(15.20 hodin)

 

Poslanec Andrej Babiš: Takže je to podraz. Je to podraz, neuvěřitelný podraz. Nic (víc) slizkého jsem v politice nepotkal, jak tohoto člověka, který chtěl okrást mého syna i o barák s Hohlmeier (?), to jsou podvodníci. Takže zkrátka se omlouvám a držel jsem se v rámci slušnosti. Je to podraz. Je to podraz!

A potom už tu mám jen takové... A pan Vondra samozřejmě, ten označil naše zemědělce za ruské kolaboranty. Údajně nemluví rusky. Vytáhl tam něco, ten pamflet. Neskutečné. Neskutečné! To jsou fakt metody, které jsme tady ještě neměli.

A další body, to už budu rychlý, čtrnáctka. Nedostatek zubařů, černý kašel řádí a nekonečné čekání na operace. My jsme jako hnutí ANO měli jasný program - Stomatologie 2.0 pro lepší Česko. Na Bruntálsku 15 000 lidí nemá zubaře, tak teď budou losovat. Náš senátor Václavec přichází s návrhem aspoň, jak to vylepšit. Hodila do toho vidle hned TOP 09, takže pan ministr vždycky na Twitteru tam něco píše, neskutečné věci, a samozřejmě, kolik se čeká dneska na operaci páteře? Víte to? Za mnou byl jeden chirurg takový. Na jižní Moravě údajně rok a půl, na některé operace se čeká i rok. Nikoho to nezajímá! Tahle vláda na lidi kašle! Reforma psychiatrické péče? Zničili! Boj proti rakovině? Zničili! Nejmodernější onkologická nemocnice v Praze? Zničili!

Bod 15 - školství: Jak likviduje pětka české školství. Já jsem si tady povídal s některými zástupci. Tady mi píše zástupkyně ředitelky školy: "Vážený pane Babiši, během tří let se na vás již poněkolikáté obracím s voláním o pomoc pro školství a vždy se mi od vás dostalo pozornosti, na rozdíl" to, to, to, nemluvě... "Byl jste tam jako premiér" - byl jsem tam. "Jak jste asi zaznamenal, v tomto týdnu ředitelé škol obdrželi z ministerstva tabulky s rozpočtem. To, co ministerstvo v čele s panem Bekem rozeslalo, se nedá nazvat jinak než arogancí moci nebo naprostým cynismem. Se zpětnou platností od 1. ledna 2024 bere školám obsazená místa nepedagogických pracovníků. Ale my ty lidi nutně potřebujeme!" Nebudu to celé číst. Oni mají pět uklízeček, jim vzali 1,5 místa. Víte, kolik je to peněz? 200 000 korun. Těch 200 tisíc korun měli dostat učitelé, ale ti učitelé to nedostanou, protože těch 200 000 korun dají té uklízečce. Tak si podělte 200 000 děleno 12, kolik je to peněz. To je neuvěřitelný skandál! My máme ve vládě čtyři učitele - čtyři učitele, a oni normálně to školství totálně destruují! Tady mám další článek: Buď děti bez oběda, nebo neplacení faktur. Šokovaní ředitelé řeší školní škrty. Fakt neskutečné! A premiér nic. Nic - místo toho, aby zařval a všechny je srovnal, tak nic.

Poslední bod: Premiér Fiala systematicky destruuje spolupráci zemí V4. Předsednictví má od 1. 7. 2023 a trvalo mu osm měsíců, než dneska svolal premiéry Vé čtyřky. To, že mají jiný názor na Ukrajinu, to neznamená, že ta Vé čtyřka neměla bojovat za zemědělství. Ano, tam sice zase česká vláda je proukrajinská, ty ostatní vlády jsou pro svoje země. Energetika, rozšíření Schengenu, vnitřní trh - Evropa nemá žádný jiný problém, jen Ukrajina a válka. Stále válka! My nechceme válku. Takže pan premiér měl tiskovku s Tuskem. Takže tady se chlubí, že ta iniciativa, budeme shánět granáty a peníze, a že chce Orbánovi a Ficovi připomenout, co naše státy podepsaly v den, kdy vznikla V4. Orbán a Fico byli premiérem čtyřikrát, pan premiér Fiala se stal premiérem shodou okolností, nešťastných náhod a z leknutí. Děkuju za to, že jste mě poslouchali. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní vystoupí paní předsedkyně Alena Schillerová, připravit se může pan předseda Tomio Okamura. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážené dámy, vážení pánové, odd jednání Poslanecké sněmovny, kde hnutí ANO vyzvalo premiéra Petra Fialu, aby vysvětlil milionové finanční toky mezi klubovou kampeličkou pražské galerky a politiků ODS, bruselskou nadací New Direction a Institutem Petra Fialy uplynulo rovných 19 dnů - 19 dnů, kterými se premiér Petr Fiala, ale i celá ODS rozhodli promlčet, a nezdá se, že by na tom hodlali cokoliv změnit - navzdory tomu, že se mezitím objevilo závažné podezření, že 5 milionů korun, které podle serveru Seznam Zprávy poslal Kamil Bahbouh do New Direction, ve skutečnosti nemířilo nikam jinam než do Institutu Petra Fialy. Navzdory tomu, že tím vzniklo závažné podezření, že skutečným sponzorem Institutu Petra Fialy není nikdo jiný než právě Kamil Bahbouh. Navzdory tomu, že tato osoba sehrála významnou roli v případu zbrojních dodávek na Ukrajinu, kde již bylo obviněno několik lidí, a to jak na straně ukrajinského Ministerstva obrany, tak na straně zbrojařů. Osoba, která podepisovala pokladní lístky, na jejichž základě bylo letos v březnu z družstevní záložny vyneseno v hotovosti 350 milionů korun určených na zbraně pro Ukrajinu. Osoba, která podle zjištění investigativních novinářů získala z těchto ukrajinských peněz neuvěřitelných 44 milionů korun a podle vlastních slov je nehodlá vrátit. Osoba, jejíž osobní strážce a mimo jiné také další společník Petra Fialy v družstevní záložně byl odsouzen za vraždu, při které byl místo Bahbouhova obchodního soka omylem zavražděn zcela nevinný otec dvou dětí. Osoba, která podle veřejných zdrojů a svědectví dalšího z podílníků Pavla Wursta stála za sofistikovanými způsoby praní špinavých peněz, mimo jiné pro vlivné tváře a politiky ODS.

Dámy a pánové, myslím, že se shodneme, že nastíněné souvislosti jsou mimořádně alarmující, a pan premiér by na ně reagovat měl. A jsem přesvědčena, že by měl reagovat i ministr financí Zbyněk Stanjura, který stojí v čele rezortu, do jehož kompetence spadá Finanční analytický úřad a Finanční správa a který je zároveň předsedou dozorčí rady Institutu pro pravicovou politiku, jehož zakladatelem není nikdo jiný než Fialův institut Pravý břeh. Vyzývám proto opakovaně ODS, aby neprodleně potvrdila nebo vyvrátila, že Institut Petra Fialy byl financován z firem Kamila Bahbouha prostřednictvím institutu New Direction, a opakovaně vyzývám premiéra Petra Fialu, aby ve světle těchto nových informací neprodleně naplnil požadavky usnesení navrženého hnutím ANO dne 8. února 2024. V této souvislosti navrhuji mimořádný bod ve znění Financování Institutu Petra Fialy a podezření na střet zájmů ministra financí Zbyňka Stanjury. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk poslanců ANO 2011.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: A já vás požádám, paní předsedkyně, o to znění písemně. Tu druhou část jsem si nestihla poznamenat, tak ať to máme úplně přesně. Děkuji.

A jako další vystoupí pan předseda Tomio Okamura.

Ještě v mezičase načtu došlé omluvy. Omlouvá se pan poslanec Ivan Jáč od 17 hodin z rodinných důvodů, Lubomír Metnar od 17.30 hodin z pracovních důvodů, Petr Vrána z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů a pan poslanec Milan Wenzl od 18 hodin ze zdravotních důvodů.

A nyní poprosím pana předsedu. Prosím, ujměte se slova. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP