(18.30 hodin)
(pokračuje Jana Pastuchová)

Další věc, kterou bych chtěla zmínit, je, že v současné době - koukala jsem se na statistiky - máme u dospělých, teď budu mluvit tedy od 18 let - v I. stupni 86 100 lidí, v II. stupni 103 300 lidí. Je to můj pocit - já jsem se na to ptala na výboru pro sociální politiku a bylo mi sděleno, že se to všechno zvládne, ale teď se zvýší příspěvek ve II. stupni. Je to mnohdy jedna jediná základní životní potřeba, která chybí tomu klientovi k tomu, aby měl dvojku. Takže co se stane? Všichni si požádají o přeposouzení, lékařská posudková služba bude zahlcena. Ti lidé, kteří tam mají žádost o příspěvek na péči poprvé, budou čekat, a to mluvím o I. stupni, II. stupeň, kde mezi II. a III. stupněm bude teď rozdíl 10 000, tak to také zkusí, protože to je zase jenom jedna základní životní potřeba. Takže já se trošku bojím i toho, co se stane. Na první výbor pro sociální politiku ani nebyl nikdo pozván z dnešního Institutu pro posuzování zdravotního stavu - já tomu budu stejně říkat pořád Lékařská posudková služba - aby nám někdo řekl, jestli je to opravdu nebezpečné. Nebo nebezpečné - zase budou čekat klienti, kteří tam mají nějakou žádost. Jsou termíny pro splnění, ale oni nejsou lékaři. Sestřiček s vysokoškolským vzděláním sice přibylo, zaplaťpánbůh, ale také jich není, si myslím, dost na to, aby, i kdyby jenom 10 % z té jedničky a dvojky si požádalo o přehodnocení, tak to bude, jestli dobře počítám, 18 až 20 000 žádostí na přehodnocení. Takže to je další věc.

Velice mě mrzí, když paní náměstkyně Ministerstva práce a sociálních věcí nám na výboru vlastně sdělila, že ty jedničky nejsou až tak moc nemocní, oni jsou relativně v pohodě. No, tak když jsou v pohodě, tak tu jedničku zrušte. Já jsem vám tady řekla jasný příklad toho, že to může být senior, který má omezenou mobilitu, tím pádem má potřebu, aby ho někdo vykoupal, nedojde si do obchodu, nedojde si pro léky, nedojde si k lékaři, musí využívat senior taxi nebo někoho, když nikoho nemá. On také nikoho nemusí mít, protože vyšetření v nemocnicích dneska, když ho někdo objedná, tak si ten pacient moc nemůže vybírat čas, takže i kdyby měl rodinu, tak třeba pracují. Prostě pojďme počítat s tou nejhorší variantou, že je sám anebo nemůže, takže si zaplatí taxi, v lepším případě v některých městech senior taxi, a na tohle mu bude stačit 880 korun. Co mě mrzí: hrozně dlouhou dobu tady má můj kolega, vaším prostřednictvím, poslanec Aleš Juchelka, a myslím si, že i kolegyně z SPD, pozměňovací návrh na zvýšení příspěvku na péči. Je to normální sněmovní tisk v systému. Několikrát jsme ho chtěli zařadit na program schůze, co udělala koalice? No, nepodpořila to, protože to je z ANO, že jo? Teď najednou pan ministr s velkou slávou nám tady bude vyprávět, jak chce, aby to bylo strašně rychle schválené, od 1. července. To je takové pokrytectví, až to hezké není, ještě navíc tím, že tam dáte jedničce nula, pro děti v jedničce nula.

Já tomu rozumím a jsem ráda, že příspěvek na péči bude IV+. On to měl být V. stupeň, ale možná že jsme to měli v programu, tak jste dali IV+, abychom nemuseli říkat, že to byl náš programový bod. Takže IV+, OK, ale nepřestanu se tady divit tomu, co jste provedli s tou jedničkou. Říkám, pokud si myslíte - a mně to tak přišlo - že jedničky jsou vlastně v pohodě a nic nepotřebují, že jim těch 880 korun na všechno stačí, tak jo. Ale říkat ještě do médií nebo se omlouvat v debatách, že ti či oni to chtěli - ale jste prostě koalice, tak musíte držet basu, to je fakt nehezké a nelíbí se mi to, protože může to být za chvilku váš rodič. Věřte mi, že to posuzování je opravdu hodně těžké.

Takže budu ráda, když se opravdu ještě jednou zamyslíte nad tím, že tu byl nebo je pozměňovací návrh, byl nebo je v systému mého kolegy Aleše Juchelky, vaším prostřednictvím, tuším půl roku, na zvýšení příspěvku o péči. Tak to jste přece nepotřebovali nám to schválit. Vy totiž nemyslíte na ty klienty, vy myslíte jenom na své politické body. To je to, co mi vadí, hrozně mi to vadí. Najednou tady je poslanecký návrh, ještě k tomu pana ministra práce a sociálních věcí, a k tomu pozměňovací návrh ministra práce a sociálních věcí na příspěvek na péči. No, skvělý. Že se nestydíte, už to tady mohlo být dávno.

Takže tohle je můj komentář k příspěvku na péči. Prosím, vzpomeňte si vždycky, až se zdržíte nebo budete hlasovat proti, na toho klienta, o kterém jsem vám tady říkala, že má první stupeň a 880 korun. My navrhujeme zvýšení příspěvku na péči u I. stupně. Já opravdu, ale opravdu - a říkám to tady nahlas - to vaše hlasování si vytisknu, a když za mnou do kanceláře někdo přijde se mě na to zeptat, tak mu ho ukážu. Nebudu to dávat veřejně, to si každý může najít. Ale hodně zapřemýšlejte nad tím, jak se k těm lidem, kteří v té jedničce jsou, postavíte. Myslím, že na to máte ještě hodně času do třetího čtení, protože vy jste tam ten pozměňovák nedali, dáváme ho tam my a já vás žádám za všechny jedničkáře, abyste při tom hlasování si opravdu pod tím představili člověka, a ne čísla. Děkuji. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji, paní poslankyně. Další do obecné rozpravy je přihlášen pan poslanec Hendrych. Jenom upozorňuji pana poslance, že budu muset přerušit projednávání tohoto bodu v 18.45 hodin kvůli pevně zařazenému bodu k volbám. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Igor Hendrych: Děkuji vám za slovo, paní místopředsedkyně. Vážené dámy, vážení pánové, možná že to stihnu. Hodně podstatného tady řekla z toho, co jsem měl já v úmyslu říci, moje ctěná kolegyně Jana Pastuchová. Zároveň chci nechat prostor i pro našeho stínového ministra práce a sociálních věcí Aleše Juchelku. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP