(15.10 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Mimochodem, ono to všechno směřuje k té rozvědce. Vůbec nevím, jak vlastně poslanci nebo kdo vlastně kontroluje rozvědku, která je pod ministrem vnitra? Já s tím mám bohaté zkušenosti a jsem přesvědčen, že Šuman bylo jejich dílo. A ten člověk jeden, který tam pracoval, přišel na vojenskou rozvědku a říká: Pojď k nám, my děláme na Babišovi a různé ty věci. To je entita, kde si chtěl pan předseda Rakušan dosadit toho člověka z Dozimetru, která si de facto dělá, co chce. Je tam nějaký průšvih, kde ukradli 300 milionů, CyberGym. Pan premiér zase nekorektně tady mluvil o kontraktech ze CyberGymu, které měly být údajně na Úřadě vlády, ale začalo to za Sobotky, takže zas to hodil na mě. A skrz tu kampeličku to teče, čistí se tam prachy, potom to zase nateče do nějakého Pravého břehu nebo jak se to jmenuje. A všichni jsou v pohodě, protože zkrátka tahle vláda má velké fanoušky, hlavně v médiích. Takže o tom to je. Nevím. My jsme měli k tomu schůzi, ale samozřejmě skandály, které tady jsou, ten Dozimetr - a teď jsem zase četl, že tam chtěli zašmelit nějakou budovu - to všechny nechává v klidu.

Bod 12: Česká vláda podporuje nadnárodní společnosti a ukrajinské oligarchy, kteří vlastní 28 % půdy na Ukrajině a vyrábějí zemědělské a potravinářské produkty v rozporu s normami Evropské unie. Tak abychom si vlastně řekli, o čem to je. Ukrajina má nejúrodnější půdu, 33 milionů hektarů. To je nejúrodnější zemědělská půda na světě. "Pomýlená privatizace a zkorumpovaná správa věcí veřejných od počátku devadesátých let soustředila půdu do rukou nové oligarchické třídy. Přibližně 4,3 milionu hektarů je pěstováno ve velkém, přitom většinu 3 miliony hektarů v rukou pouhého tuctu velkých zemědělských firem, kromě toho 5 milionů hektarů, to je velikost dvou Krymů, bylo ukradeno soukromými zájmy státu Ukrajina," se tady píše. Největšími vlastníky půdy jsou oligarchové a různé zahraniční zájmy, většinou evropské a severoamerické, včetně soukromého investičního fondu se sídlem ve Spojených státech a suverénního fondu Saúdské Arábie.

Co to znamená vlastně? Znamená to to, že ještě není ani Ukrajina v Evropské unii - a já doufám, že tam nikdy nebude, to by byla úplná katastrofa, hlavně pro nás, další členské státy - tak už jim to ani nepatří. Takže jaké jsou tam velké farmy? Víte, jaké tam mají farmy? Největší farma má 582 000 hektarů - Kernel Holding Lucembursko. UkrLandFarming - 403 000 hektarů, Kypr. MHP - 360 000 hektarů, Kypr. TNA Corporate Solutions, USA, 290 000 hektarů. NCH Capital - 220 000 hektarů, USA. Astarta Holding, Nizozemsko, a tak dále.

Takže vlastně, a to je ten další bod 13 o tom, jak Výborný zradil české zemědělce, tak co se vlastně děje? Zemědělci protestují, všichni zemědělci protestují hlavně proti ukrajinskému zboží, které není vyráběno podle standardů Evropské unie. Není, není! V Polsku vidíme, že zemědělci to tam sypou někde do kolejí, ano? A všichni protestují. U nás to vypadalo - ano, je to o byrokracii, ale to hlavní, kde česká vláda totálně selhala, je to, že podporují tyhle nadnárodní společnosti, které vyrábějí obilí nestandardně, používají různé nepovolené pesticidy, dokonce se psalo, že tam mají geneticky modifikované plodiny, tenhle sajrajt posílají do Evropy a česká vláda je jediná, která v podstatě to neřeší. Pan ministr Výborný měl tiskovku, řešil tam jahodníky, já nevím, nějaké nesmysly, a tvrdí, že ho naši zemědělci podporují. No, to nechápu, jak a proč? A teď vám řeknu ten hlavní skandál - ten hlavní skandál, a to je další bod: Fialova vláda a ministr zemědělství Výborný zradili české zemědělce v Bruselu. Lže o jejich podpoře, od nástupu ničí české zemědělství a europoslanec ODS Vondra je označuje za ruské kolaboranty. Víte, co se stalo? Stalo se to, že 21. února, to je minulou středu, naše velvyslankyně Hrdá v Bruselu hlasovala pro prodloužení bezcelního dovozu ukrajinského zboží do Evropy. To je hlavní problém evropských zemědělců. To je hlavní problém! Dumpingové ceny, nestandardní zboží, ale ve jménu politiky, protože snad ta Evropa nemá žádný problém, jediný problém je Ukrajina. I v České republice: Ukrajina, Ukrajina, Ukrajina, od rána do večera. Válka, válka, válka. Ale to, co se děje v průmyslu nebo v zemědělství, to je nezajímá, takže Hrdá to odsouhlasila. A kdo byl proti? Proti bylo Polsko, Maďarsko, Slovensko a zdrželo se Bulharsko a Rumunsko. Normálně ministr Výborný lhal zemědělcům, že letí do Bruselu - on tam byl v pondělí - že tam jde něco vyřizovat, když věděl o tom, že velvyslankyně bude hlasovat proti zájmu českých zemědělců. A to mělo být to první, nejhlavnější. Nejhlavnější! Likvidace jejich byznysu, protože to obilí za chvíli nebude dobré ani do spalovny za ty ceny. Co s tím budou dělat? A to je výsledek téhle politiky. Pro Ukrajinu všechno, pro Evropu nic. Všechno zaplatíme! Takže pan Výborný lhal, pan Výborný lhal!

A včera ta diskuse na CNN, tam chodí ten největší lidský odpad, který zneužíval mého syna, a snad za KDU tam nikdo jiný nechodí, lhal. No, to bylo úplně neuvěřitelné. Úplně neuvěřitelné!

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Prosím, v mezích slušnosti se vyjadřujme o kolezích.

 

Poslanec Andrej Babiš: Já jsem se ptal paní Válkové a říkala, že lidský odpad je fajn. Říkala to, když jsem se ptal na klubu. No, ale to je jedno. Je to člověk, který zneužíval mého syna, který lže o všem. Včera sprostě lhal a dobře věděl, protože je to ministr za KDU, jak to bylo. A důkaz? Já vám řeknu i důkaz, tady ho mám. (Ukazuje papír a poté z něj čte.) Takže ministr Výborný dělá z českých zemědělců totální blbce. Totální! Tohle je stanovisko České republiky k dokumentu projednávanému v Evropském parlamentu. Datum 23. února 2024, vypracovala magistra Natálie Havlíková z MPO, vyřizuje Úřad vlády. "Pozice České republiky k hlasování ve výboru pro zemědělství a rozvoj venkova o pozměňovacích návrzích k výše uvedenému návrhu nařízení Evropského parlamentu a Rady. Toto stanovisko obsahuje reakci na vybrané pozměňovací návrhy, které Česká republika považuje za klíčové. Hlavním cílem nařízení je hospodářská pomoc ukrajinské ekonomice postižené probíhající válkou." Ano, zničíme celou Evropu! Zničíme zemědělství, potravinářství, protože zkrátka to tak je. Toto je podraz. Toto je podraz! To by všichni zemědělci měli vědět, že Výborný je podvedl, nechal hlasovat proukrajinsky jako jediný z celého regionu, jako jediný, a tohle poslali europoslancům. A ten člověk - nenacházím to slovo a nemůžu se vyjádřit, jak bych se rád vyjádřil - ještě říkal, že to nemá. Sprostě lže! Nevím, čím si zasloužil tenhle člověk, expert na všechno, že na CNN Prima News, když otevřu tu televizi, tenhle lidský odpad na mě kouká a lže (Předsedající: Opravdu žádám...) jako premiér - už je to naposledy - jako premiér Fiala, jo? Už mlčím.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Za mě to je opravdu napomenutí. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP