(17.10 hodin)
(pokračuje Vlastimil Válek)

Ten zákon, který my chceme tady v Poslanecké sněmovně, pokud to projde, schválit tady do prázdnin, protože už dospěla ta skupina poslanců - v které jsou opoziční poslanci, je v ní pan poslanec Kasal a paní profesorka Adámková, ti v ní jsou, já tu skupinu nesestavoval - takže ten dotaz je spíš na zdravotní výbor, a ne na mne. Nicméně my jsme nachystali komplexní pozměňovací návrh k tomu, co bylo načteno jako poslanecký návrh, který zjednodušeně jakoukoliv novou látku, která se objeví, automaticky dá na seznam zakázaných látek, a bude poměrně dlouhé období - a teď z hlavy nevím, jestli rok, nebo dva roky, domnívám se, že dva roky - kdy se bude prověřovat, jaký ta látka má účinek, a buď tu látku označíme za stejně rizikovou jako alkohol a pak bude zakázán její prodej do 18 let, bude přísně regulován, dramaticky zpřísněný prodej alkoholu, nebo tu látku označíme za nebezpečnou podobně jako - co já vím - kokain, heroin, a pak zůstane na tom seznamu a její prodej bude naprosto zakázán. Ale budeme mít nástroj, který automaticky ze zákona tu látku zařadí na seznam zakázaných, dokud nebude prověřena míra jejího rizika, a to bude probíhat cestou Státního zdravotního ústavu a odborníků dva roky.

Má to jedinou mouchu - a já věřím, že ten zákon projde, protože je na něm konsenzus zástupců, kteří tam byli, to znamená pěti stran koalice a zástupců hnutí ANO, doufám, že ten zákon projde třetím čtením a pak požádáme Evropskou komisi o notifikaci, protože podobnou legislativu žádná evropská země nemá. A přístup evropských zemí je dvojí, buď automatické zařazování po určité době, ne hned, jak se objeví, ale po určité době na seznam, což vede ke spoustě problémů včetně toho, co se stalo v České republice, že část dětí byla hospitalizována a byla ve vážném stavu, nebo k totálně liberálnímu přístupu, což mají některé země, není jich mnoho, jsou zhruba čtyři nebo pět, které to neřeší a prostě tyto látky nechávají - jedná se především o kanabinoidy - zcela ve volném prodeji.

Ano, trvá to dlouho, já z toho mám daleko menší radost než vy, musím poslouchat výtky svých kolegů lékařů a je mi to velmi nepříjemné, nicméně postupujeme velmi podobně, jako postupují ostatní země. Já jsem návrh na zařazení na seznam předložil vládě už před rokem, byli jsme jedni z prvních, kteří to tam chtěli zařadit, ale data, která byla od Světové zdravotnické organizace, nebyla dostatečně silná. Teď jsme to na seznam zařadili a postupovali jsme zhruba plus minus v půlročním období jako ostatní země. Tolik k přípravě toho zákona a k tomu, co se děje.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Paní poslankyně nemá zájem o doplňující otázku, takže nyní je na řadě pan poslanec Juchelka, který interpeluje pana ministra Síkelu. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc. Pane ministře, mě čím dál tím více navštěvují občané u mě v poslanecké kanceláři v Ostravě a stěžují si na termickou aktivitu heřmanické haldy. Ta halda, ohrožující zdraví a životy lidí, se nachází právě v těsné blízkosti centra Ostravy, je to zhruba 4 kilometry od magistrátu, například 5 kilometrů od Bohumína, 400 metrů od městské části Hrušov a úplně těsně navazuje na další městskou část Heřmanice. Proč mě navštěvují? Poněvadž vnímají zvýšenou termickou aktivitu, která začala vážně ohrožovat veřejné zdraví a všechny složky životního prostředí. Termická aktivita velmi dynamicky graduje a nyní se odhaduje, že je požárem zasaženo 12 milionů tun odvalu z celkových 30 milionů. Hořící uhelné odvaly představují doslova environmentální katastrofu, která je doprovázena silným atmosférickým znečištěním, kyselými dešti, destrukcí flóry a fauny, respiračními poruchami a ohrožením zdraví obyvatelstva. Odhadem se to týká téměř 100 000 obyvatel.

Nyní v Ostravě probíhá dokonce petice občanů za urychlené řešení sanace heřmanické haldy, kterou již podepsalo několik tisíc obyvatel. Na dlouhodobé nekonání státního podniku Diamo nyní upozornil i Krajský úřad Moravskoslezského kraje. Nyní se touto problematikou již zabývá prý i Policie České republiky a taktéž Inspekce životního prostředí. Ale není čas, takže se bude samozřejmě dále zkoumat a halda nám tu bude dál hořet, ohrožovat zdraví, ekologii a životy lidí.

Dalším důležitým problémem, velmi nebezpečným, je umístěná skládka nebezpečných odpadů společnosti OKK Koksovny, ke které se požár nebezpečně blíží.

Takže můj dotaz zní, co s tím, zdali to má MPO v patrnosti a zdali se tím nějak zabývá. Děkuji za odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji za dodržení času. Nyní je prostor pro odpověď pana ministra. Pane ministře, prosím.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Jozef Síkela: Vážená paní předsedající, vážený pane poslanče, vážené paní poslankyně a páni poslanci, dovolte mi říci několik slov k heřmanické haldě. Státní podnik Diamo minimálně od doby mého působení na ministerstvu provádí na termicky aktivním odvalu heřmanické haldy nebo odvalu Heřmanice sanační práce. V současné době jsou ovšem sanační práce státním podnikem Diamo na termicky aktivním odvalu pozastaveny nejen z důvodů sporů se zhotovitelem prací, firmou, která měla v požadované kvalitě zrealizovat opatření proti šíření termické aktivity odvalu směrem k existující skládce chemických odpadů, ale především z důvodu změny majetkových poměrů a nejasností právního statutu jednotlivých materiálů z odvalu.

Jenom podotýkám, že všechny tyto nasmlouvané věci patří do minulosti ještě před mým funkčním obdobím. Z dostupných analýz monitoringu a stanovisek Státního zdravotního ústavu jednoznačně vyplývá, že k rizikovým dopadům na obyvatelstvo v nějaké nadměrné míře oproti celé lokalitě nedochází. Ovšem v současné době státní podnik přes složitou situaci na lokalitě provádí a nadále bude provádět z preventivních důvodů neustálý monitoring teplot v oddělovací vzdušné stěně s využitím instalovaných termosond a kontinuálním přenosem dat, který by zajistil případný postup termiky ve směru ke skládce chemického odpadu. Teploty jsou stabilní a v tuto chvíli žádné akutní nebezpečí pro občany ani pro životní prostředí ochrany nehrozí. Pokud by ale došlo k nebezpečnému přiblížení termické aktivity ke skládce, je Diamo státní podnik okamžitě připraveno zasáhnout, protože disponuje potřebnou personální i technickou kapacitou.

Nastalou situaci spojenou s touto lokalitou osobně považuji za velmi vážnou. Jsem si vědom obav obyvatel v okolí heřmanické haldy, mám velký zájem o vyřešení tohoto stavu a snažím se řešit věci, které dlouhá léta nikdo neřešil. Mou hlavní prioritou je ochrana zdraví občanů a zachování kvality životního prostředí nejen v předmětné městské části, ale v celé Ostravě, a tak jsem z důvodu akcelerace sanace a rekultivace úložného místa těžebního odpadu po hlubinném dobývání černého uhlí v lokalitě odvalu Heřmanice a z důvodu minimalizace rizik, spojených s šířením termické aktivity a s tím souvisejících negativních dopadů na životní prostředí, rozhodl ustanovit mezirezortní pracovní skupinu k problematice řešení sanace a rekultivace odvalu, která bude složena z odborných zástupců krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje, Zdravotního ústavu se sídlem v Ostravě, České inspekce životního prostředí, Ministerstva životního prostředí, Moravskoslezského kraje, statutárního města Ostrava, Ministerstva pro místní rozvoj, Českého báňského úřadu, Ministerstva průmyslu a obchodu a zástupců Diamo, státní podnik. První jednání této pracovní skupiny se uskuteční 5. března v Ostravě a hlavním úkolem je zhodnocení dosavadního průběhu sanace a rekultivace odvalu Heřmanice od ukončení činnosti expertní komise MPO - ustanovené v roce 2021, pane poslanče - zhodnocení dosavadního postupu sanace z hlediska aktuální legislativy a vydaných rozhodnutí správních úřadů a definice právního rámce a kompetencí jednotlivých úřadů pro povolení dalšího postupu na heřmanické haldě, zejména s ohledem na za prvé povolení realizace oddělených stěn, oddělovacích stěn, povolení k nakládání s jednotlivými materiály vyskytujícími se na odvalu, zejména s kaly v bývalých nádržích K1 a K2, a materiál z hrází, povinnosti a práva provozovatele úložního místa těžebního odpadu, povinnosti a práva majitele dotčených pozemků, posouzení navrhovaných řešení dalšího postupu. Vizí státního podniku Diamo je urychleně na haldě zahájit dobudování oddělovacích stěn ABC bez ohledu na aktuální soudní spory na odvalu a dále utlumit termickou aktivitu (Předsedající: Čas, pane ministře.) v hrázích bývalé nádrže K1. A zbytek vám dopovím v té druhé části. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP