(11.50 hodin)

 

Poslanec Petr Letocha: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, vzhledem k tomu, že sám procedurální návrh vrátí do sálu podstatně více členů Poslanecké sněmovny, než je tento návrh, navrhuju, abychom pokračovali v jednání Sněmovny, to znamená, jsem proti tomu procedurálnímu návrhu, zdali to lze. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Poprosil bych přímo o protinávrh, ten byste teď měl říct. (Poslanec Letocha: Ano.) A protinávrh zní přesně? Pokračovat?

 

Poslanec Petr Letocha: Ano, pokračovat bez pauzy.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Bez pauzy. (Reakce v sále, že takový návrh je nehlasovatelný.) Zkuste to lépe formulovat, pane poslanče.

 

Poslanec Petr Letocha: Dobře, takže navrhuji procedurální návrh přerušit na 2 minuty. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Přerušit na 2 minuty, ano, děkuji. Tak a je zde ještě návrh, zřejmě další protinávrh.

 

Poslanec Karel Haas: Děkuju mnohokrát za slovo. Vážený pane předsedající, vzhledem k tomu, že mám také pochybnosti o hlasovatelnosti původního podaného návrhu o přerušení do návratu dvou třetin poslanců, to mám opravdu pochybnosti, tak já to zracionálním a podávám protinávrh na přerušení tohoto bodu do 11.54. Děkuji mnohokrát.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: 11.54, a ještě jeden zde máme.

 

Poslanec Josef Flek: Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych dal také jeden protinávrh - do 12.15. Děkuji za pozornost. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Do 12.15, mám poznamenáno. Mezitím jsem přivolal poslankyně a poslance do sálu a v tuto chvíli se tedy můžeme pustit do hlasování.

 

Nejdříve budeme hlasovat tedy poslední protinávrh, a to je přerušit do 12.15.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro?

Hlasování číslo 88, 154 přihlášených, pro bylo 53, proti 33. Zamítnuto.

 

Nyní budeme hlasovat přerušení do 11.54.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro?

Hlasování číslo 89, přihlášeno 155, pro bylo 5, proti 31. Zamítnuto.

 

Nyní budeme hlasovat protinávrh přerušit na 2 minuty.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 90, přihlášeno 155, pro bylo 8, proti 29. Zamítnuto.

 

A nyní tedy můžeme hlasovat návrh paní poslankyně Bereniky Peštové, a to přerušit jednání do doby, než budou dvě třetiny poslanců v sále.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 91, přihlášeno bylo 156, pro bylo 57, proti 57. Zamítnuto.

 

Můžeme tedy pokračovat v rámci obecné rozpravy, do které je přihlášena paní poslankyně Válková. Ještě předtím jsem zde viděl ale jednu faktickou poznámku, platí? (Poslankyně Peštová: Ano.) Takže přednost má faktická poznámka paní poslankyně Peštové, poté paní poslankyně Válková. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Chtěla bych teď tedy svým ctěným kolegům, než se mi zase rozutečou ke svým rozjetým stolům, nebo já nevím, rozjedeným stolům, říct, proč jsem chtěla ty dvě třetiny. No, to jsem chtěla právě proto, že to je snad ústavní zákon, ne? Je to ústava, proto jsem chtěla dvě třetiny, aby aspoň tady někteří poslanci od vás byli. (Reakce od stolku zpravodajů, že na ústavní zákon jsou při hlasování potřeba tři pětiny.) Já vím, že tři pětiny, ale aspoň aby to bylo důstojné, ne? Když je to ústava, tak by to mělo být důstojné, ne? A ne že se tady bavíme část opozice a z koalice tady máme sedm, osm poslanců. To je málo. Myslím si, že když se bavíme o ústavě, tak tento zákon si zaslouží, aby nás tady bylo podstatně víc. Takže se vám omlouvám, jestli jsem vám způsobila nějaké žaludeční vředy, to jsem opravdu nechtěla, ale já bych ráda tu diskusi. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Vaše faktická vyvolala několik dalších faktických poznámek. Poprosím pana zpravodaje Balaše.

 

Poslanec Vladimír Balaš: Souhlasím, že vodě by měla být věnována náležitá pozornost. Na druhou stranu si myslím, že tady jsme v obecné rozpravě. Detailní rozprava proběhne ve výborech a v komisi pro ústavu, předpokládám, a tam bude větší možnost jednotlivé věci vyjasnit. Mám takový pocit ale, že tady nehlasujeme o přijetí ústavy, takže třípětinová většina tady není nutná, ale zatím se bavíme jenom o přidělení dál. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Následující faktická poznámka - zájem o faktickou poznámku je od pana poslance Munzara.

 

Poslanec Vojtěch Munzar: Děkuji. Chci taky zareagovat na paní kolegyni Peštovou, vaším prostřednictvím. Mně se úplně nelíbí ta hra na to, kdo není v tomto sále, nesleduje diskusi. Přece dobře víte, víme to tady všichni, všichni poslanci, že to, co se děje, a to, co se řekne tady na pultíku, prostřednictvím všech těchto kamer jde do všech místností, do všech prostor Poslanecké sněmovny, prostřednictvím televizí to sledujeme v kancelářích, sledujeme to i v ostatních místnostech. Nemusíme zrovna sedět tady na svých místech. A tahleta hra "musíme být v sále" poškozuje ve finále nás všechny, protože utvrzuje občany v klišé, že poslanec musí být v sále na diskusi. Nemusí, my můžeme sledovat dění ze všech prostor Poslanecké sněmovny. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Poprosím pana poslance Staňka.

 

Poslanec Pavel Staněk: Děkuji, pane místopředsedo, za slovo. Dobré dopoledne, dámy a pánové. Já mám vlastně v podstatě to samé, asi zhruba to, co říkal teď můj kolega Vojtěch Munzar. Ale já bych k tomu ještě přidal jednu věc. Nejenom že to je přenášeno do všech prostor Sněmovny, ale ono to hlavně je přenášeno do televize, takže se to tady samozřejmě musí odehrát tak, že ti, co tu nejsou, nediskutují, nemají zájem o předpis, netýká se jich to, absolutně odmítají jakoukoliv debatu, rétoriku a tak dále. Je to nesmysl, vážení spoluobčané, tak to není. Debata se vede nejenom tady, ale vede se potom i na výborech, a moje ctěná kolegyně to jistě dobře ví. Takže nevím, proč tu je teď vyzýván ten, kdo tu je, nebo tu není k nějaké debatě a diskusi. Rozproudit diskusi se povedlo, to gratuluji, to určitě ano, to je skvělé. Tady bych dokonce vám jako za to chtěl poděkovat, že tady na to téma můžeme teď mluvit. Ale vůbec to nesouvisí s problematikou, které se zákon týká. Jakýkoliv zákon, dobře to víte, paní kolegyně, prostřednictvím pana místopředsedy, je přece projednáván v širokém plénu, ale i na výborech, a má tři čtení a tak dále a tak dále. Čili proč by tu měl někdo být povinen, vyzýván k povinnosti diskutovat při prvním čtení? Tak to není, tak to opravdu není. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Poprosím paní poslankyni Peštovou.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Ctění kolegové, tak vy sem předložíte změnu ústavy, já jsem tady měla patnáctiminutový proslov a očekávala jsem, že se někdo zapojí do diskuse, protože jsem vám jednoznačně prokázala: Legislativní rada vlády - negativní stanovisko, vysvětlila: zbytečné zaplevelování ústavy, a další a další věci. Já se nechci rozčilovat, chci vést tu debatu. Ale s kým ji tady mám vést? S prázdnými lavicemi? To, že na mě koukáte a nadáváte si tam anebo si něco říkáte, mrmláte v svých kancelářích? Já nevím, co tam říkáte. Já chci vědět, proč je to vaše priorita! Když jsem vám tady prokázala jednoznačně, jednoznačně jsem prokázala, že je to zbytečné - je to nadbytečné, řekla Legislativní rada vlády, protože ta voda je chráněná. Tak mi řekněte, proč je to vaše priorita? A s kým já tady mám diskutovat? Se svými kolegy, kteří to cítí úplně stejně jako já? Snad s vámi musím. Vy to tady předkládáte, vy tady chcete něco, aby tato Sněmovna schválila. A že jsem si dovolila vás zvednout ze židlí? Ano, tak jako dovolila jsem si vás zvednout ze židlí. Já už tam taky mám pěkný mozol na zadku. Děkuji. (Potlesk z lavic ANO.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP