(12.30 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. S faktickou poznámkou nyní vystoupí pan poslanec Jakob. Prosím.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuji. Tak já se pokusím jasně stručně vysvětlit, proč k tomu závěru došel - protože se neztotožnil s tvrzením Rady České televize, že by nebyl dodržován odst. 2 § 2 zákona o České televizi, tedy naplňování veřejné služby a vyváženosti, a zároveň se neztotožnil taky s tím postupem, procesem, jakým způsobem se tyto pasáže do té výroční zprávy dostaly, kdy se hlasovalo opačně - že když se tam něco doplňuje, hlasovali o tom, že to odtamtud nevyjmou, přitom doplňovali. Ten proces byl prostě legislativně špatně. Naopak výbor hodnotí velmi pozitivně činnost České televize a domnívá se tedy, že - na rozdíl od Rady - že všechny zákonné požadavky, které jsou na Českou televizi kladeny, byly v tom příslušném složitém, těžkém roce dodrženy.

Krátká ještě reakce na kolegu Juchelku. Slova jsou slova, činy jsou činy. My jsme tady schválili a prosadili legislativu, která zvyšuje nezávislost České televize na aktuálním složení Poslanecké sněmovny. To je neoddiskutovatelný fakt, celá široká veřejná obec to vidí. My kroky děláme k tomu, aby v budoucnu nemohla být Česká televize jakkoliv politicky využívána. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuju pěkně za dodržení času a poprosím, abychom se všichni oslovovali prostřednictvím předsedajícího, děkuju pěkně. A nyní vystoupí s faktickou poznámkou Aleš Juchelka, pan poslanec Juchelka. Prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc. Děkuji také za to upozornění. Vážený pane místopředsedo, víte, mě vždycky fascinuje, jakým způsobem se dokážou okecat úplně jasné věci, které vychází na povrch tím, jakým způsobem jednáte, jakým způsobem schvalujete ty věci, to znamená, například na výboru pro mediální záležitosti, a samozřejmě tady u této zprávy, která - tam opravdu byla jenom jedna, jedna větička - tak si vezmete jako rukojmí celou Českou televizi, a bude to ještě evidentnější v tom dalším bodě, protože tam ta zpráva nebyla schválena kvůli tomu, že nebyla doplacena odměna generálnímu řediteli, a to jsem už úplně zvědavý na tu superkonstrukci pana poslance Laciny, vaším prostřednictvím, jak on bude obhajovat, že neschválili zprávu o činnosti, když existují ještě hlasové záznamy z toho výboru.

To je neuvěřitelné, jak vy demagogicky tady překrucujete fakta a informace. Vy politizujete Českou televizi! Když se vám některé jméno nehodí, tak ho zkádrujete, denuncujete, tak ho nějakým způsobem onálepkujete. A potom samozřejmě, když se hlasuje a ten člověk projde, tak to radši tu volbu zrušíte a řeknete si: Budeme to volit veřejnou volbou, abyste se navzájem pohlídali. A když ani to (Důrazně.) vám nestačí a budete chtít zrušit celou Radu České televize, celou Radu Českého rozhlasu anebo celou Radu ČTK, to je úplně jedno, tak neschválíte zprávy, neschválíte zprávy o činnosti, dvě za sebou, za rok 2020 a 2021, abyste mohli vydírat všechny ostatní, že když nebudou poslouchat, tak tu radu prostě zrušíte i s generálním ředitelem. To je ta pravda. (Potlesk zleva.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: S faktickou poznámkou nyní vystoupí pan poslanec Babka, připraví se pan poslanec Nacher.

Načtu zatím jednu omluvu. Pan poslanec Kolář Ondřej se omlouvá od 12 hodin do 14 hodin z pracovních důvodů. Pane poslanče, prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Ondřej Babka: Děkuju za slovo. No, tak ještě jednou. Vážený pane zpravodaji kolego Jakobe, ten důvod, vaším prostřednictvím, pane místopředsedo, ten důvod, proč vy jste na tom výboru si hledali cokoliv - cokoliv, nějakou jednu malou větičku, kvůli které byste mohli doporučit neschválení této zprávy - byl ten, že jste drželi nejen nás, nejen Radu České televize, nejen Českou televizi samotnou v minulých letech jako rukojmí právě proto, než jste schválili novou novelu o České televizi. To je jediný důvod. V roce 2021 jste si našli jinou záminku, to bylo nevyplacení bonusu tehdejšímu generálnímu řediteli, abyste měli dvě zprávy, které byste mohli neschválit... (Mikrofon u stolku zpravodajů zůstal zapnutý, je slabě slyšet hovor.), a tím pádem odvolat, odvolat celou radu. (Otáčí se ke stolku zpravodajů.)

Nemáte zapnutý mikrofon, pane kolego? (Pobavení v sále.) (Já) jsem teď slyšel, co jste říkal. Ještě jsem chtěl jednu věc (Se smíchem.) a úplně jste mě vykolejil, takže já se přihlásím ještě jednou, pardon. (Smích a potlesk v sále.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nyní s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Nacher, ten se nenechá vykolejit. (Smích v sále.) Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji. (Se smíchem.) Pokusíme se nenechat vykolejit, pokud si kolega Jakob nebude hrát s mikrofonem. (Poslanec Bendl zvedá ruku a gestikuluje.) Na jiný způsob, no - nebo kolega Bendl, dobře.

Já bych chtěl reagovat na několik věcí, abych tady připomněl. Tady se řeklo: slova jsou slova, činy jsou činy. Tak připomenu ty činy. My jsme tady měli dovolit členy Rady České televize. Vy jste to obstruovali - jednou, dvakrát, třikrát, a vrchol byl těch sedm přestávek krát 2 hodiny, 14 hodin pauz, přes noc, že se chcete radit. Pamatujete si? Jak já jsem se vás tady na mikrofonu ptal, že bych rád přišel, jestli mě pozvete na ty vaše kluby, jak se tedy o půlnoci radíte přes noc, protože vy jste to protáhli až do druhého dne - a je konec jednacího dne.

Naproti tomu po volbách 2021 my jsme obstrukci v této věci nedělali. My jsme respektovali, že bude volba do Rady České televize. A vy jste potom volili - nezvolili, protože si navzájem nevěříte, tak jste potom z té tajné volby udělali veřejnou - po dvaceti letech. Já mám tady printscreen: 99 přítomných, 99 pro. Tak to jsou ty činy. Tak kdo tady chce ovládat Českou televizi? My, kdybychom tady hlasovali 99 přítomných, 99 pro toho kandidáta do Rady České televize - takhle se volí radní České televize? To fakt myslíte vážně? A v podobném duchu je i to neschválení té zprávy - kvůli jedné větě? Kolega Jakob, prostřednictvím pana místopředsedy, tady chválí Českou televizi a pak řekne, kvůli jedné větě že neschválíte tu zprávu? Kvůli jedné větě? Bylo to kvůli té jedné větě, takhle jste to tady řekli. To je za mě úplně skandální. Takže to vysvětlení prostě takhle neplatí. Vy jste chtěli mít vydírací potenciál odvolat radu ještě, když to šlo. Teď už to nejde.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nyní vystoupí s faktickou poznámkou pan poslanec Jakob, připraví se pan vicepremiér Jurečka.

 

Poslanec Jan Jakob: Já asi nebudu reagovat úplně na kolegy předřečníky, kteří se drží hesla "podle sebe soudím tebe". To, co tady předvedli, byl vrchol demagogie. Ale na co chci reagovat, tak je to tvrzení, že "kvůli nějaké jedné větičce". Vždyť to je ale zcela zásadní závěr, který vyvozuje rada, vyvozuje ho ještě tak, že to přijali nepřijetím, takže i ten proces je pochybný. A v té větě, v tom závěru rada tvrdí, že jsou dodržována všechna ustanovení zákona, jednoho, druhého kodexu, s jedinou výjimkou, tedy tam, že dochází k pochybení a porušení zákona. To není jen tak ledajaká větička, to je zcela zásadní tvrzení rady, které rada ještě přijala procesem, který je mimořádně pochybný, a vyplývá z něho, že to nemusela být vůle většiny v radě. Notabene nejde o jednu větičku, ale v té předchozí pasáži, kdyby si to kolegové, prostřednictvím pana předsedajícího, přečetli, je tam tomu věnován i další odstavec. A s tímto zcela zásadním tvrzením Rady České televize, která Poslanecké sněmovně výroční zprávu předkládá, ne Česká televize, ale rada, tak s tímto tvrzením se mediální výbor neztotožnil, a proto doporučil Poslanecké sněmovně, abychom tuto výroční zprávu neschválili - kvůli tomu, že Rada tvrdí, že Česká televize nepostupovala v jednom případě v souladu se zákonem, případně kodexem. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP