(18.40 hodin)
(pokračuje Igor Hendrych)

Já bych možná doplnil pár věcí. Poslanecký návrh ministra Jurečky, v podstatě dublovaný poslaneckým návrhem ministra Jurečky, to už tady bylo řečeno, ale v tom systému visí ještě dalších pár v podstatě jakýchsi malých novel zákona č. 108/2006, které nevím tedy, do jaké míry jsou myšleny panem ministrem nebo ministerstvem vážně, a kromě toho tam visí relativně nedávno, tuším že z prosince, vládní návrh, který také mění zákon 108, který taky obsahuje změnu příspěvku na péči a který nedávno, někdy začátkem ledna, prošel řádným mezirezortním připomínkovým řízením, ale dosud to připomínkové řízení nebylo vypořádáno. A na to bych se v téhleté souvislosti chtěl pana ministra zeptat, jak je to myšleno dál vážně tady s tímhletím vládním návrhem, jestli to spadne pod stůl, jestli se s těmi připomínkovými místy už vůbec nebudeme bavit, jestli prostě s nimi hrajeme jenom nějakou hru? Nerozumím tomu.

Mimochodem, i od vašich vládních kolegů, respektive z ministerstev dalších, vybral jsem si Ministerstvo financí, Ministerstvo zdravotnictví, anebo Úřad vlády, zazněly poměrně kritické připomínky k téhleté konkrétní novele, a ty tedy nevím, jak budou vypořádány nebo nebudou vypořádány. Já to obecně vidím jako jakousi salámovou metodu, kterou postupujete, navíc jsem zaznamenal, že ještě chystáte v tomhle volebním období nějakou velkou novelu zákona o sociálních službách. Takže já si troufnu říct, že to je velmi příhodný název - salámová metoda. A jak říkala moje ctěná kolegyně paní poslankyně Pastuchová, já v tom bohužel vidím opravdu snahu o jakési vaše píár, že v podstatě pořád jako že něco děláte, pořád je jako že něco vidět, a nerozumím tomu, proč to prostě nejde udělat všechno najednou a komplexně.

Potom bych se rád ještě dotkl příspěvku na péči v I. stupni. Bylo to tady už rozebráno, jenom bych chtěl připomenout, že on mezi lety 2007 a 2010 byl na úrovni 2 000 korun. Potom někdy, tuším někdy v rámci jakési reformy tehdejší Nečasovy vlády, byl snížen na 800 korun, potom byl v roce 2016 valorizován na 880 korun a od té doby se s tím nepohnulo. Mezitím kumulovaná inflace mezi lety 2016 až do roku 2024 se přiblížila tuším k nějakým 40 %, a tudíž si myslím, že skutečně nedůstojné, aby tenhleten příspěvek v téhleté výši zůstal. Na to reaguje koneckonců i náš pozměňovací návrh, který bude načítat pan kolega Juchelka. A opravdu byste se měli zamyslet nad tím, jestli ho nezvýšíte, protože je to opravdu velice málo a člověk v I. stupni si za to nenakoupí v dnešních cenách v podstatě vůbec nic. Paní kolegyně Pastuchová tady vyjmenovala několik příkladů, ona se téhleté problematice věnuje, jakým způsobem konkrétní člověk má ztížený život tím, že nezvládá některé základní životní potřeby, a 880 korun je opravdu částka směšná.

Ještě stručně, než mi uběhne čas, bych se chtěl ještě dotknout jedné záležitosti, a to je to, že mám takovou hypotézu - možná mi ji vyvrátíte - že tím, že navrhujete zvýšení pouze ve III. a ve IV., chvála bohu za to, že bude ta IV+, ta nová kategorie, to je v pořádku, ale zároveň nenavyšujete jedničkářům a dvojkařům, tak si z toho trošku vyvozuji hypotézu, že to děláte proto, abyste de facto mohli ušetřit z kapitoly 313, kterými v podstatě dotujete sociální služby prostřednictvím jednotlivých krajů, protože pak řeknete: Vy jste dostali, nebo respektive jednotlivá zařízení pobytových služeb dostala, peníze jinou cestou, a my tím pádem můžeme dát méně. Ale problém je právě u těch jedničkářů a dvojkařů, kteří jsou většinou doma, a tak to má být podle zákona, že jsou doma, to je tak v pořádku, tak ti právě si za ty částky, které mají a které v téměř nezměněné podobě v podstatě troufnu si říct i u té dvojky - protože o 500 korun, to je opravdu velice nízká částka, a ten člověk, který má II. stupeň, už opravdu potřebuje výraznou pomoc, tak si toho moc nenakoupí - kdežto u těch trojkařů a čtyřkařů, kteří jsou v pobytových zařízeních, v podstatě to ze zákona zůstává té samotné službě a ta služba v podstatě může ušetřit v uvozovkách státu peníze v kapitole 313.

Budu rád, když na to zareagujete, těším se na tu debatu, a vzhledem k tomu, že se blíží čas, děkuju všem za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji, pane poslanče. Je 18.44. Zeptám se - paní poslankyně nechce, tak já s dovolením přeruším na jednu minutku schůzi, protože v 18.45 máme pevně zařazený bod, který začne právě teď, to znamená v 18.45.

 

143.
Návrh na volbu člena dozorčí rady Státního fondu dopravní infrastruktury

Máme druhé kolo. Prosím, aby předseda volební komise pan poslanec Martin Kolovratník zopakoval kandidáty, kteří postupují do druhého kola. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Dobrý večer. Moje vystoupení bude poměrně stručné, protože se opravdu nacházíme v druhém kole této volby, tudíž ani nebude rozprava. Jen zrekapituluji, jak proběhlo první kolo, a budeme moci, paní předsedající, přerušit schůzi k provedení tajné volby.

Bod se tedy jmenuje Návrh na volbu člena dozorčí rady Státního fondu dopravní infrastruktury. Je to již druhá volba, druhé kolo. Ta první byla v obou kolech neúspěšná a připomenu, že minulý týden, 1. března, jsme na 94. schůzi Sněmovny v prvním kole nezvolili nového člena dozorčí rady Státního fondu dopravní infrastruktury. Nyní tedy musíme zopakovat to druhé kolo, je to funkční období čtyři roky. V prvním kole byli dva kandidáti, dopadlo to tady nerozhodně, a logicky postupují do druhého kola také dva kandidáti - v souladu s jednacím řádem dvojnásobek počtu neobsazených míst, a je to Ivo Drahotský s počtem 76 hlasů a pan Václav Vislous s počtem 75 hlasů. Výsledek byl velmi těsný, protože kvorum bylo 79.

Protože se jedná o druhé kolo, jak jsem avizoval, nyní prosím, paní předsedající, abyste přerušila projednávání tohoto bodu a vyhlásila konání dnešní tajné volby. Po dohodě s předsedy klubů i k vám, abyste vše stihli, nechám volební místnost otevřenou do 19 hodin, abychom tedy dokončili dnešní jednací den tak, jak je obvyklé v úterý. A ještě prosím, výsledek té volby, ať bude jakýkoliv, bych vyhlásil až zítra v 9 hodin ráno před prvním bodem nebo před pokračováním zítřejšího programu. Takže nyní prosím o přerušení a volební místnost bude otevřena do 19 hodin. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji, pane poslanče. Přerušuji tedy tento bod na tajnou volbu a zároveň přerušuji tuto schůzi do zítra do 9 hodin, kdy se opět sejdeme a zároveň budou vyhlášeny výsledky voleb. Děkuji za spolupráci a přeji hezký zbytek.

 

(Jednání skončilo v 18.47 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP