(16.50 hodin)
(pokračuje Roman Kubíček)

V Německu zacouvali a šli zpátky až do té cesty, že si posichrovali výrobu elektřiny z uhlí do té doby, dokud nevybudují náhradní plynové elektrárny. My takovou koncepci nemáme a myslím si, že nejpozději v této době je nutné otevřít diskusi a bavit se o tom, jakým způsobem budou tyto výpadky nahrazeny, jakým způsobem se budeme spoléhat na výrobu čistě z fotovoltaických zdrojů, protože bych chtěl upozornit, že v zimě výroba z uhelných elektráren převyšuje 50% spotřebu. Toto může být velký problém, a proto bych si vás dovolil poprosit, aby tento bod byl zařazen jako první bod dnešního jednání. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní je na řadě pan poslanec Lang, připraví se paní poslankyně Pokorná Jermanová a poté paní poslankyně Oborná. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuji, paní předsedající. Já jsem zvolil téma, chtěl bych zařadit bod, který jsem nazval Debata bez cenzury, k čemu to slouží, pane ministře vnitra Rakušane? Využívám této příležitosti, protože opravdu interpelace neprobíhají řádně, jak by probíhat měly. Ministr vnitra se nezúčastňuje posledních interpelací a my opravdu nemáme jinou možnost, jak zvednout některé otázky, které z toho prostoru vyplývají, než prostě prostřednictvím toho, abychom načetli tady nějaké body.

Co mě velice zvedlo ze židle, to je to, když vlastně pan ministr vnitra na své poslední debatě, která proběhla ve Vyškově, se nechal nahradit na ministeriádě, která je podle mě tedy podstatně důležitější, v Bruselu svým náměstkem Lukášem Hendrychem. A nezlobte se na mě, jestliže se někde probírá stav schengenského prostoru a ochrana vnější hranice EU, aktuální migrační situace či boj případně proti zneužívání dětí a jsou to hlavní téma jednání Rady pro vnitřní věci v Bruselu a Rady pro spravedlnost, tak by tam ministr vnitra měl být, neměl by být na své debatě ve Vyškově.

Já jsem opravdu sledoval všechny debaty pana ministra vnitra Rakušana a chtěl bych říct, že bychom se měli všichni tady nad tím zamyslet, co to prosím vás pan ministr vnitra a hnutí STAN sleduje touto kampaní. My z hlediska opozice jenom na to koukáme s otevřenou pusou, ale opravdu by mě zajímalo, jak ostatní čtyři strany vládní koalice hledí na to, jak první vicepremiér této vlády po dvou a půl letech v přímém přenosu bodne nůž do zad vlastně premiérovi Fialovi a největší koaliční straně ODS, která mu vyžehlila jeho několik obrovských průšvihů, kterých se dopustil, od Dozimetru přes další a další věci. Najednou pan ministr vnitra je někdo jiný, najednou pan ministr vnitra je ten jediný správný z pětikoalice, který jako by dva a půl roku nebyl v té koalici, nebyl účasten všech schvalovacích procesů, to, co vy jste si tady schválili za ty dva a půl roku, a on jede na nějakou svoji one man show. Já jsem psal na sociálních sítích, že by bylo úplně nejlepší, aby se lidé nezúčastňovali těchto debat, protože prostě on, ministr vnitra, zneužívá vlastně - jezdí do strukturálně postižených regionů, protože samozřejmě byl v Mostě, byl v Karviné, byl v Sokolově, byl v České Lípě, potom si udělal jednou one man show s Ukrajinci v Břevnovském klášteře. On to zneužívá, prosím vás. On samozřejmě ví, že lidé se tam zeptají na ukrajinskou krizi, lidé se tam se zeptají na energetickou krizi, lidé se zeptají na úsporný balíček, lidé se tam zeptají na migrační vízový pakt, a co běžný občan asi v chviličce té otázky může ministrovi položit? Pro pana ministra je úplně jako že mu to spadne z nebe, jestli se tam objeví pan Vrábel nebo se tam objeví nějaký jiný dezolát, který se objevil teď na té poslední debatě, protože on potom samozřejmě vypadá, jako že je ten čistý. Má zahlcené svoje všechny sociální sítě a opravdu mi připadá velice zvláštní, aby první vicepremiér české vlády, ministr vnitra, debatoval na Debatě bez cenzury s lidmi, jako byl například KMTM, král Miroslav Tarzan Meresjev. To byl člověk, který se teď objevil na té poslední debatě a pan ministr vnitra tam s ním prostě debatoval. Netvrdím, že tam nemůže přijít prakticky kdokoliv, ale prostě zdá se mi, že místo pana ministra vnitra má být v Bruselu, kdy by měl žehlit vlastně to, co dojednal předtím za svého předsednictví, ten vízový migrační pakt, a ne s králem Miroslavem Tarzanem Meresjevem diskutovat ve Vyškově nad totálními nesmysly, co ten člověk mu tam povídal, protože ten nebyl pravděpodobně úplně zdráv. Opravdu se mi to velice nelíbí.

Zároveň tady už to několikrát zaznělo od Kláry Dostálové, zaznělo to od našeho pana předsedy: prosím vás, je to už tedy začátek nějaké předvolební kampaně na eurovolby ze strany STAN, nebo je to příprava na nějaké zaříznutí pětikoalice a vyčlenění se hnutí STAN úplně, jako že "my nic, my jsme ti čistí, my jsme ti správní"?. Pan ministr vnitra v souvislosti třeba s Ukrajinou tam říká na těch debatách - ono to z něj postupně vyleze, že jo - to byly ty akcie ČEZu, potom tam hovořil o Ukrajincích, bere si jako, že on a STAN vlastně se o ty Ukrajince postarali. Prosím vás, o to se postarala celá česká veřejnost, koalice, opozice, ukrajinští běženci, kteří jsou tady, byly přijímány ty zákony i za naší účasti, bez nás by to prakticky neprošlo a všechno to platí čeští daňoví poplatníci. Takže to není jenom pan ministr vnitra Rakušan, který se dneska staví do té role, že on je ten největší zachránce a ochránce Ukrajinců. Je tam prostě spousta věcí, které nejsou dobře. On v těch otázkách tam prostě vždycky něco vystřelí, lidé tam nemají možnost reagovat, ale on na svých sociálních sítích to má zahrnuté.

Proto bych chtěl vás poprosit, abychom se ostatní čtyři koaliční strany a dvě opoziční strany shodly na tom a otevřely zde téma Debata bez cenzury, k čemu to slouží, pane ministře vnitra Rakušane? Děkuji. (Slabý potlesk v levé části jednacího sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní je na řadě paní poslankyně Pokorná Jermanová a ta má dvě přihlášky, takže tedy máte dvakrát pět minut. Prosím.

 

Poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych vás chtěla požádat o zařazení dvou bodů. Jeden bod je už, dá se říct, tradicí. Pravidelně tady předstupuji a žádám o zařazení bodu, který se týká jasné strategie této vlády a jejího postoje k prodeji státního majetku. Ano, hádáte správně, mě pořád zajímá osud zámku Štiřín. Ono to funguje tak, že v médiích je dlouho klid, pak najednou prosákne nějaká informace, vedle Štiřína se zase problikne prodej Kunratického zámečku, pak je zase klid, a zase se někde objeví prodej historické budovy České pošty. Co se týče Štiřína, jsou kolem toho opravdu velké nejasnosti. Je kolem toho velká nevole i okolních starostů, kteří samozřejmě jsou zásadně proti, aby tato nejlépe udržovaná historická památka České republiky přešla do soukromých rukou. Já si uvědomuju, že je to na velmi lukrativním místě v blízkosti dálnice, je k tomu krásný park, golfové hřiště, budova v poslední době prošla velkou rekonstrukcí za nemalé peníze. Co budí velké otazníky, je samozřejmě oprava gastro za 20 milionů, přestože se vědělo, že tento zámeček zřejmě asi Ministerstvo zahraničí chtít nebude. Takže já bych tedy prosila o zařazení nového bodu s názvem Strategie vlády týkající se prodeje státního majetku. Prosila bych zařadit tento bod na pátek jako první bod, abych poskytla dostatek času k tomu, aby se pan premiér, který by samozřejmě k tomu měl vystoupit, mohl na tento bod připravit.

A teď druhý bod, ze kterého tedy vůbec nemám radost, a musím říct, že ve mně vzbudil poměrně výrazné zděšení. Týká se historické památky, takzvaných Barrandovských teras. Abychom věděli a abychom si to uvědomili, jak vážná ta situace je, Barrandovské terasy spolu s Vyšehradem a s Hradčany jsou vlastně třemi výraznými památkami, dominantami Prahy a České republiky. V roce 2011 tam památkáři, Stavební úřad Prahy 5, povolili přístavby k této kulturní památce Barrandovské terasy s tím, že tam bude postaven hotel, a tento hotel měl přispět k tomu, aby Barrandovské terasy nadále nechátraly, aby se opravily, aby znovu vešla v provoz restaurace, která se tam nacházela. Co se však v průběhu let stalo? Místo hotelu tam vznikly apartmánové domy, ke konci loňského roku realitní kancelář začala byty prodávat a najednou se ukazuje, že investor žádá o to, aby Barrandovské terasy, ta historická budova, také změnila svůj účel a staly se z ní apartmány. Chci zařadit tento bod, jehož cílem má být výzva panu ministrovi Baxovi, aby se velmi intenzivně vložil do řešení této kauzy, protože pokud ji necháme usnout, tak se obávám, že přijdeme o nenahraditelnou památku, která byla vybudovaná mezinárodně uznávaným architektem. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP