(17.00 hodin)
(pokračuje Jaroslava Pokorná Jermanová)

Chci jenom podotknout, že tato kauza není o selhání jednotlivce. Znovu připomínám, že národní kulturní památka Barrandovské terasy spolu s Hradčany a Vyšehradem tvoří největší dominanty pražského vltavského údolí, a musím říct, že na jejím neblahém osudu se podepsala jak městská část Prahy 5, tak magistrát i samotní památkáři. Já bych prosila tedy zařadit nový bod s názvem Osud Barrandovských teras na pátek jako druhý bod. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, čili kulturní památka Barrandovské terasy... (Poslankyně odpovídá mimo mikrofon, nesrozumitelné.) Ano, ale ten bod se jmenuje... trošku jste ho změnila. (Poslankyně Pokorná: Řekněte to, jak jsem to načetla.) Osud Barrandovských teras, ano. Děkuji.

Nyní vystoupí paní poslankyně Oborná, pak se připraví pan poslanec Rais a poté Berenika Peštová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Monika Oborná: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych tímto navrhla nový bod a požádala vás o zařazení tohoto bodu na program jednání schůze, protože se domnívám, že je nejvyšší čas, abychom se zde na plénu Sněmovny začali bavit o situaci českých zemědělců, o situaci v českém zemědělství. Ono toho tady dnes už hodně zaznělo. Vystoupil i pan ministr Výborný, což nevím, jestli bylo úplně nejchytřejší, protože, pane ministře, při vší úctě k vaší osobě, to milostivé léto vám šlo lépe než zemědělství, možná byste se k tomu měl vrátit. Rozumím tomu a chápu, že - a je to evidentní - že zemědělství není prioritou této vlády.

Ono pojďme si říct, co jsou vlastně priority této vlády, protože mi někdy připadá, že tady už je skoro celá země ve stávce. Stávkují učitelé, stávkují zdravotníci, zemědělci pořádají protesty, tak ony se ty priority této vlády hledají velmi špatně. Nicméně o tom tady hovořit teď nechci. Domnívám se, že současná vláda si vůbec neuvědomuje důležitost zemědělského sektoru a nedomýšlí následky. Podceňujete české zemědělce, přitom zemědělská produkce je jeden z nejdůležitějších faktorů lidské existence, jednoduše řečeno proto, protože nám dává potraviny, produkuje jídlo pro obyvatelstvo. Čeští zemědělci a potravináři patří bezpochyby mezi nejlepší v Evropě a vy místo toho, abyste to ocenili a podpořili je, tak je jenom urážíte. Dnes tady pan ministr Výborný řekl na mikrofon, cituji, čtvrteční demonstraci zemědělské veřejnosti nazval "představení techniky, kterou disponují". Takže milí zemědělci, pan ministr vaše protesty nazývá představením techniky, kterou disponujete. Tomu se říká arogance moci v přímém přenosu, jednoduše řečeno. (Potlesk poslanců hnutí ANO.) A nějaké omluvy, té se nikdy nedočkáte, to je vám snad jasné.

České zemědělství bojuje, bojuje podobně jako zemědělství v celé Evropské unii a bojuje o přežití. Na zemědělce dopadají požadavky jak zelené dohody, tak byrokracie spojené zejména nejen s ochranou životního prostředí, také levné dovozy ze zemí mimo EU. Kromě často zmiňované Ukrajiny nově hrozí levné dovozy také z jižní Ameriky. Všichni přitom víme, že farmáři mimo EU nemusí dodržovat v Evropě platné regulace týkající se například používání pesticidů, ale ani nároky na podmínky chovu hospodářských zvířat a řadu dalších omezení. O tom tady už poměrně rozsáhle hovořil pan předseda Babiš, takže to nebudu opakovat.

Jak jistě víte, Agrární komora a další organizace vyhlásily na tento týden další demonstraci. To je to, slovy pana ministra, představení té techniky. Co jim vadí? Vadí jim to, že co jim bylo doposud předloženo Ministerstvem zemědělství, není dostatečně adekvátní krizi, v jaké se zemědělství současně nachází. Dovoluji si zde parafrázovat proto slova prezidenta Agrární komory Jana Doležala: Zatímco jiné státy svým zemědělcům pomáhají, my vidíme jen stále větší byrokratickou a daňovou zátěž. Vzpomeňme jen navýšení daně ze zemědělské půdy v konsolidačním balíčku, které přišlo v souběhu s plánovaným vyčleněním půdy mimo produkci. Absurdní - ano, je to absurdní. Vládě zemědělci předložili pět jasných požadavků, kromě jiného také otázku řešení situace na komoditních trzích, která je pro naše české zemědělce, troufám si říct, problémem číslo jedna. Přeložím vám to, jde o ty levné dovozy. A pokud se potvrdí, dámy a pánové, včerejší slova Jana Doležala, prezidenta Agrární komory, že naše vláda ve stanovisku pro Brusel prohlásila, že dovoz ukrajinského obilí nevnímá jako problém, tak to považuji za absolutně skandální. Místo toho, aby vláda zemědělce nenálepkovala nebo se je snažila rozdělit na malé, velké, střední, z nichž (Předsedající: Váš čas.) pomůže jenom některým - dobře, takže navrhuji bod (Předsedající: Ano, děkuji.). Dobře. Takže já na základě toho navrhuji nový bod, který se nazývá Situace v českém a evropském - ano? (Ohlíží se na předsedajícího.) - zemědělství a kroky vlády k záchraně českého zemědělství. Tento bod navrhuji jako první bod po pevně zařazených bodech. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vystřídali jsme se v řízení schůze, já vám přeji pěkné odpoledne.

Budeme pokračovat v přihláškách k pořadu schůze. Jako další vystoupí pan poslanec Karel Rais, připraví se paní poslankyně Berenika Peštová. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Karel Rais: Přeji dobrý večer. Volně navážu na kolegyni Obornou, co se týká priority vlády a reality v konkrétním rezortu. Do programu dnešní sněmovní schůze navrhuji zařadit bod, který bych nazval Programové prohlášení vlády a současná platová situace v rezortu školství, a to z důvodu nejasné platové situace zejména v oblasti nepedagogických pracovníků regionálního školství, a samozřejmě očekávám také vyjádření k platům vysokoškolských pracovníků. Na jednu stranu se vláda zavázala zvýšit platy pedagogům, na druhou stranu čteme, jak cíle vlády - 130 % průměrné mzdy pedagogickým pracovníkům - se vzdalují od reality všedního platového dne.

Průměrný nárůst mezd učitelů o 1 663 korun v minulém roce znamenal ve skutečnosti další propad v porovnání s průměrnou mzdou. Celkově rostly platy pedagogických pracovníků méně, než vláda slíbila, a to vůbec se nebavím o inflaci, samozřejmě. Podle šéfa Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu při CERGE, pana Daniela Münicha, se u kantorů jedná o další pokles v řadě od roku 2021 ve srovnání s průměrnou mzdou. Já bych si dovolil zpřesnit tady tu informaci pana Münicha v tom smyslu, že za vlády hnutí ANO byly splněny všechny platové závazky vlády ANO učitelům, a za nynější, to znamená právě do roku 2021, závazky pětikoalice vzhledem k platům učitelů plněny nejsou. Když porovnáme výsledné platy učitelů z předpovědmi Ministerstva financí, jaká bude průměrná mzda za celý loňský rok, vidíme oproti předcházejícímu roku pokles o 5 % na 120 % průměrné mzdy, napsal pan Münich Právu. Nejvíce se platy učitelům k metě - 130 % průměrné mzdy - přiblížily v roce 2021, kdy ji dokonce o procento překonaly. A znovu bych zdůraznil, to bylo za vlády hnutí ANO, od té doby se jí vzdalují. Odbory předpokládají, že letos bude ještě hůř. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP