(15.00 hodin)
(pokračuje Patrik Nacher)

Začnu komunikací vládní koalice s opozicí. Vy jste kandidovali jako vládní koalice s tím, že to budete dělat lépe, že to budete dělat jinak a lépe. Jinak také znamená, že to můžete dělat i hůř. A když se podíváte na to, jakým způsobem komunikuje vládní koalice za poslední dva roky s opozicí, tak to zcela nepochybně, měřitelně si troufám říct, je změna k horšímu. Já jsem si to tady zase rozdělil, aby to bylo strukturované, aby to pochopil opravdu každý, na dva parametry, nebo na tři dokonce: interpelace, témata a okruhy a předkládání zákonů.

U těch interpelací vy víte, že já jsem tady dokonce před čtrnácti dny navrhoval speciální bod Odpovědi ministrů na otázky poslanců, a to z toho důvodu, protože nám ty interpelace mizí. Statistika je, že interpelací bylo využito jenom v 50 %, v 50 % ty interpelace prostě byly zrušeny, a ony jsou zrušeny nejčastěji z toho důvodu, že my navrhneme nějaký mimořádný bod z hlediska důležitosti a vy jej - nebo předsedkyně Sněmovny jej zařadí zcela nepochybně vždycky na čtvrtek. A i přesto, že vy nám neschválíte program a skončí to třeba do 11, do 12, jsou interpelace zrušeny, takže 50 %. Potenciálně tady bylo 91 schůzí. Počet dnů, kdy interpelace mohly proběhnout, bylo 40, kdy ve skutečnosti proběhly, bylo 20. Poslední interpelace tady byly minulý týden, ale předtím to bylo, představte si, 26. října. Naposled tady byl premiér 14. 9 a tedy ten minulý týden.

Když se podíváte, tento čtvrtek interpelace budou, ale když jsem se díval do systému, jsou tam omluveni ministři, kteří jsou nyní středobodem naší pozornosti z hlediska témat a materie. Takže omluven je ministr Jurečka - MPSV. Teď řešíme zákon o sociálních službách například. Ministr Válek - ministr zdravotnictví, ministryně Langšádlová - tam možná těch otázek nebude tolik, pan premiér Fiala do 14 hodin, paní ministryně obrany Černochová a od 11 hodin ministr Marek Výborný. To jsou témata zemědělství. (Poznámka ministra Výborného.)

Já nekomentuji, kde kdo bude. Jenom říkám, že ty interpelace buď nejsou, anebo když jsou, klíčoví ministři tam nejsou a jsou omluveni. Já to nekomentuji, jestli jsou omluveni správně, nebo špatně, ale jsou omluveni. Jestli tam bude omluven mezitím někdo jiný, to se ještě ukáže.

Takže ty interpelace, jak vidíte, moc nefungují obecně. Já jsem třeba měl historicky první písemnou interpelaci a čekal jsem na ni tuším půl roku, než jsem přišel na řadu. Ony ty interpelace mezitím zestárnou a pak už nedávají smysl. Ale vy jste přece říkali, že budete komunikovat s námi, a ty interpelace jsou takovým průvodním jevem.

Druhý příklad komunikace nebo nekomunikace vládní koalice s opozicí je předkládání zákonů. Vy u věcí, které mají doběh na několik volebních období, s námi nekomunikujete. Příklad: teď aktuálně důchodová reforma, posunutí věku odchodu do důchodu. To jsou docela klíčové věci. Teď jsou moji tři kolegové u pana prezidenta k tomuto tématu. My se to tak dozvídáme z médií, komentujeme to, naposled já včera V Třistašedesátce na CNN Prima News, ale nikdo s námi o tom nejedná - ne že nám to někde řeknete, takhle to leží a běží, ale jednat o tom, jednat! Penzijní produkty, DIP - dlouhodobý investiční produkt. Zase věc na několik volebních období, tak jste si to tady prohlasovali. Já jsem nabízel odborná jednání, politická jednání, odborná, nerušte některé věci, penzijní produkty - nic. Daňový balíček - totéž. Zase - vy vždycky máte problém domluvit se mezi sebou, já tomu rozumím, protože máte rozdílné pohledy, a pak už nemáte ochotu s námi jako s opozicí jednat, protože kdybyste změnili názor na základě našich argumentů, tak zase budete muset přesvědčit všech pět subjektů v té vládě. To je další příklad a zase nic.

Mám tady ale i pozitivní příklady, abyste neřekli. Dneska budeme probírat tisk 604, já to nazývám milostivý podzim, což se týká odpuštění penále u zdravotního pojištění, a tam jsme se na tom domlouvali. Trvá to sice půl roku, ale je to prostě tady předloženo napříč. Tisk 616 - redefinice znásilnění. Zase, rok debat mimo Sněmovnu lidí, kteří tomu rozumí, a potom tady je předložen návrh, který dává hlavu a patu a který už se bude ve druhém čtení jenom upravovat technicky. Tak mi fakt vysvětlete, jak je možné, že u těchto věcí, a to jsou jednotlivosti - milostivé léto, milostivý podzim, redefinice znásilnění - tam to jde a u těch ostatních to nejde. U těch ostatních, které jdou nad rámec několika volebních období, nejenom tohoto volebního období. Já tomu fakt nerozumím, když vy jste říkali, že budete komunikovat s opozicí.

Vyzkoušíme si to aktuálně na tisku 605, to je zákon o sociálních službách, příspěvek na péči. Určitě pánům ministrům i mně přišly stížnosti od překladatelů do znakového jazyka a hrozí tady, že neslyšící nebudou moci čerpat tuto službu například. Proč zase o tom nejednáte s opozicí? Proč takováhle partyzánština? Nechápu to! Já bych chtěl prostě, abychom si to tady jednou řekli. Jak to, že to u něčeho jde, u něčeho ne?

Ale ono se to týká i okruhů, témat, s kterými vy sem přicházíte, nebo obecně do veřejného prostoru. A když se podíváte na čísla a statistiky, my jsme v některých nejhorší nebo jedni z nejhorších - inflace, energetická inflace, růst, respektive pokles reálných mezd, růst HDP neboli stagnace, a tam s těmi scénáři moc nepřicházíte. Naproti tomu permanentně každý ten zákon a každá ta věc, která je namířena tu proti spotřebitelům, tu proti seniorům, tak to odůvodňujete zadlužováním, kdy ale my jsme v tomhle 6. nejméně zadlužená země, anebo že ten stav důchodů, jak je u nás, je neudržitelný. Když se podíváte na kontext, tak ten poměr je nějakých 8 % - 8 % procent z HDP se dává na důchody. A když se podíváte, jak se to vyvíjí za posledních deset let, tak se to pohybuje. Není to, že by to směřovalo jenom nahoru.

Takže tohle to je, prosím pěkně, jasný, odůvodněný bod - komunikace, možná bych to mohl přejmenovat na nekomunikace vládní koalice s opozicí s tím, že tady jsou, jak říkal Miloš Zeman, ostrůvky pozitivní deviace, příklady toho, kdy to jde, takže to není o tom, že by to nešlo, ale je to o ochotě a tu ochotu na straně vlády opravdu nevidím. O těch interpelacích jsem hovořil. Fakt jsem zvědav, jak to bude probíhat ve čtvrtek, kolik bude nakonec omluveno ministrů.

Druhý bod jsem nazval Užitečný boj s kyberšmejdy, s kyberzločinci. Doufám, že jste zaznamenali stejně jako já, že vlastně s tímhle se v poslední době fakt roztrhl pytel. Ty příběhy čteme dnes a denně v médiích. Falešné telefony, falešné esemesky, falešné maily. Už to není o špatné češtině, už opravdu jsou to sofistikované podvody. Já si myslím, a chtěl jsem už dávno interpelovat v této věci, ale pozitivně, abychom se někam posunuli, ministra vnitra, a jak jsem vysvětlil v tom předchozím bodě - vidíte, jak je to krásně provázané - nemám možnost. Tak aspoň toho využívám, že bych to zařadil jako bod Užitečný boj s kyberšmejdy. Já jsem tady pořádal seminář na toto téma za účasti - to bych chtěl poděkovat - policistů, kteří to šetří, politiků napříč, lidí z akademické půdy, médií, spotřebitelů, lidí z bankovního sektoru, spotřebitelských organizací a různých rezortů a musím vám říct, že to bylo velmi užitečné, a bylo by dobré, abychom tomu věnovali trochu pozornost, protože my, když to nezachytíme v rámci prevence, tak se to tady fakt rozjede. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP