(10.40 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Další faktická, ke které je přihlášen pan poslanec Lubomír Metnar. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Lubomír Metnar: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Když už paní ministryně tady hovoří - já jsem neřekl, že mi to nepřišlo, to za prvé. Za druhé, vy jste řekla, že jste mě pozvala jako předsedu výboru pro obranu, což jsem si ověřoval - neposlala, tam to nepřišlo. Poslala jste mi to na mail a to jsem si vyřídil s asistentem, že mi tuto informaci nepředal. Ale co je na tom, kolegyně a kolegové, zajímavé: my s interpelacemi na pana premiéra se dostaneme k (nesrozumitelné). Já vím, že by si přála paní ministryně, abych tam chodil, ale bohužel, ona také ví, že pondělky jsou poslanecké dny a že máme dopředu, takže nota bene, i kdybych to věděl, tak bych stejně bohužel nepřišel, paní ministryně.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Pan poslanec Pavel Staněk se přihlásil k faktické poznámce. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Staněk: Děkuji, paní místopředsedkyně, za slovo. Já tady nechci eskalovat tu debatu, pane kolego, prostřednictvím paní místopředsedkyně. Seděli jsme tady, slyšeli jsme to, že jste řekl, že jste to nedostal. Ne-do-stal. (Hovoří důrazně.) Jestli jste to dostal poštou, holubem nebo mailem, je úplně jedno. Vy jste řekl, že jste to nedostal. Ale to je úplně fuk, jak jste to dostal. (Výkřik ze sálu. Předsedající se snaží zasáhnout.) Jenom chci říct, že prostě utíkat z toho tím, že jste to nedostal jako předseda výboru nebo vám to nedoručili messengerem nebo to nepřijal někdo balonem, je úplně fuk. To je podstatné. Jestli tady paní ministryně řekla, že vám to posílala, doručovala, zvala vás, tak je úplně jedno, jakou formou. Ale promiňte, říct - já to tady nebudu ani předčítat, ale je to tady evidentně napsané, dokonce tam je přímo hlavička paní ministryně obrany - takže říct, že jste to nedostal, a ještě se vlastně vymlouvat, že jsou poslanecké dny a je to pondělí, no, tak to příště uděláme ve čtvrtek nebo v sobotu, kdy budete mít volno? Takže promiňte, je to ministryně obrany a ministryně obrany zve asi na den, který může buď Švédské království, nebo ta firma, která měla být účastna. Tak prosím, prosím, já bych rád, aby to zůstalo v korektní úrovni, a říkejme si tady opravdu pravdu. Děkuji za slovo. (Potlesk v pravé části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Jenom to dořeknu, že pokřikování po kolezích není vhodné. Využijte prosím radši například faktické poznámky. Hovořím obecně.

Jinak nyní je přihlášen - žádnou faktickou nemáme - do rozpravy pan premiér Fiala a poté pan ministr Kupka. Prosím, pane premiére, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Děkuji, paní předsedající. Možná bych to stihl ve faktické poznámce, ale nechci být tlačen časem, tak já velmi stručně ještě budu reagovat na pana místopředsedu Havlíčka. On hrozně rád chytá za slovo, tak některé ty věci bych vysvětlil. To, že mě chytá za slovo, ukazuje můj údajný rozpor s panem ministrem Stanjurou, který samozřejmě žádný není, ale k tomu se nechci vracet.

Ano, pane místopředsedo Havlíčku, já jsem skutečně řekl, že už jsme mohli mít energii z Temelína. To samozřejmě není úplně přesné. My bychom tu energii z Temelína mohli mít v roce 2025. Pokud tomu nevěříte, tak se podívejte na veřejně dostupné informace, sdělení ČEZ a dalších aktérů z roku 2014, které byly například uveřejněny v médiu, kterému určitě budete z té doby věřit, tedy na iDNES. Ale nemusíte se dívat do veřejně dostupných zdrojů, prostě to je fakt. Kdyby to nezastavil Andrej Babiš, tak jsme mohli v příštím roce už tuto energii mít. Na tom se určitě shodneme.

To, v čem také nemáte pravdu, je, že my jsme řekli, že uhlí skončí v roce 2033. My jsme napsali do našeho programového prohlášení, že budeme dělat takové kroky, které to umožní, ale není to žádné pevné datum. To, že uhlí skončí pravděpodobně dříve, není dáno nějakým rozhodnutím naší vlády, ale je to dáno vývojem na trhu s energiemi. Promluvte si s těmi lidmi, kteří provozují uhelné elektrárny a kteří se v tomto byznysu pohybují. To není dneska jenom cenou emisní povolenky, to má spoustu dalších faktorů, kterými je potřeba se zabývat. V tom s vámi souhlasím, je potřeba se tou situací zabývat intenzivně a rychle, nemá to jednoduché řešení, protože ten proces je v současné době velmi dynamický. Souvisí to mimo jiné i s tím, jak se vyvíjejí ceny energií, souvisí to mimo jiné i s tím, jak se vyvíjí struktura a energetický mix v jednotlivých zemích i v Evropě, a nejenom v Evropě. Má to spoustu pozitivních faktorů a jedním z nich je například to, že ceny energií klesají a klesají i na burzách, takže můžeme očekávat, že toto bude stav, který bude nějakou dobu trvat. Zmiňuji tu energii právě proto, že vy jste tu řekl, že jsem neměl pravdu, že ceny energií rostou, dokonce o 12 %. To jenom potvrzuje, že jsem měl pravdu. Já jsem přesně říkal, co se stane, a to se stalo, na rozdíl od vás, kteří jste říkali, že ceny energií porostou o 40 % a více. Tak o 40 % ceny energie nerostou, rostou o 12 %, a to jenom proto, že jsou do toho započítány nové smlouvy, které museli uzavřít lidé, kteří měli zafixovanou cenu pod tržní hodnotou. O tom jsem také mluvil, na to jsem také upozorňoval a přesně to se také děje. Ale naštěstí ceny energií na burzách klesají a můžeme předpokládat, že tento trend bude pokračovat.

Pokud jde o inflaci, tuto poznámku si těžko mohu odpustit. Vy jste nám z tohoto místa celý rok vysvětloval - skoro bych řekl, že i vyčítavě vysvětloval - že máme vysokou inflaci a že vláda nic nedělá. A vláda dělala, proto máme teď nízkou inflaci, tak to je trochu v rozporu. Mimochodem, když jsme přebírali vládu od vás, inflace byla v prosinci 2021 6,6 %, v lednu, a to už znáte jako člověk, který se ohání tím, že zastupuje průmysl a rozumí ekonomii a praktické ekonomice, že jsme nemohli ovlivnit lednovou inflaci, když jsme nastoupili v půlce prosince, tak inflace byla 9,9 %. Teď máme 2,3, tak si to srovnejte a srovnejte si i tu dynamiku. To jsou také čísla, to jsou také fakta. Jistě se můžeme bavit o jejich interpretaci, ale toto se dá těžko zpochybnit, to jsou konkrétní čísla, tam také byl ten vývoj a trend velmi varovný, stejně jako dynamika zadlužování České republiky, se kterou se potýkáme ještě teď.

Investice - poslední věc, které se tady dotknu, vlastně ještě jedné věci. Vy jste říkal: vy jste odpovídal politicky na tu obranu. Já jsem neodpověděl nijak politicky, já jsem řekl fakta. Chápu, že nejste odborník na obranu, na bezpečnost, vy jste se tomu vůbec nevěnovali a to vám nevyčítám. Zabýváte se jinými oblastmi - doprava, průmysl, to je hrozně moc, takže jste možná přeslechl nebo vám nic neříkají ty firmy, které jsem tady konkrétně vyjmenoval, kde už jsou uzavřeny ty smlouvy. To byla velmi konkrétní odpověď, ale chápu, že všechno se nedá v té záplavě vnímat a chápat. Takže moje odpověď nebyla politická, moje odpověď byla velmi konkrétní a já jsem ale rád, že se ve spoustě věcí shodujeme a že se shodujeme i v tom, že je potřeba do toho zapojovat český průmysl a že určitě oceníte to, že to takto intenzivně děláme.

A s těmi investicemi: tak ono je hrozně lehké se smát nějakému výboru. Ale to není nějaký výbor, to je vládní výbor a to byste mohl vědět, že to má nějaké parametry. Máme pár vládních výborů, nemáme jich v České republice mnoho, má to určitý dopad, závazky a taky to má tu výhodu, že na rozdíl od vlády můžeme do diskusí a rozhodování o takto důležité věci přijmout jako plnohodnotné členy další důležité aktéry. To je výhoda takovýchto výborů a to jsme také udělali, a právě proto se konečně, konečně posunujeme v investicích, máme konkrétní představu, jsme schopni to realizovat, jsme schopni uvolňovat finanční prostředky a jsme schopni měnit legislativu tak, aby se ty velké infrastrukturní projekty daly vůbec postavit, což se za vás prostě prokazatelně nedělo. A já si s vámi rád stoupnu do jakékoliv debaty a do jakékoliv diskuse, kde si budeme moci ukázat, jaké jsou výsledky naší vlády v oblasti investic konkrétní, co je postaveno, co je uděláno, co je zasmluvněno, a jaké byly výsledky vaší vlády. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP