(17.20 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Doplňující otázka, prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Moc děkuji, pane ministře. Tak já mám na vás dotaz a jednu prosbu. Jak stará jsou ta čísla měření toho, co se vypouští de facto do atmosféry, a jak stará jsou čísla monitoringu teplot té termické aktivity?

Poté bych moc poprosil, zdali bych mohl být součástí a být pozván na tu komisi, která u nás v Moravskoslezském kraji bude zasedat se všemi těmi dotčenými, jako je KHS, Zdravotní ústav MSK, Magistrát města Ostravy, ČIŽP a tak dále.

Děkuji moc za nějaké ty praktické věci a informace, které jste nám dal, že Diamo v tom bude i nadále postupovat. Já za to strašně moc lobbuji právě z toho důvodu, že pokud se tak prostě nestane, že to může být finančně mnohem náročnější než před nějakým tím právním sporem. To si myslím, že občany nezajímá, že prostě chtějí žít v bezpečném prostředí.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji a nyní prostor pro odpověď pana ministra. Prosím.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Jozef Síkela: Tak já nejprve dokončím to, co jsem ještě chtěl dodat, a to je, že Diamo připravuje novou dokumentaci pro povolení činnosti na odvalu tak, aby nadále nevznikaly pochybnosti ohledně povolených a nepovolených činností. Z důvodu nedostupnosti pozemků společnosti Cresco&finance, a. s., pokračování sanace dle původního postupu neprobíhá, a proto se zpracovává studie dalších možností sanace v aktuálních podmínkách. Výsledky studie se po projednání promítnou do finální projektové dokumentace a povolení Státní báňské správy.

Vy jste vznesl žádost, jestli byste - vy jste řekl, jestli bychom, já nevím kdo - ale já jsem do té komise pozval, jak už jsem uvedl, zástupce Moravskoslezského kraje i statutárního města Ostrava, kteří budou nominovat, pokud se dobře pamatuji - politicky je to poměrně správně pokryto, ale já tuto vaši žádost zvážím.

Ve věci kalů, těch nádrží, mi dovolte sdělit, že se nacházejí na pozemku, který Diamo, státní podnik, od OKD nikdy nepřevzal. Důvodem byl tehdejší záměr OKD kaly s výnosem odtěžit, prodat a pozemky využít pro tehdejší plánovanou skládku komunitního odpadu Ostrava. Kaly jsou podle zjištění dosud ve vlastnictví OKD Doprava, respektive jeho právního nástupce, tedy PKP Cargo International, která v roce 2022 obdržela na vlastní žádost povolení báňského úřadu kaly odtěžit a využít.

Já už nemám mnoho času - jenom teď, jak často se provádějí ta měření. Ta měření se provádějí čtvrtletně. Jsou poměrně aktuální, loňský, letošní rok - tedy pro letošní rok připravujeme ještě nová, intenzivnější měření, ale mohu říct, že ta data jsou poměrně aktuální. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Další na řadě je paní poslankyně Hanzlíková, která interpeluje pana ministra Beka. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Jana Hanzlíková: Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, téma mé interpelace se týká vzdělávání dětí se speciálními vzdělávacími potřebami a musím říct, že toto téma se od minulého roku stalo aktuálnější než mnoho let předtím. Důvodem je záměr Ministerstva školství zavést změny v systému inkluze. Samo ministerstvo hovoří o tom, že to budou velké změny, a musím říct, že nejvíce v debatách rezonuje změna, která se týká pedagogické asistence. Jde o to, že by asistenti pedagoga neměli být nadále financováni na základě doporučení školských poradenských zařízení, ale nově by na ně školy měly dostávat finance podle předem stanovených parametrů. Teď poslední informace hovoří o tom, že vláda odložila schválení této novely, ale přesto to samotné projednávání a to, že se tedy na veřejnosti objevily určité návrhy a propočty, vneslo poměrně velkou nejistotu základním školám, ale také to znejistilo rodiče těch dětí. To vím, protože se opravdu velká řada z nich na mě obrací. Tyto dvě skupiny se shodují v tom, že se obávají, že hlavním cílem té změny bude ušetřit finance a že bude snaha o to, výrazně snížit počty asistentů v základních školách, což by samozřejmě u některých dětí s kombinovaným postižením a s nějakým závažnějším handicapem byl velký problém.

Proto se chci zeptat pana ministra, jaká je aktuální situace při zpracovávání tohoto návrhu, a pokud se na něm pracuje, tak jaký vzorec té parametrizace MŠMT bude připravovat. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji a nyní poprosím pana ministra. Prosím.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Mikuláš Bek: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, děkuji za tu otázku, která míří samozřejmě k důležitému tématu, které musím říct rezonuje v odborné i politické veřejnosti, a je provázeno neobyčejným množstvím kontroverzí. Musím za sebe říci, že jsem po svém nástupu na Ministerstvo školství přišel do situace, kdy probíhalo mezirezortní připomínkové řízení k případné změně školského zákona, ve kterém se objevily zásadní rozpory, a ty rozpory v zásadě přetrvávají mezi klíčovými aktéry jak na politické scéně, tak v odborné veřejnosti.

Parametrizace financování míst asistentů pedagoga byla připravována už za minulé vlády za pana ministra Plagy a celou dobu je vlastně provázena velmi složitou diskusí o tom, jak stabilizovat některé pozice asistentů, které dnes jsou vlastně vystaveny velké míře nejistoty, a z hlediska lidí, kteří na těch pozicích pracují, vlastně neexistuje moc jasná perspektiva dlouhodobější pracovní pozice, a na druhé straně, jak skloubit ten parametrizovaný systém s potřebami dětí, které jsou identifikovány poradenskými zařízeními. Já musím říct, že v tuto chvíli nepředkládáme návrh novely, která by to řešila. Neočekávám, že by mohlo dojít k nějaké změně v příštím roce, ta debata očividně bude pokračovat jak v politické, tak v odborné rovině. Myslím si, že rozumný směr by byl nějaká kombinace parametrizace části těch pozic a zároveň pokračování financování některých těch pozic podle rozhodnutí poradenských zařízení, protože považuji za nezbytné respektovat to, že děti mají na tu asistenci právo, pokud je o tom rozhodnuto poradenskými zařízeními. Tohle právo podle mě nemůže být nenaplněno z nějakých čistě ekonomických důvodů.

Hledání balance opravdu není snadné a já se domnívám, že vlastně je trochu smůla, že od začátku debata nezahrnula ještě několik dalších aspektů, které se postupně ukazují jako důležité, a to je diskuse o kvalifikaci asistentů pedagoga, protože pokud budeme z části těch pozic někdy v budoucnu vytvářet dlouhodobé pozice, které budou přiděleny školám tou parametrizací, tak je na místě vést debatu o tom, zda současná odborná příprava asistentů se nemá rozšířit nějakým způsobem.

A druhé téma, které rezonuje - musím říct, že jsem o tom diskutoval v poslední době opakovaně se zástupci Ministerstva práce a sociálních věcí - je diskuse o lepším nastavení osobních asistentů části těch dětí, protože ti dnešní asistenti pedagoga zčásti - z části, která se těžko kvantifikuje - vykonávají činnosti, které vlastně nejsou úplně asistencí učiteli, ale spíše asistencí tomu dítěti. A tohle je debata, která se musí vést věcně na základě odborné expertizy, a ukazuje se, že míra toho souladu není dostatečná k tomu, aby Ministerstvo školství v tuhle chvíli předložilo návrh novelizace, která by zavedla nový systém. Ten systém musí být prostě dostatečně konsenzuální, aby měl šanci na úspěch.

Je také vidět, že ten systém nastavený v roce 2016 prostě nebyl nastaven úplně dobře. Nezastírejme, že tady existuje ekonomický problém. Výdaje na asistenty rostly velmi rychle, představují v rozpočtu regionálního školství opravdu významnou položku, ale nelze regulovat ten systém tak, abychom nezajistili potřeby těch dětí.

Já jsem připravený dál v té debatě pokračovat, uvítám její pokračování na půdě školského výboru. Jakmile by se rýsovala dostatečná shoda o mixu parametrizace a volné hry přidělování těch úvazků podle potřeb dětí, budu připravený předložit tu novelu. Ale v tuhle chvíli není ta diskuse tak zralá, aby mohla nastat nějaká změna. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP