(9.10 hodin)
(pokračuje Jan Bartošek)

Tím jsme vyčerpali oba body k hlasování tohoto bodu a já končím projednávání tohoto bodu.

 

Současně oznamuji, že dnešní den bude jednat a hlasovat s náhradní kartou 47 pan poslanec Kučera.

 

A já otevírám další bod dnešního jednání a tím je

 

140.
Návrh na jmenování člena kontrolní rady Grantové agentury České republiky

První kolo proběhlo dne 29. listopadu 2023 na 82. schůzi a já prosím předsedu volební komise, poslance Martina Kolovratníka, aby zopakoval kandidáty, kteří postupují do druhého kola. Prosím.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Ano, potvrzuji. Je to bod, který dokončujeme svým způsobem. Je to tedy druhé kolo této volby, první kolo bylo 29. listopadu, nikdo nebyl zvolen, a do druhého kola tedy postoupil dvojnásobek kandidátů, kteří mají být zvoleni, v tomto případě dva kandidáti - obsazujeme jedno místo. Vybírat budeme z navržených kandidátů nebo z postupujících Pavla Barana, který měl 69 hlasů v prvním kole, a Ladislava Rabušice, který měl 83 hlasů. Protože je to druhé kolo, rozprava se nekoná. Prosím o přerušení tohoto bodu a otevření dalšího.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Přesně tak, přerušuji projednávání tohoto bodu na tajnou volbu.

 

Otevírám další bod a tím je

 

141.
Návrh na jmenování člena kontrolní rady Technologické agentury České republiky

První kolo proběhlo dne 29. listopadu 2023 na 82. schůzi a já i v tomto případě prosím předsedu volební komise, poslance Martina Kolovratníka, aby zopakoval kandidáty, kteří postupují do druhého kola. Prosím.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Zde je situace naprosto identická. Do druhého kola u kontrolní rady Technologické agentury postupuje Rostislav Drochytka s počtem 66 hlasů z prvního kola a Martin Vlach, 85 hlasů. I zde prosím o přerušení tohoto bodu a otevření dalšího.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Přesně tak, ani zde se rozprava nevede a já přerušuji projednávání tohoto bodu na tajnou volbu.

 

Otevírám další bod a tím je

 

142.
Návrh na volbu člena Rady Českého rozhlasu

Prosím, aby se slova ujal předseda volební komise, poslanec Martin Kolovratník. Prosím.

 

Poslanec Martin Kolovratník: U Rady Českého rozhlasu je to první volba, první kolo. Budeme obsazovat jedno neobsazené místo, které se uvolnilo 9. června, už je dlouho neobsazené tím, že skončil toho 9. června 2023 mandát panu Vítězslavu Jandákovi. Výbor pro mediální záležitosti 25. října vyhlásil tu standardní lhůtu na nové návrhy, ta běžela do 24. listopadu a výboru bylo doručeno sedm nominací. Těchto sedm platných nominací výbor podle jednacího řádu takzvaně zúžil na trojnásobek počtu neobsazených míst, postupuje tedy Sněmovně tři kandidáty nebo tři finalisty, chcete-li, na toto jedno místo, a tento návrh, toto zúžení promítl do svého usnesení číslo 111, které následně předal volební komisi. Volební komise toto projednala 8. prosince a promítla ty tři návrhy do usnesení číslo 113.

Těmi kandidáty, z kterých budeme vybírat, jsou pánové Miroslav Bobek, Jakub Chytil a Petr Šíla s tím, že výbor pro mediální záležitosti i volební komise navrhují volbu tajnou, a dále: pokud někdo bude zvolen, tak mu jeho šestileté funkční období započne dnem volby.

Nejdříve, pane předsedající, prosím, o otevření rozpravy a poté hlasování na návrh, že se tato volba provede tajným způsobem.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Otevírám rozpravu a ptám se, kdo se do ní hlásí? Nikoho nevidím. Je-li tomu tak, rozpravu končím. Ptám se, zda chcete závěrečné slovo? Není tomu tak.

 

Padl návrh na to, aby tato volba proběhla tajně.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tajnou volbu? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 59, přihlášeno je 152 poslankyň a poslanců, pro 149, proti 2. S návrhem byl vysloven souhlas a já přerušuji tento bod do tajné volby.

 

Otevírám další bod dnešního jednání a tím je

 

143.
Návrh na volbu člena dozorčí rady Státního fondu dopravní infrastruktury

Prosím, pane předsedo, abyste se ujal slova.

 

Poslanec Martin Kolovratník: V dozorčí radě Státního fondu dopravní infrastruktury také obsazujeme jedno místo, nacházíme se v druhé volbě a bude to první kolo - 21. září 2023 na toto místo rezignoval pan Jindřich Lechovský, následně Sněmovna se pokusila zvolit nového kandidáta, ale v dvou kolech 25. října a 29. listopadu se nepodařilo nikoho zvolit. Proto byla vyhlášena nová lhůta, ta byla do 12. ledna 2024 a volební komise dostala dva návrhy: pan Ivo Drahotský za hnutí ANO a pan Václav Vislous za klub Pirátů a Starostů. Tyto dva návrhy jsme promítli do usnesení číslo 114 ze dne 12. ledna. Ke dvěma jménům v usnesení doplňujeme, že ani zde zákon způsob volby nestanoví. Volební komise navrhuje volbu tajnou, a pokud někdo bude zvolen, bude mít čtyřleté funkční období, které mu započíná dnem volby.

I zde prosím o otevření rozpravy a poté hlasování o návrhu na tajnou volbu.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Otevírám rozpravu a ptám se, zda se někdo hlásí do rozpravy? Nikoho nevidím, v tom případě rozpravu končím. Ptám se na závěrečné slovo, nechcete závěrečné slovo?

 

Padl návrh na to, aby volba proběhla tajnou volbou.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 60, přihlášeno je 154 poslankyň a poslanců, pro 144, proti 2. Byl vysloven souhlas s tajnou volbou a já přerušuji tento bod do provedení tajné volby.

 

Otevírám další bod, a tím je

 

144.
Návrh na volbu členů Rady Státního fondu kinematografie

Prosím, pane předsedo, abyste se ujal slova.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji. U tohoto volebního bodu volíme po dohodě s panem ministrem kultury s jistým předstihem tak, aby byl obsazen a funkční ten fond. Je to z toho důvodu, že 19. dubna bude končit mandát paní Heleně Bendové, Ludmile Cvikové a Martě Švecové. V tomto případě se o nominace stará nebo je zajišťuje Státní fond kinematografie sám, on provedl výzvu, která běžela od 17. října do 7. listopadu 2023 pro kulturní instituce. Na základě této výzvy fond obdržel 13 nominací pro 5 kandidátů, těchto 5 kandidátů nám pan ministr kultury Martin Baxa doručil do Sněmovny dne 10. ledna a jsou následující: paní Ludmila Cviková 3 nominace, Marta Nováková 2 nominace, Ivo Popek 2 nominace, Jan Svačina 2 nominace a Marta Švecová 4 nominace.

Na tři místa tedy budeme vybírat z pěti jmen a těchto pět jmen volební komise promítla do usnesení číslo 115 ze dne 6. února. Jména jsem vám představil. I zde volební komise navrhuje volbu tajnou a případně zvoleným členům začne tříleté funkční období, v tomto případě tříleté, nejdříve ode dne 20. dubna 2024.

Tady si dovolím, kolegyně, kolegové, poprosit o pečlivost, aby vaše hlasovací lístky nepropadly, aby byly platné a mohli jsme je započítat, je potřeba tedy označit tři jména a zbylá dvě, pokud se pro ně nerozhodnete, označit křížkem. To znamená, označit každé jméno na tom volebním lístku.

Prosím, pane předsedající, o otevření rozpravy a pak hlasování na tajnou volbu.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Otevírám rozpravu a ptám se, zda se někdo hlásí do rozpravy? Nikoho nevidím, je-li tomu tak, rozpravu končím. Ptám se na závěrečné slovo? Nechcete závěrečné slovo.

 

V tom případě dám hlasovat, aby volba proběhla tajnou volbou.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tajnou volbu? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 61, přihlášeno je 156 poslankyň a poslanců, pro návrh 146, proti 2. Byl vysloven souhlas s tajnou volbou a já přerušuji tento bod do provedení tajné volby.

 

Otevírám další bod a tím je

 

145.
Návrh na volbu členů Rady Státního fondu kultury České republiky

Prosím, abyste se i v tomto případě ujal slova, pane předsedo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Tak je to poslední volební bod, i zde je to první volba a první kolo. Návrhy, kandidáty do Rady Státního fondu kultury v souladu se zákonem pro Sněmovnu připravuje osobně ministr kultury na základě své vlastní výzvy a zralé úvahy. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP