(16.40 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Pane poslanče, jenom bych vás chtěla upozornit, že paní předsedkyně přečetla organizační sdělení s tím, že ve středu bychom 92. schůzi ukončili, taková byla dohoda z grémia, a na čtvrtek 8. února je svolána právě mimořádná 93. schůze. To znamená, táži se, zda trváte na zařazení na ten čtvrtek, protože zatím ještě jsme nevyřadili body této schůze. Trváte na tom, co jste navrhl, nebo chcete nějakou jinou variantu?

 

Poslanec Patrik Nacher: Když mi nabídnete nějakou jinou variantu - my jsme zatím o tom vyřazení ve středu večer nehlasovali, takže mně teď jiná varianta nenapadá. Ten čtvrtek vzhledem k tomu, že koaliční poslanci dopředu řekli, že nepodpoří mimořádnou schůzi, tak se vlastně vyčerpá po přednostních právech, a pak by klidně program mohl pokračovat. To znamená, nerozumím tomu, proč interpelace vypadává. Proto se snažím na to okno, kdy by ministři s tím mohli počítat, tak tam to zařazuji, ale pokud najdeme jiný čas - nechce se mi to dávat na pátek, to je zase ve vztahu k vám ostatním, ale jestli by to byl nějaký jiný čas, tak to rád pozměním, ale zatím mi to logicky vychází tak, že by to mohlo být ve čtvrtek ve 14 hodin, a navrhuji to ještě před tím samotným hlasováním, na kterém jste se dohodli na grémiu.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Já to nezpochybňuji. Máte samozřejmě možnost to zařadit na čtvrtek čtrnáctého (osmého?) ve 14 hodin. Jen avizuji, jak bylo přečteno a jaká byla předběžná dohoda z grémia. Čili jestli to chcete nechat na tomto termínu, budeme o tom hlasovat, protože zatím samozřejmě máte pravdu, jak to říkáte.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji za vstřícnost, paní místopředsedkyně. Já to můžu alternativně navrhnout ještě ve středu jako poslední bod jednání, to znamená ještě před ukončením této schůze. To znamená, tam zařadit nějaké okno s tím názvem Odpovědi ministrů na dotazy poslanců, alternativně. Jde mi o to, aby to bylo hlasovatelné, aby mi pak někdo neřekl, že to není hlasovatelné. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Přesně tak, děkuji.

Nyní je přihlášena paní poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová k návrhu pořadu a připraví se pan poslanec Robert Stržínek. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Jenom dopředu avizuji, že budu načítat několik bodů. Vždycky přečtu název toho bodu, abyste si to mohla poznamenat.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, již poněkolikáté tady před vámi stojím a chci vás požádat o předřazení bodu, sněmovní tisk 480, který se týká poslaneckého návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 428/2012 Sb., o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi a o změně některých zákonů, zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi, náboženskými společnostmi, ve znění pozdějších předpisů. A co mě k tomu vede? Vede mě k tomu velmi tristní situace v rozpočtu Ministerstva kultury na zajištění jeho aktivit. My jsme tady již několikrát upozorňovali na to, že zmiňovaný zákon přiznává církvím valorizaci jejich vyrovnání se státem o inflační doložku a ta doložka se vždycky počítá dva roky zpětně, odráží inflaci dva roky zpětně, to znamená, že v roce 2024 a v roce 2025 může dojít, a vypadá to, že tomu tak bude, k navýšení tohoto vyrovnání v částkách zhruba 6 až 7 miliard korun. Je to obrovská částka a my se domníváme, že vzhledem k tomu, co vy tady, koaliční poslanci, říkáte a vláda tvrdí, že státní rozpočet je na tom velmi špatně, tak si myslím, že úspora 6 až 7 miliard je dostatečně pádný důvod k tomu, abychom tento zákon otevřeli a projednali ho tady i ve zkrácené lhůtě. My v tomto návrhu navrhujeme valorizaci vyrovnání církvím ve výši 2,21 %. Je to číslo, ke kterému jsme přišli zprůměrováním, takže se domníváme, že to odráží normální stav ekonomiky České republiky, a peníze, které by státní rozpočet uspořil, bych samozřejmě - budu tady mluvit za rezort, který stínuji - si přála, aby šly do kultury, která je na tom velmi špatně. Chci znovu požádat, abyste podpořili předřazení tohoto zákona, protože tady leží od června 2023, a již tím, že jsme ho neprojednali, jsme ztratili tento rok, kdy státní rozpočet bude muset vydat mnoho miliard navíc, aniž si myslíme, že je to nezbytně nutné. Vzhledem k tomu, že došlo i k valorizaci (snížení valorizace?) důchodů našich seniorů, tak se domníváme, že církev by toto jistě pochopila, šla solidárně s důchodci ruku v ruce a přispěla tak ke zlepšení státního rozpočtu a hospodaření státu. Já bych poprosila, paní místopředsedkyně, tento bod předřadit a zařadit ho na dnešek jako první bod dnešního jednání. Může to být poměrně velmi krátké jednání, protože ten sněmovní tisk je poměrně jednoduchý.

Nyní bych prosila zařadit nový bod s názvem Financování v kultuře - investice. Já jsem bohužel nucena využít tohoto způsobu, protože již po několikáté - a zmiňoval to tady můj kolega Nacher - nedochází na interpelace. Já jsem pana ministra Baxu oslovila s písemnou interpelací a v té jsem ho žádala, aby mi odpověděl na dvě základní otázky, a to s jakými investicemi a investičními akcemi v oblasti kultury tato vláda počítá v následujícím období, ráda bych tedy znala záměry pro letošní rok a výměry na další léta. Jedná se o subjekty, kterých se investice mají týkat, jejich objem a rozložení v čase. Proč je tato otázka takto položena? Protože za minulých vlád bylo financováno mnoho oprav významných kulturních památek, vždycky rozloženo do několika let, aby zátěž na rozpočet Ministerstva kultury a státní rozpočet nebyla tak zásadní a došlo ke komplexním opravám. Já jsem si dala se svým týmem, se svými kolegy poslanci tu práci a prošla jsem výroční zprávy Ministerstva kultury, kde se přesně vyčísluje, kolik co stálo, v jaké fázi to bylo. Já vím a myslím, že to ví i pan ministr kultury, že vláda schvalovala tyto velké projekty i usnesením vlády. Bohužel v tuto chvíli nebo v tomto období se nic takového neděje a já se obávám, že po ukončení vlády pětikoalice budeme mít velký problém, protože památky budou v dezolátním stavu. Další otázka, kterou jsem panu ministrovi položila, je naprosto jednoduchá, a to je, z jakých zdrojů chce tyto investice a investiční akce financovat, zda pro ně má zajištěný rozpočet v rámci své svěřené kapitoly, nebo zda bude čerpat peníze z jiných zdrojů. Pan ministr mi na toto neodpověděl a já využívám této příležitosti a žádám o zařazení tohoto nového bodu, protože si myslím, že kultura pod vedením této vlády je na tom velmi špatně, a troufám si tvrdit, že už je minutu po dvanácté a Sněmovna by měla plnit svoji kontrolní funkci vůči vládě, a pan ministr by měl předstoupit před Sněmovnu a odpovědět na tyto otázky. Já bych prosila zařadit tento bod za pevně zařazené body zítra, to znamená po tom druhém čtení, které je tam napevno. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP