(15.30 hodin)

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, jménem hnutí SPD opakovaně a znovu dnes žádám o zařazení mimořádného bodu s názvem Řešení situace v huti Liberty Ostrava, abychom zařadili tento bod na program dnešní schůze Sněmovny. Liberty Ostrava zaměstnává zhruba 6 000 lidí. Včetně navázaných firem v areálu a dalších je to přes 40 000 zaměstnanců, jejichž pracovní místa a sociální jistoty jsou ohroženy. Včetně rodinných příslušníků se jedná o více než 100 000 lidí. Fialova vládní pětikoalice situaci dostatečně neřeší a je laxní, přestože je stát jedním z největších věřitelů firmy. Huť společnosti Liberty Ostrava byla zřejmě podle všech dostupných informací systematicky vytunelovaná a podle dostupných informací je možné, že jak současným majitelem, tak i předchozím. O tom, jak a v jakém rozsahu, by měly šetřit a informovat příslušné trestně-právní orgány.

Prostřednictvím interpelace jsem na to vládu již loni upozornil a žádal jsem o řešení a také o součinnost, ale Fialova vládní pětikoalice situaci dostatečně neřeší a je laxní. Stát musel vyplatit německému insolvenčnímu správci 1,5 miliardy korun, protože se státní pojišťovna EGAP zaručila v roce 2020 za úvěr hutě Liberty a ta úvěr nesplácela. To dává možnost, aby vláda, respektive stát výměnou za dluh do firmy majetkově vstoupil a měl tak přímý vliv na řešení, nebo stát může pomoci i s hledáním nového majitele a tuto záležitost koordinovat. Vláda by měla podle mého názoru představit strategii dalšího přístupu k Liberty Ostrava, protože, jak jsem uvedl, stát je jedním z největších věřitelů firmy.

My jsme vládu žádali, aby stát jako jeden z poškozených inicioval trestněprávní řízení ve všech podezřeních ohledně možného tunelování firmy Liberty. Nic z toho se ale nestalo a vláda to odmítla. Hnutí SPD opakovaně vyzývá vládu, aby situaci řešila. Chceme přimět Fialovu vládní pětikoalici k tomu, aby pomohla jak lidem, tak spravedlnosti. Proto navrhuji tento mimořádný bod a doufám, že ho poslanci vládní koalice schválí, ale je mi bohužel jasné, že ho zamítnete, jelikož vás Česká republika a problémy českých občanů nezajímají. Pro vás je na prvním místě Ukrajina a Ukrajinci.

Takže znovu zopakuji, navrhuji jako první mimořádný bod dnešní schůze Poslanecké sněmovny bod s názvem Řešení situace v huti Liberty Ostrava, protože hnutí SPD bojuje za ty desítky tisíc zaměstnanců, kterým už podeváté byl odložen nástup do práce, takže tam panuje velká nejistota. Mimochodem, já jsem hovořil s odboráři. Obavy samozřejmě mají nejenom zaměstnanci v Liberty a v navázaných firmách a jejich rodiny, dohromady více než 100 000 lidí, ale i podnikatelé, živnostníci, kteří jsou v okolí, protože logicky, kdyby tady došlo k propouštění lidí a k sociální nestabilitě, okolní služby budou krachovat a tak dále, takže ten problém je rozsáhlý. Jen dodám, že jsem zvolen jako poslanec za Moravskoslezský kraj, ale zajímám se samozřejmě o problémy v celé České republice, ale o to více mě to ještě pálí, takže stejně jako všude jinde v České republice, takže k tomu vyzývám opakovaně vládu. Jak říkám, už jsem se to snažil řešit i formou písemné interpelace, ale odpověď vládních představitelů je zcela neuspokojivá. Ostatně vidíme, že premiér Fiala raději odletěl o víkendu do Paříže, aby sháněl peníze pro Ukrajinu, opět na dluh. Samozřejmě, bude zase platit Česká republika miliardy, takže on má čas na to cestovat po Evropě, neustále vládní představitelé cestují po Evropě, aby sháněli peníze pro Ukrajinu a pro Ukrajince, ale na řešení problémů českých občanů česká vláda vůbec čas nemá. Ani nechce - prostě na české občany kašlete, a proto vám občané oprávněně přezdívají, že nejste česká vláda, vy jste ukrajinská vláda. Problém huti Liberty Ostrava to jenom potvrzuje, přestože tam je stát věřitelem, dluh 1,5 miliardy korun, tak vaše vláda je k tomu úplně laxní a vůbec vás nezajímají ani osudy těch lidí.

Jako bod číslo 2 - mimořádný - bych chtěl navrhnout, a už jsem to tady navrhoval vícekrát, ale Fialova vláda na to úplně kašle, a kašle na to - teď zrovna přišel - pan ministr zdravotnictví Vlastimil Válek z TOP 09, a to je problém toho, že téměř 2 miliony českých občanů nemají svého zubního lékaře, pane ministře Válku. Stomatologická péče je pro občany nedostupná a drahá. Nejhorší je, že vy to víte, ale nic s tím neděláte. Vám je to jedno ve vládě, TOP 09, pan ministr zdravotnictví Válek, paní Pekarová Adamová, předsedkyně TOP 09 a premiér Fiala a celá pětikoalice, a já prostě znovu a znovu bojuji za doslova miliony českých občanů v tom, aby měli dostupnou stomatologickou péči, aby měli dostupného zubaře.

Mnohá celostátní média včetně České televize v posledních dnech opět informují o tom, že téměř 2 miliony českých občanů, tedy až 18 % dospělých a dětí, nemají svého ošetřujícího zubního lékaře. Hnutí SPD na tento palčivý problém z opozice dlouhodobě upozorňuje a navrhujeme řešení. Podle údajů od stomatologů z velkých nemocnic nemá stálého zubaře a zubní péči 50 % z pacientů, kteří vyhledávají ošetření na zubních pohotovostech. Kritická situace je v tomto ohledu ve většině regionů České republiky, které trpí nedostatkem stomatologů a zubních pohotovostí a čím dál vyššími cenami jednotlivých stomatologických výkonů, které si už ze svých příjmů ani úspor nemohou statisíce občanů dovolit platit. Systém preventivní zubní péče o děti se také rozpadl. Důsledkem jsou mimo jiné katastrofální dopady této situace na zdravotní stav velké části naší populace. Například lidé z Moravskoslezského kraje, kde je situace nejhorší, jsou nuceni dojíždět na ošetření zubů do sousedního Polska.

Fialova vláda a rezortní ministr Vlastimil Válek z TOP 09, který tady za mnou sedí, tuto situaci trestuhodně ignorují. Jde rovněž o dlouhodobé selhání státu a všech vládních reprezentací, které nebyly schopny zajistit finančně i fyzicky dostupnou stomatologickou péči pro všechny občany České republiky po celém území republiky. Řešením je komplexní změna koncepce zdravotnictví vládou, na které je hnutí SPD připraveno se podílet svými odborníky. Samozřejmě, o návrzích řešení už jsem mluvil vícekrát, máme je připravené k diskusi, takže kdyby se vláda konečně rozhoupala, tak se rádi těch jednání budeme účastnit.

Takže navrhuji jako druhý mimořádný bod dnešní schůze Sněmovny bod Řešení nedostupnosti stomatologické péče. Doufám, když je tady pan ministr zdravotnictví Válek, ale už jsem takhle doufal minule, a stejně jste ty body zamítli, že by se k tomu mohl prostě nějakým způsobem konečně vyjádřit, co tedy navrhuje. Nenavrhujete nic, situace se zhoršuje a naši občané jsou z toho úplně zoufalí.

Dále bych chtěl hovořit o dalším problému nebo o další aktuální situaci, kdy bylo už včera oficiálně zveřejněno a už o tom psala i mainstreamová média a přesně došlo k tomu, před čím jsem varoval a na co jsem upozorňoval, že v přepočtu na počet obyvatel, tedy v přepočtu na hlavu, má Česká republika nejvíce migrantů v Evropské unii. Česká republika přijala nejvíce migrantů v Evropské unii v přepočtu na hlavu. To znamená Fialova vláda, Fialova proimigrační vláda. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP