(17.00 hodin)
(pokračuje Robert Stržínek)

Vážené kolegyně a kolegové, jsme svědky devastace veřejného sektoru pod záminkou konsolidace veřejných financí. Situace u policie i Hasičského záchranného sboru je kritická a já žádám ministra vnitra, aby učinil neprodleně opatření, která tuto situaci zlepší, tedy aby zajistil z rozpočtu dodatečné finanční prostředky jak na nárůst platů policistů a hasičů, tak také na navýšení provozního rozpočtu u těchto složek. Ze zmíněných důvodů žádám o zařazení tohoto bodu jako první bod této nové schůze. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, děkuji, pane poslanče. Mám zde jedno sdělení, pan ministr Blažek ruší svoji omluvu.

Nyní je přihlášen pan poslanec Petr Sadovský, připraví se pan poslanec Hendrych. Jenom upozorňuji, že poté bude následovat pan poslanec Mašek a paní poslankyně Jana Mračková Vildumetzová, a to jsou zatím poslední čtyři přihlášení. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Petr Sadovský: Děkuji, paní předsedající. Kolegyně, kolegové, já bych chtěl navázat na to, co tady říkal Patrik Nacher. Patrik říkal, že od října nebyly interpelace. Já bych s tímto bodem snad ani nevystupoval, kdyby tomu opravdu bylo jinak a měl bych možnost se pana ministra zeptat.

Kdo pracujete ve veřejné správě, tak víte, že od 1. 1. je závaznou verzí Sbírky zákonů elektronická Sbírka dle § 1 odst. 2 zákona č. 222/2016 Sb. Sbírku vede Ministerstvo vnitra a podotýkám, tato eSbírka je jediným závazným zněním zákonů. Já jsem zjistil a konzultoval jsem to i s odborníkem na veřejnou správu, s panem doktorem Šťastným, že eSbírka bohužel neobsahuje aktuální znění některých předpisů, což je vyloženě ostudné, a to se týká i zákona č. 128/2000 Sb., zákona o obcích. Veřejnost ani zastupitelé na eSbírce nemají její aktuální znění. V eSbírce zcela chybí poslední novela měnící odměňování zastupitelů, lhůty pro zasedání, zápisy společenství obcí i takzvaného létajícího úředníka. Zákon č. 418 měnící zákon o obcích v eSbírce vůbec není do zákona o obcích zapracován a je tam jenom předposlední novela zákona č. 160, takže pokud by starostové postupovali podle této eSbírky, budou porušovat zákon o obcích.

Já nevím, jestli si to vůbec starostové uvědomují. Tento zákon je v gesci Ministerstva vnitra, a pokud vím, byl značně propagován panem ministrem, a přitom tam není platné znění. Stejně tak provoz eSbírky patří do gesce Ministerstva vnitra, a když vezmu v úvahu i to, že v eSbírce chybí novely zákona o DPH, kvůli které jsme zde zasedali do rána, zákon o občanských průkazech, školský zákon a takto bychom mohli pokračovat dál, a tento projekt stál tři čtvrtě miliardy!

Ve mně to evokuje vzpomínku na dětství - když jsem chtěl jít ven, tak jsem si musel nejdřív doma uklidit. Pokud chce pan ministr courat po městech, měl by si udělat nejdřív pořádek ve svém rezortu. Proto navrhuji jako bod Elektronická Sbírka zákonů nefunguje a neobsahuje aktuální účinné znění zákonů, a rád bych to navrhl jako první bod jednání. Děkuji. (Potlesk z levé části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, pane poslanče. Já zdravím vespolek. Vystřídaly jsme se při řízení schůze a ještě si upřesním - vy jste totiž rozšířil to, co jste předložil písemně, takže: Elektronická Sbírka zákonů nefunguje a... ? (Poslanec Sadovský opakuje: Elektronická Sbírka nefunguje a neobsahuje aktuální účinné znění zákonů.) Děkuji pěkně.

Nyní přistoupíme k dalšímu přihlášenému a tím je pan poslanec Hendrych, je připraven. Dále bude následovat pan poslanec Mašek. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Igor Hendrych: Děkuji vám za slovo, paní místopředsedkyně. Vážené dámy, vážení pánové, vážený pane ministře, já bych chtěl navrhnout bod - já ho řeknu teď na začátku a pak ho pro jistotu ještě zopakuji. Ten název by měl být Tristní situace v oblasti lidských zdrojů ve Vězeňské službě České republiky a v podstatě tím volně navazuji na to, co tady před chvílí říkal - na bod, který navrhoval můj kolega, pan poslanec Stržínek. Tentokrát se chci věnovat jinému bezpečnostnímu sboru, který se momentálně nachází v personálních problémech, a tou je Vězeňská služba České republiky.

Podle generálního ředitele, pana generálmajora Michailidise, který se vyjádřil před několika dny pro deník Blesk, aktuálně chybí v celé Vězeňské službě 640 příslušníků ve služebním poměru, což jsou především strážní a dozorci, ale také chybí 200 občanských zaměstnanců, což jsou lékaři. To je však trošku samostatná kapitola, ale zejména jsou to vychovatelé, sociální pracovníci, v některých případech i psychologové a tak dál. Ty důvody jsou obtížně identifikovatelné, respektive je to trošku složitější, nicméně jeden z faktorů, na kterém se odborná veřejnost v tom, pro tuto oblast, nebo která se věnuje této oblasti, shodne, je, že ta práce není jednoduchá. Naopak, ne každý je ochoten pracovat s lidmi, kteří mají problematické osobnostní charakteristiky a jejichž agresivita v posledních letech stoupá - pro zajímavost, loni evidovala Vězeňská služba České republiky 58 napadení příslušníků nebo zaměstnanců. Před nějakými deseti lety to byla zhruba čtvrtina a v posledních letech to stoupá, tohleto číslo, takže ne každý je ochoten tuhletu práci dělat. Když se podíváme do dalších statistik, je přijato zhruba 18 %, pouze 18 % těch, kteří projeví zájem o práci ve Vězeňské službě, a to ještě mnoho z nich do tří let svůj služební poměr ukončuje, a výsledek je takový, že skutečně chybí strašně moc lidí. Pro zajímavost, určitě vám všem říká něco pojem věznice Valdice, je to jedna z těch takzvaných těžších věznic, kde vykonávají mimo jiné trest lidé ve zvýšené ostraze takzvané. Je tam spousta trestů za násilnou trestnou činnost, jsou tam lidé dokonce odsouzeni, umístěni za trest na doživotí, tak museli právě pro personální problémy, nebo nedostatek personálu, pozastavit dvě specializovaná oddělení pro vězně, kteří trpí poruchou chování.

Bohužel je tahleta problematika společensky a bohužel i politicky hodně podceňovaná, nevěnuje se tomu příliš velká pozornost. Nicméně to, aby hladce fungovalo vězeňství v České republice, je významnou součástí takzvané vnitřní bezpečnosti. Na to bychom neměli zapomínat a měli bychom se té problematice opravdu věnovat. Proto jsem se rozhodl, že bychom to mohli probrat v rámci bodu, který jsem navrhl a respektive který ještě budu upřesňovat, a abychom to skutečně probrali, protože výsledkem je to, že v podstatě lidé, kteří v té Vězeňské službě jsou, musí za ta neobsazená místa odsloužit v podstatě ty hodiny a udělat tu práci za ně, což v některých případech je 400 až 500 hodin na příslušníka, což samozřejmě ty lidi dále demotivuje, aby sloužili potom v dalších letech a tak dále. Je to v podstatě bludný kruh.

Takže ještě jednou upřesňuji - rád bych pro paní místopředsedkyni - rád bych, aby se ten bod jmenoval Tristní situace v oblasti lidských zdrojů ve Vězeňské službě České republiky a abychom to zařadili zítra jako první bod jednání zítřejšího dne. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Takže ve středu ráno. Děkuji, mám to poznamenáno.

Nyní vystoupí pan poslanec Mašek a následně mám jako poslední přihlášenou paní poslankyni Mračkovou Vildumetzovou. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, můj bod se bude jmenovat - Kdy a proč chce ministr zdravotnictví sloučit zdravotní pojišťovny. Reaguji tak na zprávu ze 4. února na Novinkách.cz, kdy tam je zveřejněno, že ministr zdravotnictví by měl - nebo mohl - pouze po dohodě s ministrem financí, řekněme po oznámení Ministerstvu financí, mít možnost slučovat zdravotní pojišťovny. Ne že by to téma bylo neznámé, v minulosti se o něm samozřejmě diskutovalo, nicméně teď to přichází jako blesk z čistého nebe. A proč dávat tu pravomoc ministru zdravotnictví, když dosud o tom musí rozhodovat celá vláda? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP