(16.30 hodin)
(pokračuje Klára Dostálová)

A já si myslím, že si tady musíme tedy říci, co to vlastně znamená pro Českou republiku, protože spousta lidí mně říká: Dobře, takže na to zablokování by stačila Vé čtyřka. Nestačila. Je potřeba tam skutečně načíst počty obyvatel. Evropská unie má zhruba 448,4 milionu lidí, z toho Vé čtyřka má 64,4 milionu lidí, to znamená, zhruba 14 %. Proto je tak důležité, aby pan ministr skutečně se spojil i s těmi státy, které nehlasovaly pro migrační pakt, a těch států je samozřejmě daleko více, Malta například, prostě i další státy, a zkusil zajistit tu blokační menšinu, protože musí zajistit spolu s V4 dohromady 157 milionů lidí v těch státech, aby zajistil tu blokační menšinu. Ale panu ministrovi je to jedno, národní zájmy, české zájmy jsou mu jedno. Co se tady bude dít, v podstatě nikdo neví.

A v tom kontextu bych se hrozně ráda zeptala pana ministra, jak je to tedy s těmi Ukrajinci, když neustále říká, že bude brán zřetel na to, že tady máme běžence z Ukrajiny. Tak já bych se pana ministra znova a znova ráda zeptala na ty odpovědi a doufám, že ten bod bude zařazen, aby mně tedy odpověděl, jak je to s azylem pro ukrajinské běžence. On se vyhýbá této odpovědi, ale já se ptám: Česko si podle azylového zákona č. 314/2015 Sb. ustavuje svůj seznam bezpečných zemí původu. Proces vychází ze směrnic Evropské unie o mezinárodní ochraně. U těchto bezpečných zemí původu se obecně předpokládá, že dobře fungují, a tak se žádosti o azyl u občanů z těchto zemí v EU zpravidla zamítají jako neodůvodněné. Český seznam upravuje prováděcí vyhláška 328/2015 Sb., ve znění z roku 2019. Na tomto seznamu je 24 zemí včetně Ukrajiny, s výjimkou Krymu. Tak se znovu ptám, jak to tedy bude s azylovým řízením? Protože pokud je Ukrajina zařazena na seznam bezpečných zemí, ještě k tomu má statut kandidátské země, tak se tady prostě žádné azylové řízení nepovede. To znamená, že my za toho Ukrajince nedostaneme ani pětikorunu! Je to naše dobrovolná solidarita a je potřeba, abychom si to takto přiznali, že to takto je. Proto říkám, že povinná solidarita je úplně absurdistán. Češi jsou velmi solidární národ, o Ukrajince jsme se tady postarali, jak jsme všichni nejlépe věděli. Jestli to tak není, tak musí pan ministr Rakušan odpovědět na otázku, zda do této vyhlášky označil Ukrajinu jako nebezpečnou zemi, a na to chci znát odpověď. Máme tedy v českém právním řádu, v českých vyhláškách Ukrajinu jako nebezpečnou zemi, nebo ne? Pokud tomu tak není a stále je vedena jako bezpečná země, tak všechno, co říká pan ministr Rakušan, není pravda, prostě žádné azylové řízení se tady nepovede.

Takže prosím, aby byl zařazen tento bod. Je potřeba na ty otázky odpovědět anebo prostě přiznat české veřejnosti, že se to nepovedlo, že to česká vláda pokazila, že už v podstatě není cesty zpět, protože takovéhle nastavení zrcadla toho, že pohrdá pan ministr Rakušan českými občany, a místo aby vyjednával na Radě ministrů si jede na debatu do Vyškova, kdy já mu zaručuji, že i vyškovští by byli radši, kdyby pan ministr chránil zájmy České republiky místo toho, aby tam s nimi debatoval u jednoho piva. Možná by to ocenili daleko více! (Potlesk poslanců ANO 2011.)

Druhý bod, který bych dneska ráda zařadila, se jmenuje Prezentace politických stran za státní peníze. Opravdu nerozumím už některým věcem, které se odehrávají v České republice, protože jsme si asi všichni vědomi toho, že jsme ve dvou velmi silných volebních rocích - rok 2024, rok 2025 - a teď čtu titulky: Miliony pro spolek europoslankyně ODS. Pořádá konferenci. Odéeska se nám tady normálně v přímém přenosu prezentuje za státní peníze, za peníze daňových poplatníků. A já se chci zeptat v kontextu toho, zda si ODS těch 1,9 milionu korun na jednu konferenci pod názvem Venkov započítá do svého volebního limitu. Já na to tady upozorňuji u tohoto pultíku, že si na to tedy dohlédnu, jestli takovéto věci jsou vůbec možné. Konferenci Venkov pořádá pro Ministerstvo zemědělství Spolek pro obnovu venkova. Tento spolek má dle výroční zprávy z roku 2022 jednoho zaměstnance, takže jeden zaměstnanec ve spolku pořádá pro Ministerstvo zemědělství konferenci za 1,9 milionu. Barák jako blázen s obrovským množstvím úředníků to není schopen zvládnout sám. Já myslím, že tomuto asi nemůže uvěřit vůbec nikdo. Předpokládám, že skutečně se tomu budou dohledové orgány věnovat, protože toto přece není možné! Pokud Spolek pro obnovu venkova argumentuje tím, že to je na základě veřejné zakázky, kde byl ale přihlášen pouze jeden uchazeč, že si ministerstvo vlastně skutečně musí najímat takovéto organizace ve volebním roce na pořádání takovýchto konferencí, když samo o sobě má minimálně tisíc úředníků, tak to skutečně nejsou schopni zvládnout sami? Takže teď bude nová praxe, že si politické subjekty budou platit reklamu v rámci konferencí s názvem Venkov nebo jim podobné za 1,9 milionu z peněz daňových poplatníků! Takže doufám, že se k tomu Občanská demokratická strana, paní Vrecionová, postaví čelem, zahrnou to do volebních limitů, protože ještě k tomu se ta konference pořádá v Mělníku, což je působiště paní Vrecionové, to znamená, tam skutečně jde o velmi propojený model těchto aktivit, a že těchto 1,9 milionu všichni uvidíme ve výkaznictví účtu k volbám. Děkuju. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. To bylo zatím poslední přihlášení s přednostním právem a nyní přistoupíme k dalším přihlášeným. Jako první je na řadě paní poslankyně Jana Mračková Vildumetzová. (Z pléna: A připraví se?) Připraví se - děkuji - paní poslankyně Věra Adámková. Prosím, vašich pět minut, paní poslankyně.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Paní místopředsedkyně, vážené poslankyně, vážení poslanci, já bych ráda zařadila bod s názvem Vláda pětikoalice neplní své programové prohlášení, počty úředníků na všech rezortech neustále stoupají. Nemusím připomínat, že tato vláda si dala do programového prohlášení, že sníží počet úředníků, a když se podíváme na poslední zprávy a na poslední jednání vlády, které proběhlo minulý týden ve středu, tak jsme se na jednání vlády dozvěděli, že opět počty úředníků se navýší o dalších 124 míst. O co víc je smutné, že ta úřednická místa se navyšují například na Ministerstvu práce a sociálních věcí, kde potřebují IT specialisty. Tak já jsem si myslela, že když si tady Česká pirátská strana zřídila Digitální a informační agenturu, takže bude všechno ona zastřešovat, vždyť ona tam má stovky pracovníků! A my budeme na další rezorty brát další lidi!

Zároveň mě velmi znepokojuje informace, kterou jsme se dozvěděli také dva, tři dny dozadu, že se utratilo za právní služby jenom za druhé poletí loňského roku 145 milionů korun. Na rezortu vnitra to bylo v prvním pololetí 8 milionů, v druhém pololetí 14 milionů. Zajímavé je, protože pan ministr vnitra nechodí jak na písemné, tak ústní interpelace, tak jsem ho písemně interpelovala, kde jsem ho požádala, zda by mi mohl - protože služební zákon a počty úřednických míst především spadají pod něj, protože státní služba spadá pod Ministerstvo vnitra - a pan ministr mi odpověděl, že mi ty údaje ohledně dohod o provedení práce a dohod o pracovní činnosti nepředloží, že těmito údaji nedisponuje. Takže já jsem velmi ráda, že aspoň novináři si s tím dali tu práci, a že jsme se tedy dozvěděli aspoň některá čísla. Já v tuto chvíli, pokud dnes ten bod nebude zařazen, budu postupovat v souladu s jednacím řádem a budu si o ty informace žádat přímo na Ministerstvu vnitra. Není podle mého názoru možné, aby finanční prostředky byly využívány podle mého názoru v rozporu (s péčí) řádného hospodáře, aby například ministr pro evropské záležitosti si prakticky z peněz daňových poplatníků platil své webové stránky, které propagují jen jeho osobu. Myslím si, že to je nepřijatelné.

Zároveň bych chtěla říct, že tahle vláda opravdu slibovala, jak bude šetřit. Nemusím připomínat, že první, co udělala, že si schválila nový služební zákon. To má také ve svém programovém prohlášení, a co přinesl nový služební zákon? No, všichni ministři si mohli na své rezorty přivést nespočet politických náměstků! Mají jich tam již přes 40. Politický náměstek rovná se trafika. Za nic nezodpovídá, nikoho neřídí, pouze bere odměnu zhruba 150 000 měsíčně! A to jsme se ještě dozvěděli, jaké odměny - například na rezortu vnitra za minulý rok byly 82 milionů - a někteří, například náměstek na Ministerstvu vnitra, dostal 520 000. Možná, že to byl zrovna ten náměstek, který včera zastupoval pana ministra vnitra na tom důležitém jednání v Bruselu, kam neměl čas jet, aby řešil věci, které se dotýkají migrace. No, on k tomu asi přistupuje už tak, že vlastně on za Českou republiku skvěle ten migrační pakt dojednal, takže už prakticky není potřeba. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP