(10.40 hodin)
(pokračuje Vít Rakušan)

Po všech přímých prezidentských volbách, které jsme tady měli, po všech z nich bylo vždy rozporováno, jestli jeden poslanec, jeden senátor může, či nemůže dát podpis více kandidátům. Po každých těch volbách se o tom vedla diskuse, a pokud se o něčem vede diskuse a zpochybňuje se legitimita nějakého podpisu, tím by se případně mohla zpochybnit legitimita volby jako takové, tak se velmi zkušení legislativci - a děkuji paní kolegyni Válkové za pochvalu naší legislativy - tak se velmi zkušení legislativci Ministerstva vnitra rozhodli, že tady by ta výkladová jednoznačnost měla být, a přiklonili se k tomu, že jeden poslanec má podpořit jednoho prezidentského kandidáta. Je to přehlednější, jasnější a jasně to identifikuje jeho možnosti a už to nikdo nebude zpochybňovat, což si myslím, že přínos jako takový určitě je.

A pokud zavádíme prvky digitalizace, možnost sběru e-podpisů, opět ty prezidentské volby budou za čtyři roky, věříme, že digitální kompetence v té době budou dál a věříme také tomu, že v té době většina těch podpisů skutečně může být elektronickou formou shromažďována. Bude to jednodušší pro kontrolu, bude to jednodušší pro součet a bude to jednodušší pro samotné občanské kandidáty, kteří tak dostanou velmi rychle zpětnou vazbu, jestli už patřičný počet podpisů opravdu nashromáždili, nebo nenashromáždili.

Takže tohle neříkám, že je zákon, který je nějakým stěžejním bodem celého vládního programu, ale je to součást mozaiky a náš závazek ve vládním programovém prohlášení byl posunout dál volební legislativu, zákon o správě voleb, změna Ústavy - ještě jednou děkuji opozici, na tom jste se spolu s námi podíleli a sami jste uznali na pracovní úrovni, že to jsou věci, které jsou důležité. Dalším bodem je volba prezidenta republiky. Tady jsem doufal, že se věcně také shodneme, že ta interpretační vyjasnění bychom měli do zákona dát. A za čtvrté je to korespondenční volba, o kterou se porveme a na které se neshodneme, kde vládní koalice si myslí, že je to správný instrument, vy ne. Ale to je náš závazek vedle řady dalších zákonů, na které se podíváte a které jsou určitě důležité. Ale říkat, že tohle nemá žádnou prioritu - už jenom kvůli tomu, jestli chceme elektronický systém správy voleb, tak to musíme začít programovat tak, aby to fungovalo, tak, aby v době vstupu v platnost toho zákona, což u správy voleb má být 1. 1. 2026, ten systém jako takový byl vysoutěžen, aby firma měla jasně dáno, které funkcionality má obsahovat a to se dá samozřejmě provázat se zákonem o volbě prezidenta, protože ten systém voleb tady bude jeden, dá se tohle samozřejmě do něj sdružit a další se tam ty funkcionality dát a naprogramovat hned na začátku. Proto ho potřebujeme mít schválený.

Nehledejte za tím zase nic dalšího, tady nějaké podsouvání, až se budeme zodpovídat voličům. Já jako ministr vnitra pod sebou mám i volební legislativu a rád se jim budu zodpovídat, že volební legislativa na konci mého mandátu, na konci mého ministerského mandátu bude dál lepší, jednoznačnější, než byla předtím. Volby jsou základ demokracie, proto já si troufám říct, že tímhle kultivujeme demokratické prostředí a vyjasňujeme nějaké věci. Za to se tady rozhodně nijak omlouvat nebudu.

Tu konkrétní otázku jsem zodpověděl. A proč jeden poslanec, jeden senátor, jeden podpis: názor legislativy je jednoznačný výklad zákona, který pomůže, aby samotná prezidentská volba, její legitimita nebyla žádným způsobem do budoucna zpochybňována. To je o ambicích předkladatele. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji vám a máme zde tři faktické poznámky. Pan poslanec Berki a připraví se paní poslankyně Válková.

 

Poslanec Jan Berki: Pane místopředsedo, děkuji. Vaším prostřednictvím bych odpověděl dvěma kolegům. Jsem občas emoční, omlouvám se, pokřikovat opravdu nemám, ale prosím, aspoň tu gestikulaci mi nechte, protože někdy opravdu nemohu věřit tomu, co od některých z vás slyším. Například váš moc hezký klidný proslov (Hovoří k poslanci Nacherovi.) byl hezký, akorát že na vaši otázku vám odpověděl již sám pan zpravodaj ve svém vystoupení.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Paní poslankyně Válková a poté pan poslanec Nacher.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji. Já jsem také ráda, že je tady pan ministr vnitra z toho důvodu, že jsem tam ještě kladla dvě otázky, které samozřejmě pan ministr Dvořák nemohl zodpovědět, a byla jsem si toho také vědoma, takže je položím znovu, byť nepřímo mi odpověděla a reagovala paní poslankyně Vorlíčková, vaším prostřednictvím, pane místopředsedo. Týkalo se to té trestněprávní ochrany v průběhu voleb prezidenta republiky. Já jsem říkala, že už máme v rámci opoziční přípravy na korespondenční volbu připravenou novelizaci § 351, maření přípravy a průběhu voleb a referenda, kde v současné době sice je chráněná v příslušném ustanovení tajnost hlasování a svoboda vůle voliče a osobní výkon hlasování není chráněn, takže my jsme tam dali takovou formulaci - teď ji mám před sebou: "Kdo při výkonu volebního práva nebo hlasovacího práva v referendu zneužije totožnosti jiného anebo jiným způsobem zneužije toho, že výkon volebního práva probíhá v zahraničí korespondenčním způsobem." Mě by jenom zajímalo, jak jste daleko, jak tady bylo naznačeno, že na tom pracujete, protože tohle je klasická věc, která přísluší za normálních okolností, čímž myslím legislativa Ministerstva spravedlnosti, ale pokud to tedy připravujete vy, tak tady duplicitně něco běží a bylo by asi dobré to sjednotit, abychom nemrhali své síly. To byla první otázka, tedy jak je to daleko s těmi mezerami, na které jsem logicky upozornila, ale zdůraznila jsem, že to nemění nic na celkovém výsledku, který jsem skutečně na rozdíl od mého kolegy Patrika Nachera hodnotila, vaším prostřednictvím, pane místopředsedo, kladně.

A druhá otázka byla stručnější, jestli tedy, protože mám zkušenosti s podáváním elektronických podpisů (Předsedající: Čas!) v rámci petičního výboru... Tak tu druhou otázku velmi stručně potom při dalším vystoupení v rámci technické. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Patrik Nacher.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Tak já beru, že pan kolega Berki může gestikulovat, já taky tedy budu gestikulovat, beru to, že to patří k nějaké politické kultuře. Ale pokud jde o můj dotaz, na ten mi za mě odpovězeno nebylo. Vždycky pan ministr tady vystoupil a vy vždycky posouváte to, co já jsem tady řekl tím klidným hlasem, o centimetr, o dva, dalo by se říct o dvojí centimetr to posouváte někam jinam. Já jsem nehodnotil kvalitu ve vztahu za prvé k legislativě, jak to tady říkala Helena Válková. Já nejsem legislativec ani právník. Já jsem se jaksi filozoficky zaměřil a položil jsem otázku, jestli opravdu je nutné všechno dávat do zákona s tím, že prostě za mě každý rozumný poslanec a senátor podepíše kandidaturu jednomu kandidátovi, aspoň já to hodnotím podle sebe. A my prostě všechno, s čím se vždycky člověk potká, musíme vtělit do zákona. To je taková ta nejčastější odpověď. Něco se stane, novináři se zeptají: Co s tím, politici, budete dělat? Uvažujeme o novele zákona, a tím je to jakoby vyřešeno.

Pokud jde o to, co říkal pan ministr Rakušan, zase tam o centimetr posunul to, co jsem řekl. Já jsem nehodnotil to, jestli to dáváte teď dobře nebo správně, já jsem si na to dával pozor. Já jsem prostě jenom čistě řekl, že to je odpovědnost vládní koalice, kdy to sem zařadí, a že vy tím ukazujete svoje priority, aniž bych tomu dal plusové nebo minusové znamínko. To je vaše vizitka. Proč vždycky posouváte to, co tady člověk řekl? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan poslanec Vondráček.

 

Poslanec Radek Vondráček: Já už jenom tedy děkuji kolegovi Berkimu, prostřednictvím předsedajícího, že můžeme dělat gesta. Já s ním souhlasím, já se tady kolikrát taky musím chytat za hlavu, jinak bych tady nevydržel těch deset let, co už tady jsem. Byl jsem zmíněn - já tedy nevím, co jsem odpovídal panu Nacherovi nebo v čem se moje vystoupení týkalo Patrika Nachera. Já jsem tady tuším v úvodu podpořil myšlenku jednoho podpisu, tak jestli jde o to, nebo jestli si to můžeme vysvětlit. To je z mé strany všechno. Děkuji. Také hovořím klidným hlasem.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Reagovat chce pan poslanec Berki. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP