(15.50 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Pro SPD jsou čeští občané a Česká republika na prvním místě. Navíc se premiér Fiala úplně zesměšnil i v moha dalších věcech, kdy se naprosto neoprávněně chlubí úspěšným vládním bojem proti inflaci a nepravdivě hovoří o konci zdražování. Meziroční inflace dosáhla dle dat Českého statistického úřadu v lednu hodnoty 2,3 %. Premiér Fiala se v reakci na to naprosto neoprávněně chlubí úspěšným vládním bojem proti inflaci a nepravdivě hovoří o konci zdražování. Obojí je v příkrém rozporu s realitou a premiér Fiala vědomě lže. Nižší tempo růstu inflace není zásluhou vlády pětikoalice, ale důsledkem úrokové měnové a kurzové politiky České národní banky a skutečnosti, že se míra růstu inflace nyní vypočítává z výrazně vyšší cenové základny než před rokem. Naopak spousta věcí a služeb podle zjištění Českého statistického úřadu z roku na rok zdražila a koruna prudce oslabila. Jenom namátkou, za poslední rok zdražily energie o 13,3 %, vodné a stočné zdražilo o 10,9 %, ovoce a zelenina zdražily o 13,3% a pivo zdražilo o 4 %. I proto musí být tato nekompetentní vláda co nejdříve vystřídána vládou opírající se o skutečné experty, hájící základní národní zájmy České republiky. Jak jsem již opakovaně říkal, hnutí SPD je připraveno se na této vládě se svými odborníky podílet.

Samozřejmě bych chtěl ještě závěrem zmínit, ale to bude téma až zítra - ale je potřeba samozřejmě mluvit také - o migračním paktu EU. Zítra na to bude mimořádná opoziční schůze, ale skutečně bych rád, aby vláda a některá média přestala lhát, protože když jsem viděl titulky provládních médií, že Fialova vláda prý nepodpořila migrační pakt EU - a oni se přitom alibisticky zdrželi, to znamená, titulek by měl být: Fialova vláda nehlasovala proti migračnímu paktu. Jak nepodpořila? To je prostě úplně neuvěřitelné. To znamená, já bych chtěl požádat některé novináře a některá média, aby už přestali takhle úplně, řekl bych až okatě, hájit vládní koalici Fialovu. Samozřejmě, občané to viděli a občané vědí, jak se hlasovalo, ale zdržet se při hlasování o povinných kvótách a o povinné solidaritě pro přijímání afrických a islámských migrantů do České republiky, to není "nepodpořila", to je alibisticky se zdržet, a Fialova vláda umožnila to, že byl přijat migrační pakt EU na evropské úrovni. Tak to přece bylo, to je přece pravda. Když se hlasovalo o migračním paktu postupně, protože to jednání probíhalo od loňského června, Poláci a Maďaři hlasovali proti. Hlasovali prostě proti. Fialova vláda hlasovala pro, a to si všichni pamatujeme, pro migrační pakt, a to je při tom předposledním hlasování, protože pak se to bude jenom formálně teď už schvalovat v Evropském parlamentu, kde mají ale proimigrační strany většinu, proimigrační frakce, takže to je už jenom formalita, tak Fialova vláda se zbaběle a alibisticky při hlasování zdržela a vláda pětikoalice tak opět zradila zájmy českých občanů. Vlastizrádně jednáte, protože i podle všech dosavadních průzkumů většina českých občanů tady nechce žádné africké a islámské migranty. Takže vy jste zase podrazili české občany, hlasovali jste proti České republice, Fialova vládní pětikoalice, a takto je potřeba o tom pravdivě informovat. Ale jak jsem říkal, mimořádná schůze ohledně migračního paktu, opoziční mimořádná schůze na toto téma je zítra, takže já se k tomu, samozřejmě to ještě obsáhleji rozeberu. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Jak si přejete, pane předsedo, zařadit body? Vím, čtyři, ale kdy je chcete zařadit? (Poslanec Okamura ze sálu: 1, 2, 3, 4 na dnešní schůzi.) Čili jako 1., 2., 3., 4. bod dnes? (Poslanec Okamura ze sálu: Řekl jsem to na úvod, ale byl tu asi někdo jiný.) Děkuji.

Vyčerpali jsme všechna přednostní práva a poprosil bych dalšího přihlášeného, a to je pan poslanec Marek Novák. Jak jste v kroji, tak jsem si vás nevybavil, hledám vás. Máte slovo.

 

Poslanec Marek Novák: Ano, jsem to já. Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já jsem vás přišel požádat o podporu při zařazení bodu Informace ministra Válka o přístupu vlády k návykovým látkám. Jedná se mi o to, že všichni víte, v posledních dnech bylo HHC, které bylo velmi problematické a stále je, zařazeno na seznam zakázaných látek. To je všechno super, ale co všechno tomu vlastně předcházelo? To je potřeba si říci, abyste pochopili, proč chci ten bod zařadit. Proběhlo to, že už rok se tady bavíme o tom, že kratom a HHC je potřeba vyřešit. Teoreticky bychom našli i shodu na tom, a ty pokusy tady byly, aby HHC a kratom byly zařazeny jako psychoaktivní a psychomodulační látky v rámci nového zákona. Ten návrh nového zákona tady máme, jak už jsem říkal, je to dokonalý zmetek, který byl v připomínkovém řízení naprosto rozstřílený a který místo toho, aby byl primárně zaměřený na ochranu zdraví, a především ochranu zdraví našich dětí, byl zaměřen především na legalizaci, a právě to gros legalizace naprosto rozbilo podstatu toho, pro co se ten zákon psal.

Dnes nemáme na stole nic. Máme určitě všichni zaplněné mailové schránky nejenom tématem manželství pro všechny, ale taky tématem HHC a kratom. Už nám pomalu mizí ty automaty, ať už od obchoďáků, tak i od škol. Přesto po tom, co vláda schválila zařazení pouze HHC, a tady já bych se chtěl pana ministra Válka zeptat, který mi někdy před půl rokem, nemám v hlavě to datum, odpověděl na písemnou interpelaci: Ano, plánujeme kratom zařadit na seznam zakázaných látek. Tak, pane ministře, já se chci zeptat, proč jste nezařadili kratom na seznam zakázaných látek, když jste tam nakonec zařadili HHC? A po tom, co vláda schválila zařazení HHC na seznam zakázaných látek, vyrukovali vládní Piráti s tím, že jsou všemi deseti pro, aby, pokud přijde nějaké trestní oznámení, byly ty tresty odpuštěny. No to je vrchol! Takže na jedné straně tady rok řešíme a rok je nám slibováno panem ministrem Válkem, že se problém s HHC a kratomem vyřeší, na druhou stránku, když už vládě pod těžkým tlakem novinářů nezbylo nic jiného než látku HHC zařadit na seznam zakázaných látek, tak Piráti prohlásí: Dobře, my jsme byli pro, ale jsme proti tomu, aby ty přestupky a dá se říct i trestné činy byly postihovány. Tak co to je? To se ti Piráti zbláznili, nebo co to má znamenat? A to by mě, pane ministře, taky zajímalo, jak se k tomu stavíte, jestli vám přijde normální, že na vládě něco schválíte, a váš vládní pětikoaliční pater začne hlásat: Schválili jsme to, ale vlastně jsme proti tomu a jsme proti tomu, aby, pokud se bude zákon porušovat, byly udělovány tresty. To vám přijde normální? Mně tedy ne.

Pane ministře, prosím vás, v tomto bodě bych chtěl odpovědět na to, proč jste nezařadili kratom na seznam zakázaných látek, jak jste mi sliboval v odpovědi na písemnou interpelaci, proč jste změnil názor, a dále na váš názor na to, co si myslíte o tom, že Piráti jsou pro zákon, a vlastně nejsou pro zákon. Je to zajímavé. My tady schválíme zákon a vládní Piráti, kteří pro něj hlasují, říkají: Ale nemusíte to dodržovat, protože my budeme dělat všechno pro to, abyste za to nedostali trest, což je tedy super. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP