bod Kampelička a problémy kolem pana premiéra, vy to nezařadíte, my sesbíráme podpisy, a šup, už je to zase ve čtvrtek. Pak nejsou interpelace a my potom tady vystupujeme v úterý, ve středu a snažíme se zařadit body, které bychom často třeba mohli zařadit do interpelací, ale interpelace tady přes tři měsíce nebyly. A to mě vede k tomu, že my potřebujeme vyřešit tenhle hlavolam a někde to rozetnout. Je to i ve vašem zájmu. Jak říkám, v některých bodech to jde. Čerstvá zkušenost z tisku 616 - redefinice znásilnění, to se bude probírat zítra. Je to tak? Tak proč to někde jde a někde to nejde? Tak ten bod tam prostě zařaďte a pak se ukáže hlasováním, ale nenuťte nás, abychom my svolávali mimořádné schůze a vy je pak naschvál strkáte ve čtvrtek.

Jinými slovy, toto je podle mě jasné, evidentní, měřitelné zdůvodnění, že se snažím zařadit bod Odpovědi ministrů na otázky poslanců takhle, abychom někde měli ten prostor, to okno se ptát ministrů na některé věci, a nemuseli tady zařazovat jednotlivé body. Takže tento bod, ještě jednou, s názvem Odpovědi ministrů na otázky poslanců, si dovolím zařadit na čtvrtek na 14. hodinu, kdy normálně by měly běžet interpelace, které opět opakovaně neběží. Doufám, že kolegové, kteří jsou tady v sále, to vyřídí všem ostatním koaličním poslancům, kteří tady nejsou, protože oni uslyší jenom ten název bodu, když to přečte paní předsedající, ale neuslyší to zdůvodnění. A to je fakt smutné, takže tady člověk do prázdného sálu se snaží přesvědčovat nepřesvědčené. Takže já vám děkuji za pozornost. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP