(15.10 hodin)
(pokračuje Petr Fiala)

Ten problém opravdu není na straně státu, ať už ho reprezentuje kdokoliv, problém je u vlastníků Liberty Ostrava, a to je základ celého toho problému. Jsou to soukromí vlastníci, takže možnost státu tady zasahovat jsou limitované, ale jak říkám, jsme připraveni a máme schopnost reagovat podle vývoje té situace.

Co může stát udělat, aby zajistil stabilitu pro zaměstnance, region a celý průmysl? Tak za prvé, jeden z těch kroků může být finanční podpora nebo záruka. Stát může něco takového nabídnout pro společnost nebo její dodavatele, aby jí pomohl překonat krátkodobé finanční obtíže. Tato varianta by byla na stole, kdyby probíhala jednání. Na jednání potřebujete ale obě strany. Další možností je role státu jako mediace mezi stranami. Stát může hrát roli mediátora mezi Liberty Ostrava, jejími věřiteli, dodavateli energií, odborovými organizacemi a tak dál a tak dál. Variantou je také zmíněná podpora restrukturalizace. Stát může nabídnout poradenství, odborné znalosti, finanční podporu, restrukturalizaci společnosti. To jsou možnosti, které máme. (Předsedající upozorňuje na čas.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. Není zájem o doplňující dotaz? (Ne.)

Přistoupíme tedy k následující interpelaci. Tu přednese pan poslanec Miloslav Janulík, poté se připraví pan poslanec Králíček. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Miloslav Janulík: Děkuji za slovo. Vážený pane premiére, já jsem nazval tuto interpelaci Populační vývoj v České republice, a to proto, že populační vývoj je velice nepříznivý. Mám obavu, že toto období vaší vlády vstoupí do historie velmi negativním způsobem, a to tím způsobem, že nám ubývá výrazným způsobem českého obyvatelstva a obrovským způsobem nám klesá porodnost.

Protože svůj obor dělám už skoro čtyřicet let, zažil jsem takový pokles porodnosti na začátku devadesátých let, kdy to mělo zcela jiné, prozaické důvody, ale nyní tedy poslední léta ten pokles je tak dramatický, že z nějakých ještě před třemi lety 120 000 narozených dětí jsme se vloni dostali snad na nějakých 90 (000). Vidím to i ve své praxi, ve své nemocnici, a myslím si, že to je velmi zdvižený prst, protože tento demografický zub bude patrný ještě za dalších padesát, šedesát, sedmdesát let. Jestli by tedy nestálo za úvahu než nějakým masivním způsobem zbrojit, omezit zbrojení a prostě peníze investovat do populační politiky, zejména co se týče mladých rodin, aby se zvedla ochota mladých vůbec děti mít, protože já se s tím potkávám na rozdíl od vás v praxi, ne na papírech a na internetu. Ta ochota je prostě čím dál menší, klesá a ten vývoj je tristní. Ono sice obyvatel přibylo, ale jenom díky tomu, že k nám přišli imigranti. Jestli to tak ad absurdum půjde dál, za chvilku v Česku se nikdo česky nedomluví, protože tady bude většina cizinců.

Takže bych vás žádal, jestli máte nějakou představu, jestli má vaše vláda nějaký plán, jak tento vývoj alespoň přibrzdit, protože se s ním potýká celý civilizovaný svět, tak abyste stát předali v nějakém dobrém stavu těm, co přijdou po vás, respektive po nás. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Nyní s reakcí pan premiér. Prosím, ujměte se slova.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Děkuji za otázku, pane poslanče. Vůbec nebudu bagatelizovat, že to problém je, nebo to nějak zlehčovat. Populace České republiky byla k září loňského roku nebo měli jsme tu 10,88 milionu osob, což bylo o 55 000 více než na začátku roku, ale porodnost klesá, to je prostě potřeba říct. Rok 2023 z hlediska porodnosti nebyl dobrý ročník. Sice se nijak neliší od mezinárodního srovnání, ale je to situace, která nás prostě netěší. Přestože se nejedná jenom o problém České republiky, potýkají se s nimi i jiné země jako Španělsko nebo Itálie - samozřejmě s tím mezinárodním srovnáním potřebujeme vždycky chvilku počkat, ale ten problém tu je. Počet obyvatel České republiky neklesá, protože sem přichází řada osob ze zahraničí, nejenom z Ukrajiny, ale taky třeba ze Slovenska, z Vietnamu, Polska, Německa a řady dalších zemí.

Za demografickými důvody nebo změnami je celá řada důvodů. Nejde jenom o ekonomickou situaci, jde taky o proměnu životního stylu, preference obyvatel, to, kdy rodiny mají děti, a podobně. Já si dokonce myslím, že těch faktorů je více a že třeba i to, co jste vy zmínil jako negativní, že vláda dává peníze do bezpečnosti a obrany, je spíš faktor, který lidi uklidňuje a vede je třeba k přemýšlení o tom, že mohou založit rodinu, protože kdyby měli pocit, že jejich děti žijí v nebezpečném světě, budou s tím více váhat.

Bohužel musím říct, že porodnost v Česku je na nízkých hodnotách a rok 2023 bude pravděpodobně jeden z nejslabších ročníků. Tím potvrzuji zkušenosti z vaší praxe. Podle předběžných dat klesly počty novorozenců zhruba o 9 % ve srovnání s předloňským rokem. Podle odhadů se narodilo 92 000 dětí, což je nejméně za poslední dvě dekády. Ale podívejme se na Evropu, abychom viděli, nakolik se ta čísla liší nebo neliší. V Evropské unii byla míra porodnosti, tedy počet narozených dětí na 1 000 osob, v roce 2001 10,2, v roce 2008 10,6 a od té doby klesl na 9,1 v roce 2021. Tento vývoj se mezi členskými státy lišil. V 16 členských státech došlo k poklesu, v 10 k nárůstu, v jednom zůstala ta míra nezměněna. Česká republika patří zhruba do průměru Evropské unie, pokud jde o porodnost. Takže není to ani něco, kde bychom měli jásat a říkat si, že nemáme problém, ale není to ani něco, kde bychom si museli říkat, že jsme na tom nejhůře.

My samozřejmě jako odpovědná vláda musíme pokles obyvatel řešit i tím, co trošku možná jakoby zpochybňujete, ale co je prostě důležité pro firmy a pro konkurenceschopnost, a to je umožnit tady pracovat lidem z jiných zemí. Samozřejmě se ale snažíme dělat i kroky, které vedou k tomu, aby lidé chtěli zakládat rodiny, abychom tu měli vyšší porodnost. Tak já jenom připomenu, že jsme rodičovský příspěvek zvýšili o 50 000, že jsme v době krize poskytli rodinám jednorázový příspěvek na dítě ve výši 5 000 korun, že jsme rodinnou politiku zohledňovali i při úpravách DPH a že jsme také udělali některé kroky, které jsou důležité pro to, aby lidé chtěli mít rodiny a chtěli mít děti, a to jsou třeba zkrácené úvazky, protože dosáhnout souladu mezi pracovní kariérou, možností pracovat a rodinným životem, to je jedna z věcí, která je identifikována jako překážka pro to, aby lidé chtěli mít rodiny s dětmi.

Takže naše vláda je v tomto aktivní, ale musíme ten problém vidět v širších souvislostech a musíme prostě vidět to, že tady nejsme žádná výjimka, nemáme nejhorší čísla, ale prostě s tímto problémem se potýká naprostá většina evropských zemí. To, že potřebujeme příliv zahraničních pracovníků, je pravda a naše vláda dělá všechno pro to, abychom sem dostali lidi z bezpečných zemí. (Předsedající upozorňuje na čas.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Není zájem o reakci, o doplňující dotaz? (Ne.)

My tedy postoupíme k interpelaci pana poslance Roberta Králíčka, připraví se poté paní poslankyně Lesenská. Pane poslanče, ujměte se slova.

 

Poslanec Robert Králíček: Děkuji, vážená paní předsedající. Vážený pane premiére, včera jste na zasedání vlády zničehonic jmenovali kontrolní orgán pro kontrolu činnosti zpravodajských služeb. Původním záměrem vzniku této komise byla nominace odborníků z bezpečnostní komunity kontrolovat činnost tajných služeb. Vaše nominace jsou však ve většině případů čistě politické. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP