(15.20 hodin)
(pokračuje Robert Králíček)

Tento orgán bude moci vstupovat i do živých kauz a doplnit tak práci současných parlamentních komisí, které však mají omezené pravomoci. Nominace, kdy pan Navrátil a pan Stárek jsou jasnými nominanty ODS, paní Ivana Janů nominantka z KDU-ČSL, však z této komise dělají politický nástroj k získávání informací ze živých kauz zpravodajských služeb a to je za mě velmi nebezpečné. Předpokládal jsem politickou diskusi i s opozicí tak, aby opravdu vznikl odborný orgán, který by mohl právě eliminovat politizaci zpravodajských služeb, koneckonců již jsme to zažili při snaze ministra Rakušana instalovat do rozvědky pana Mlejnka. Vzhledem k tomu, že tento bod nebyl na programu včerejší vlády a nikdo o něm nevěděl, nebyl ani v dodatku tohoto programu, bylo zřejmě účelem jakékoliv diskusi s opozicí zabránit. Za mě tyto kandidáty ve Sněmovně (Důrazně.) rozhodně nepodpoříme, budeme požadovat hned zítra zařazení tohoto bodu na plénum a chceme tento bod projednat i na výboru pro bezpečnost.

Chtěl bych se tedy konkrétně zeptat: kdo se podílel na výběru kandidátů? Zdali jste tyto kandidáty komunikoval s řediteli jednotlivých služeb? Zdali všichni kandidáti mají prověrku "přísně tajné" nebo si (o ni) teprve požádají? Kdy je budeme ve Sněmovně schvalovat? Budeme se (moci?) s těmi kandidáty seznámit? A neměla by, pane premiére, tak klíčová instituce být opravdu (Předsedající: Čas.) komunikována i s opozicí? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. Nyní vystoupí pan premiér. Prosím, ujměte se slova.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Vážený pane poslanče, vaše interpelace jenom ukazuje, jak je ta debata opravdu složitá, protože já bych vám i v řadě věcí dal za pravdu, a dokonce vám budu říkat, že to, co jste vy tady řekl jako požadavek, že se stalo. A pokud se to tedy nestalo a pokud jste si to mezi sebou neřekli, tak pak je to vážný problém nejenom v komunikaci mezi vládou a opozicí, ale i v komunikaci uvnitř vašeho hnutí.

Za prvé bych chtěl odmítnout myšlenku nebo to, co jste vy řekl, že se to stalo zničehonic. Prosím vás, zničehonic... my máme od 1. ledna 2018 účinný zákon o zpravodajských službách, který zřizuje tento orgán nezávislé kontroly zpravodajských služeb. Museli jsme všichni společně 1. 7. 2021 dělat novelu, kterou se zmírnily požadavky na kandidáty, vypadl například požadavek na příslušné právnické vzdělání, vláda nemusí nominovat dvojnásobný počet. A proč jsme to dělali? To jsme dělali ještě za vaší vlády. No, dělalo se to proto, že se nedaly naplnit požadavky toho zákona. A my se skoro po třech letech dostáváme k naplnění naší zákonné povinnosti a předložíme Sněmovně pět výrazných osobností, které naplňují ty požadavky, a samozřejmě že všichni - a to odpovídám na vaši otázku - všichni mají, jsou držiteli stupně utajení "přísně tajné" a mají odpovídající zkušenosti. A kdo tomu rozumíte - a to vy jste, pane poslanče, to nemyslím ironicky - tak přece víte, že "přísně tajné", to jsou měsíce, to není nic jednoduchého, a není jednoduché najít ty lidi. Vysvětlím proč. To, že mají mít státní občanství a věk 40 let, to ještě takový problém není, ale musí mít v době schvalování stupeň "přísně tajné", zároveň to nemůže být člen orgánu - nikdo nemůže být členem tohoto orgánu, kdo v posledních třech letech byl příslušníkem nebo zaměstnancem bezpečnostního sboru, vojákem z povolání, zaměstnancem ozbrojených sil, a členství je neslučitelné s celou řadou dalších činností. Není jednoduché najít lidi, kteří jsou ochotni podstoupit řadu omezení, která budou mít jako členové komise, a kteří současně splňují všechny ty podmínky a mají stupeň "přísně tajné". To se nám povedlo. Já bych byl rád, kdyby to bylo rychleji, povedlo se nám to po relativně dlouhé době, ale znovu říkám, jenom si udělat prověrku na "přísně tajné" představuje mnohaměsíční záležitost, která se blíží skoro s těmi všemi procedurami procedur jednomu roku. Všichni ti lidé jsou osobnosti, které se osvědčily ve zpravodajských službách, ve veřejných funkcích, mají právní kvalifikaci, dvě soudkyně Ústavního soudu a respektovaný právník, ředitel Národního bezpečnostního úřadu - bývalý - a Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost, člen zpravodajských služeb, prostě všichni jsou to lidé nepochybně s kvalifikací.

A teď k tomu poslednímu. Vláda schvalovala těchto pět lidí s tím, že jeden z nich byl navržen opozicí. Tuto informaci jsme měli, tuto informaci mi potvrdil předseda našeho poslaneckého klubu, který jedno to jméno obdržel od předsedkyně vašeho poslaneckého klubu. Pokud to tak není, tak se k tomu vraťme a pojďme se o tom bavit, ale my jsme tuto nominaci udělali s tím, že mezi těmito pěti lidmi je nominant i opozice, a udělali jsme to právě proto, že si myslíme, že tento orgán má velké pravomoci, je to důležité a bude tady působit nad horizont jedné vlády. Není jednoduché, jak jsem říkal, tyto osobnosti sehnat, ti lidé na sebe berou velká omezení, velké závazky, musí splnit přísná kritéria, a já bych řekl, buďme rádi, že jsme našli pět osobností, které jsou připraveny takovouto službu České republice vůbec podstoupit. Ale schvalovali jsme je s přesvědčením, že jeden z nich je vámi navrhován.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času a přistoupíme k reakci nebo doplňujícímu dotazu pana poslance. Prosím.

 

Poslanec Robert Králíček: Já bych se chtěl tedy zeptat v návaznosti na odpověď pana premiéra. Ten můj dotaz zničehonic byl spíš k tomu, proč to tedy nebylo na oficiálním programu? Proč to nebylo tedy třeba i na dodatku toho programu? Vy jste to přinesli na stůl, my jsme si to nemohli - nebo nikdo si to nemohl - přečíst z programu vlády, takže to pro mě bylo překvapivé. A chci se zeptat tedy, proč nebyla všechna jména konzultována s opozicí? Protože v minulém volebním období - máte pravdu, ale těch deset jmen, které navrhl tehdy ještě premiér Babiš, bylo konzultováno s opozicí, měli jste kritické připomínky. Takže já se domnívám, že nebylo. A co se týče toho jména, které jste zmínil, ten dotaz byl neoficiální směrem k paní předsedkyni, byl před více než rokem a my jsme to jméno nerozporovali, ale ani jsme nedostali zpětnou vazbu, zdali vaše vláda s tímto jménem počítá, protože pokud bychom si mohli vybrat vlastní jméno, tak věřím tomu (Předsedající: Čas.), že vybereme jiného nominanta. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní reakce předsedy vlády. Prosím.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Tak vidíte, jak my to bereme vážně. My jsme se vás zeptali, to jméno padlo. Já jsem u toho nebyl, tak nevím, jestli - kdo s ním přišel, nicméně padlo, vy jste řekli: ano. Ani jste si nebyli jisti, jestli se to stane. A vidíte, stalo se to, protože jsme to vzali takto vážně. Tedy abychom tady nemluvili jenom teoreticky, nechci to tak nějak..., ale pan docent Kudrna je - ten z Právnické fakulty Univerzity Karlovy - je ten, který je nominantem, jak tady potvrzuje paní předsedkyně. A já si myslím, že takto je to dobře, protože tady opravdu nominant opozice má být.

Proč jsme to udělali včera? Znovu říkám, vždyť se o tom mluví a sám to potvrzujete. Bavili se o tom s paní předsedkyni moji kolegové už před rokem, takže ten proces běží nějakou dobu. My jsme to dali do vlády v první chvíli, kdy jsme měli pohromadě těch pět jmen. Měli jsme jejich souhlas, měli jsme na tom dohodu. Hned jsme to dali do vlády (Důrazně.) právě proto, že se to - a vždyť to je logické - tady táhne tolik let. Máme všichni o tom informace, víme přece, že je to potřeba obsadit, debata už tady s vámi byla před rokem, tak nevidím důvod, proč by - já jsem opravdu neviděl ani žádný problém, proč bychom to měli zdržovat, dali jsme to na jednání vlády.

A vždyť to nerozhoduje vláda. Vláda navrhuje - a teď o tom bude jednat Poslanecká sněmovna, tady to budeme schvalovat a tady ta debata bude, nakonec vidíte, že probíhá. Takže já v tom nevidím vůbec žádnou chybu, naopak, já chybu vidím v tom, že se to nepodařilo od roku 2018 obsadit do roku 2021, museli jsme dělat novely, pak se to nepodařilo, a že i naší vládě to trvalo další dva roky, než jsme těch pět lidí našli a byli je schopni předložit v Poslanecké sněmovně. Tak já věřím, že se tady na tom domluvíme a že ten orgán, tak důležitý, konečně začne fungovat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP