Pátek 1. března 2024, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Jan Bartošek)

142.
Návrh na volbu člena Rady Českého rozhlasu

Prosím, aby se slova ujal předseda volební komise, poslanec Martin Kolovratník. Prosím.

 

Poslanec Martin Kolovratník: U Rady Českého rozhlasu je to první volba, první kolo. Budeme obsazovat jedno neobsazené místo, které se uvolnilo 9. června, už je dlouho neobsazené tím, že skončil toho 9. června 2023 mandát panu Vítězslavu Jandákovi. Výbor pro mediální záležitosti 25. října vyhlásil tu standardní lhůtu na nové návrhy, ta běžela do 24. listopadu a výboru bylo doručeno sedm nominací. Těchto sedm platných nominací výbor podle jednacího řádu takzvaně zúžil na trojnásobek počtu neobsazených míst, postupuje tedy Sněmovně tři kandidáty nebo tři finalisty, chcete-li, na toto jedno místo, a tento návrh, toto zúžení promítl do svého usnesení číslo 111, které následně předal volební komisi. Volební komise toto projednala 8. prosince a promítla ty tři návrhy do usnesení číslo 113.

Těmi kandidáty, z kterých budeme vybírat, jsou pánové Miroslav Bobek, Jakub Chytil a Petr Šíla s tím, že výbor pro mediální záležitosti i volební komise navrhují volbu tajnou, a dále: pokud někdo bude zvolen, tak mu jeho šestileté funkční období započne dnem volby.

Nejdříve, pane předsedající, prosím, o otevření rozpravy a poté hlasování na návrh, že se tato volba provede tajným způsobem.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Otevírám rozpravu a ptám se, kdo se do ní hlásí? Nikoho nevidím. Je-li tomu tak, rozpravu končím. Ptám se, zda chcete závěrečné slovo? Není tomu tak.

 

Padl návrh na to, aby tato volba proběhla tajně.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tajnou volbu? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 59, přihlášeno je 152 poslankyň a poslanců, pro 149, proti 2. S návrhem byl vysloven souhlas a já přerušuji tento bod do tajné volby.

 

Otevírám další bod dnešního jednání a tím je

 

Následující část projednávání bodu pořadu schůze

Aktualizováno 16. 7. 2024 v 13:19.




Přihlásit/registrovat se do ISP