(15.00 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Další, bod 8, jsou lži lídra kandidátky SPOLU, ale k tomu patří lži pana Fialy na CNN, ano, kde se ho ptali na HHC. Pan premiér říkal, že vlastně oni za to nemůžou a že s tím nic nemá společného. A přitom my jsme čtyřikrát tady - náš poslanec Novák na to upozorňoval. Takže je to stále dokola - jak všechno funguje, že se nestaráme o bezpečnost České republiky. Tady pomlouvá hnutí ANO, protože je to pravdivé - a co je hnutí ANO bez Andreje Babiše? No, stále je to nejsilnější politická strana u nás, jo, potom. Takže to je stále dokola, stále je to dokola, a samozřejmě to neuvěřitelné, co bylo, byla lež pana Vondry, který normálně v televizi předložil nějaký pamflet ruský. Tvrdil, že neumí rusky, potom říkal - má to v životopisu - že umí, takže neskutečné, fakt neskutečné, co všechno je tady možné.

Bod 9 - paní ministryně, to je o vás. Proč se Fialově vládě nedaří navyšovat počty profesionálních vojáků Armády České republiky? Proč mluví o odvodech a straší lidi? No, takže současné vládě se nedaří nabírat vojáky z povolání. V roce 2022 byl čistý přírůstek 219 vojáků z povolání, což je opravdu alarmující výsledek. V roce 2023 rezort plánoval přírůstek 1 100 vojáků z povolání, ale realita je pouze 600. Mě by strašně zajímalo, pokud je pravda, že se přihlásilo 7 000 lidí, projevili zájem o profesi vojáka, proč jste vzali jenom 600? Já tomu nerozumím, co se stalo. A potom nechápu, když se tohle nedaří, proč začínáme s těmi odvody a proč nemluvíme - já mám tady další rozhovor pana Řehky Blesku - proč se nemluví o tom, že potřebujeme víc vojáků? No, tady paní ministryně, je potřeba objektivně přiznat, dneska řekla: "Všechny nás to překvapilo, říká Černochová výrokům Řehky o odvodech." No, tak já doufám, že už pan Řehka teď... Prosím vás, on mluvil víc než všichni náčelníci generálního štábu od vzniku České republiky. Tak ať už nemluví, jo? Ať už neříká nic. Udělejte tu mírovou konferenci a já myslím, že všichni chceme žít v míru - vy to taky tvrdíte.

A teď mám tady takový speciální bod a ten se jmenuje... (Listuje materiály, odkládá sako.) a ten se jmenuje Proč Fialova vláda neprodloužila výhodný nájem gripenů od výrobce a kupuje předražené F-35 (Odkládá sako na roh řečnického pultíku.), které platí dopředu a budou operačně schopné za 11 let, i když je to (Otáčí se k ministryni Černochové a gestikuluje.) "nejhezčí holka Aliance". (Poslanec Babiš sundavá svetr, pod kterým má tričko s potiskem.) Já vám ukážu svoji holku. (Se smíchem.) To je moje holka! (Smích a potlesk zleva. Otáčí se k ministryni Černochové. Ministryně Černochová hovoří mimo mikrofon: Máte pro mě triko?) Já nemám ty proporce. (Ministryně Černochová mimo mikrofon: Vy ho pro mě nemáte? Poslanec Babiš obléká sako.) Já nemám ty proporce. Mám tohleto triko. (Z řečnického pultíku bere tričko.) Tady máte to triko, koukejte. (Se smíchem předává tričko ministryni Černochové. Smích a potlesk napříč sálem.) Takže, prosím vás, paní ministryně, to je naše společná holka. (Ministryně Černochová balíček rozbaluje a tričko si prohlíží.) My jsme si ji našli v roce 2004, 2005 přišla (Gestikuluje směrem k ministryni.), Saab Gripen, Armáda České republiky - 2005 přišla úplně nová, fungl nová. Platili jsme nájem 1,9 miliardy včetně výcviku, včetně údržby, já nevím, co - modernizace. A ta holka nám bude příští rok už sloužit dvacet let. (Ministryně z lavice: Hm.) A vy ještě potřebujete 10 let. (Ministryně Černochová: Ano.) Takže tuhle holčičku, naši holčičku, (S důrazem.) která bránila pobaltské republiky, která nás tady hlídala (Ministryně z lavice: Teď chrání Slovensko.), pomáhala - jasně, chrání Slovensko - a vy ji normálně vyměníte za nenasytnou novou vaši hezkou holku, která chce jenom šperky, kabelky, Louis Vuitton, Michelin. (Smích a potlesk v sále.) Drahá je, ne? (Se smíchem.) Takže dostane všechno dopředu. A potom, když se i uráčí, za 11 let přiletí. (Poslankyně Černochová z lavice: Přiletí.) Přiletí? No, snad se toho dožiju. A já jsem tady našel hezký komentář v provládním Právu: "Nedostane armáda nákupem stíhaček F-35 mat?" No, no, ale nebudu to číst, tak to znáte: Nebyly tam ty nabídky, nejednali s nimi. A vy ji nemáte ráda, tu... (Poslankyně Černochová z lavice: Mám.) Nemáte ji ráda! (Poslankyně Černochová z lavice: Mám ji ráda!) Třicet let (Předsedající: Prosím, na mikrofon.) a normálně teď kopnete ji pryč místo toho, abyste jí řekla: Hele, holčičko, třicet let jsi byla s námi, tak nemáš nějakou ségru (Důrazně.), která je taky pátá generace? (Pobavení a potlesk v sále.) Tak ji přiveď a my budeme s ní... (Poslankyně Černochová volá z lavice: Nemám pětku! Nemám pětky!)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Prosím, diskuse probíhá na mikrofon, opravdu!

 

Poslanec Andrej Babiš: Jak, nemá pětky? No, tak jako... (Poslankyně Černochová pokračuje z lavice: Nemám pětky!) Co, nemá pětky jako? (Poslanec Babiš gestikuluje.) (Smích v sále.) Co myslíte tím?

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Prosím, diskuse na mikrofon.

 

Poslanec Andrej Babiš: Co myslíte - pětky? (Poslankyně Černochová volá z lavice: Pětky generace!) Generace, dobře.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Paní ministryně, musím vás napomenout.

 

Poslanec Andrej Babiš: Já mám nulky. (Se smíchem.) Tak já nemám žádné tedy, ale dobré. (Smích v sále.) No, tak my si rozumíme, my se v tom zkrátka neshodneme, jo. Vy té holčičce, která přijde možná za 11 let, už dáváte 15 miliard, a kuchařky a uklízečky nemají ani na ten plat. Já vím, že vy bojujete za svůj rezort, ale já, kdybych byl premiér, tak to nedovolím, protože - ale nechci, i ty Patrioty, můžeme se dohadovat, jak to je, ale vy jste říkala v televizi, že to, co my jsme nakoupili, ty protiraketové izraelské, ale to není proti Kinžalu, jo? Vidíme na Ukrajině, Patriot je nejlepší a není tak drahý, ale dobrý. (Otáčí se k ministryni Černochové.) Takže zkuste myslet na tu naši holčičku. (Gestikuluje, upozorňuje na své tričko.) (Ministryně Černochová z lavice: Já na ni myslím.) Tak (Se smíchem.) to by bylo dobré. Je to nejnespravedlivé vůči ní, třicet let a potom ji kopnete někam, tak to fakt není... (Smích v sále.). (Ministryně Černochová reaguje rozhozením rukou.) Ale přitom vlastně nemáme na to peníze, vždyť Stanjura a pan premiér říkají - nemáte peníze na nic. No, takže tohle máme za sebou. (Otáčí se na ministryni Černochovou.) Na vás už nemám žádný bod. (Ministryně Černochová z lavice: Můžu jít?) Ne, klidně zůstaňte, já vás rád vidím.

Takže další bod je Příběh Podnikatelské družstevní záložny a Fialovo zapomenuté konto. Netransparentní finance premiéra Fialy, který odmítá zveřejnit daňové přiznání od roku 2004 a stav majetku. No, samozřejmě Patrik Nacher, který je protagonista Dvojího metru, dobře ví, jak to média všechno hrají. Tady je takový komentář, že česká politická scéna už měsíc žije neuvěřitelnými příběhy souvisejícími s Podnikatelskou družstevní záložnou, kde premiér Petr Fiala koupil podíl, pak do ní vložil 950 000 korun a vydělal tam za těch pět let 256 korun. Tak tomu fakt nerozumím. A teď vidíme, jak to teče, nosí tam tašky, hotovosti, někdo tam ukradl 14 milionů eur, které patřily Ukrajině na zbraně. Zbraně nejsou, peníze nejsou. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP